Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΥΟ ΓΑΪΔΑΡΟΙ ΜΑΛΩΝΑΝΕ...

Ενα από τα βασικά στοιχεία της οικονομικής πολιτικής, για τα οποία αρέσκονται να ανταλλάσσουν τα πυρά τους η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο, είναι οι λεγόμενες "αποκρατικοποιήσεις" και γενικά η πολιτική που ακούει στο όνομα "λιγότερο κράτος". Την ίδια αντιπαράθεση είδαμε να αναπτύσσεται το τελευταίο 5ήμερο στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 1999. Οσοι παρακολούθησαν τη συζήτηση, θα άκουσαν τον πρόεδρο και άλλα ηγετικά στελέχη της ΝΔ να μέμφονται την κυβέρνηση ότι έκανε λίγες ιδιωτικοποιήσεις και πως, συνολικά, τα μέτρα και οι πολιτικές στην κατεύθυνση του λιγότερου κράτους ήταν δειλά και άτολμα. Οπως επίσης θα άκουσαν τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να υπεραμύνονται της κυβερνητικής πολιτικής και να αποστομώνουν την ηγεσία της ΝΔ, παραθέτοντας καταλόγους, τόσο με τις ΔΕΚΟ που ξεπούλησαν μέχρι σήμερα, όσο και με αυτές που προγραμματίζουν να ξεπουλήσουν το 1999.

Η αλήθεια, για την ουσία της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ηγεσία της ΝΔ και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι πως τα πυρά που ανταλλάσσουν μεταξύ τους είναι άσφαιρα. Προσπαθούν μ' αυτό τον τρόπο να κρύψουν το γεγονός ότι έχουν την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για όλα τα μεγάλα προβλήματα, που μαστίζουν την ελληνική οικονομία για την περίοδο της τελευταίας 25ετίας. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ άφησαν τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας να διογκώνονται και αξιοποίησαν αυτά τα προβλήματα για να δικαιολογούν τις γαλαζοπράσινες κυβερνητικές πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, από τις οποίες θησαυρίζουν οι πολυεθνικές και οι συνεταίροι τους στην Ελλάδα από τα παλιά και νέα "τζάκια".

* * *

Αν γυρίσει κανείς 10 - 15 χρόνια πίσω, θα διαπιστώσει πόσο χοντρά και μεγάλα ήταν τα ψέματα, που έλεγαν οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γύρω από το θέμα των "αποκρατικοποιήσεων". Καθώς τα κρατικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος συνέχιζαν ανεξέλεγκτα την ανοδική τους πορεία, από το 1985, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άρχισαν να βλέπουν την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος με την επιβολή του "λιγότερου κράτους", ως ιδιοκτήτη επιχειρήσεων. Τότε, η ΝΔ αξίωνε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να κλείσει ή να πουλήσει σε ιδιώτες τις προβληματικές και άλλες κρατικές επιχειρήσεις που ήταν ζημιογόνες, με το επιχείρημα πως οι επιχειρήσεις αυτές διευρύνουν τα κρατικά ελλείμματα. Στην ίδια περίοδο, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ άρχισε να κάνει λόγο για "αποδημοσιοποίηση" των ΔΕΚΟ και για τη "μετοχοποίηση" ορισμένων "μη στρατηγικής σημασίας" κρατικών επιχειρήσεων. Ομως, και τα δύο κόμματα έσπευδαν να "διευκρινίσουν" ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να προχωρήσουν στην πώληση κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων, όπως επίσης και ότι δε βλέπουν τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων με τη μείωση των "ανελαστικών δαπανών" για μισθούς και συντάξεις.

* * *

Στην πραγματικότητα, η δεκαετία του 1990 αποδείχνεται ως η δεκαετία της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, που επιβλήθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τόσο με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τον άγριο σφαγιασμό των μισθών και συντάξεων και άλλων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, όσο και με μια σειρά άλλων αντιλαϊκών μέτρων.

Αν κάποιος συγκρίνει τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στην τελευταία οκταετία (1990 - 1998), θα διαπιστώσει πως τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ (Απρίλης 1990 - Οκτώβρης 1993) όσο και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (από τον Οκτώβρη του 1993 μέχρι σήμερα), έχουν να παρουσιάσουν "πλούσιο έργο" στη μείωση του κράτους στους πιο πάνω τομείς και στην αύξηση της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" και της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματιών. Θα ήμασταν, μάλιστα, άδικοι αν δε σημειώναμε πως το "έργο" που έχουν να παρουσιάσουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στην επιβολή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, είναι πολύ πιο "πλούσιο" σε σχέση με εκείνο της ΝΔ. Αν το έργο της ΝΔ ήταν σχετικά φτωχό στον τομέα "αποκρατικοποιήσεων" (ξεχωρίζουν μόνο η εκποίηση της ΑΓΕΤ και των Ναυπηγείων Ελευσίνας), το έργο του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιο "πλούσιο". Μέσα στα 4 τελευταία χρόνια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να ξεπουλήσουν κοντά στο 40% των μετοχών του ΟΤΕ, το 23% του ομίλου επιχειρήσεων "Ελληνικά Πετρέλαια", τα Μεταλλεία Χρυσού Κασσάνδρας, 4 κρατικές τράπεζες κλπ., ενώ ετοιμάζεται να ξεπουλήσει το 1999 την Εμπορική και την Ιονική Τράπεζα, τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών και μια σειρά άλλες ΔΕΚΟ.

Η ΝΔ δηλώνει πως, αν αυτή έρθει στην κυβέρνηση, θα ξεπουλήσει ταχύτερα την κρατική περιουσία (που δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα και το υστέρημα του ελληνικού λαού), ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διά στόματος υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, δηλώνει... περήφανη και "ικανοποιημένη" από τη μέχρι σήμερα πορεία ιδιωτικοποιήσεων. Προαναγγέλλοντας την απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει και το 25% των μετοχών της "Ολύμπικ Κέτερινγκ" μέσω χρηματιστηρίου, ο υπουργός δήλωνε την περασμένη βδομάδα πως "με αυτή τη μετοχοποίηση κλείνει ένας πρώτος κύκλος σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών". Και κάνοντας ένα συνοπτικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου στην επιβολή της πολιτικής, που ονόμασαν "λιγότερο κράτος" κατά το 1998, ομολόγησε πως "σε διάστημα ενός εννιαμήνου πραγματοποιήθηκαν 7 μετοχοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ψηφίστηκαν 2 σημαντικά νομοσχέδια για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ενώ εγκρίθηκαν και εφαρμόζονται τα προγράμματα εξυγίανσης της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", του ΟΣΕ και των Αστικών Συγκοινωνιών"...

* * *

Θα λέγαμε, λοιπόν, πως η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ηγεσία της ΝΔ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι εκ του πονηρού και κάνουν επίκαιρη τη λαϊκή παροιμία που λέει πως "δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχερώνα"... Τα δύο μεγάλα κόμματα, που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, ξέχασαν πολύ γρήγορα πως πριν 10 χρόνια μιλούσαν μόνο για "ιδιωτικοποίηση" ή "μετοχοποίηση" ή "αποκρατικοποίηση" κρατικών επιχειρήσεων που είναι ζημιογόνες και όχι για τις κερδοφόρες και στρατηγικής σημασίας κρατικές επιχειρήσεις. Τελικά ξεπουλάνε τις κερδοφόρες και στρατηγικής σημασίας κρατικές επιχειρήσεις. Απλά, με την αντιπαράθεση αυτή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν να κρύψουν την ουσία, που είναι ότι τόσο οι "γαλάζιες" όσο και οι "πράσινες" ιδιωτικοποιήσεις, όπως και οι αντίστοιχες εισοδηματικές πολιτικές λιτότητας, είναι σε βάρος του λαού και πλήττουν εξίσου τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους αγρότες - επαγγελματίες - βιοτέχνες και εμπόρους, ανεξαρτήτως αν είναι "πράσινοι" ή "μπλε" ή "ροζ" ή "κόκκινοι".

Με βάση την παραπάνω εκτίμηση και το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής - με τις "πλάτες" της ΝΔ - τίθεται το ερώτημα: Μήπως είμαστε άξιοι της τύχης μας; Μήπως, εκτός από τη "θεία" υπομονή των ανθρώπων, έχει φτάσει προ πολλού η ώρα να δούμε και τη μεγάλη οργή τους;

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

: Με την αντιπαράθεση αυτή, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν να κρύψουν την ουσία, που είναι ότι τόσο οι "γαλάζιες" όσο και οι "πράσινες" ιδιωτικοποιήσεις, όπως και οι αντίστοιχες εισοδηματικές πολιτικές λιτότητας, είναι σε βάρος του λαού και πλήττουν εξίσου τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους αγρότες - επαγγελματίες - βιοτέχνες και εμπόρους, ανεξαρτήτως αν είναι "πράσινοι" ή "μπλε" ή "ροζ" ή "κόκκινοι"


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ