Τρίτη 22 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΝΤΖΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΤΙΚΗΣΕΝΟΤΗΤΑΣ"
Ο δήμος γίνεται ΑΕ

- Σήμερα, στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθεί η σύσταση συνολικά 11 δημοτικών επιχειρήσεων, ανωνύμων εταιριών και εταιριών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Τι ακριβώς συμβαίνει στο Μαρούσι;

- Απλά, στο Μαρούσι ο παραδοσιακός τρόπος λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραχωρεί τη θέση του στις νέες μορφές διαχείρισης των υποθέσεων του συστήματος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο δήμος μας μετατρέπεται σε εργαλείο υλοποίησης των στόχων της κυβερνητικής πολιτικής, και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς.

- Ποιες είναι οι επιδιώξεις της Δημοτικής Αρχής, που προχωρά στην πλήρη, καθώς φαίνεται, ιδιωτικοποίηση του δήμου;

- Η εξυπηρέτηση της κυβερνητικής πολιτικής, που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετέχει πιο ενεργά στην αναδιανομή των εισοδημάτων σε βάρος των εργαζομένων. Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Προτείνεται η σύσταση μιας σειράς επιχειρήσεων, που έχουν άμεση σχέση με κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, αλλά και αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε κρίσιμους τομείς. Για παράδειγμα, δημοτικές επιχειρήσεις Τεχνολογίας, Προστασίας του Περιβάλλοντος, Εκπαίδευσης, Οργανισμοί Κοινωνικής Παρέμβασης, Εργασίας, Υγείας. (Οι οργανισμοί θα λειτουργήσουν με τη μορφή εταιριών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα). Οπως είναι φανερό, προετοιμάζονται τα κατάλληλα σχήματα διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων και υλοποίησης των κοινοτικών αποφάσεων.

Ομως, πέρα από αυτά ο Δήμος Μαρουσιού φιλοδοξεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Προτείνεται η σύσταση ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία "Μαρούσι 2004". Στόχος είναι η νομιμοποίηση στρατηγικών "επενδυτών", που μέσα απ' την εταιρία θα χρησιμοποιήσουν το δήμο και τις άλλες δημοτικές επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος. Αλλωστε, ο κ. δήμαρχος ήταν σαφέστατος σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Είπε δηλαδή: "Προκειμένου να ανταποκριθούμε στην πολιτική μας, είναι ανάγκη να εφαρμοστούν στρατηγικές, οι οποίες εφαρμόζουν σχήματα, που προσελκύουν ιδιωτικά κεφάλαια, ώστε να υλοποιείται ο στόχος της οικονομικής μας πολιτικής για πολλαπλασιασμό των διαθέσιμων πόρων". "...Μτατρέπουν το δήμο σε στρατηγείο με ευέλικτες περιφερειακές μονάδες, επεκτείνουν τη δράση του δήμου σε νέες υπηρεσίες και διαχωρίζουν τους πολιτικούς απ' τους διοικητικούς στόχους". Αναφερόμενος μάλιστα στα κριτήρια επιλογής έγινε πιο σαφής. Μας είπε: "Τα βασικά κριτήρια επιλογής είναι τα περιουσιακά στοιχεία που υπάρχουν. Ο κύκλος εργασιών, η δυνατότητα κερδών, η επέκταση εκτός Αμαρουσίου και τυχόν θεσμικές απαιτήσεις".

- Τι επιπτώσεις θα έχει το μοντέλο που προωθεί ο δήμαρχος στους κατοίκους της πόλης σας;

- Μπορείτε να φανταστείτε αντί για το δήμο να λειτουργεί όμιλος επιχειρήσεων με επιχείρηση - "πιλότο" την ΑΕ "ΜΑΡΟΥΣΙ 2004"; Αν ναι, διαγράψτε την οντότητα δήμος και στη θέση της βάλτε ένα Διοικητικό Συμβούλιο μεγαλοκαρχαριών. Οι καρχαρίες τρώνε κονσερβοκούτια, θ' αφήσουν τους ανθρώπους;

- Πώς θα αντιμετωπίσει η "Δημοτική Ενότητα" το επικίνδυνο εγχείρημα της Δημοτικής Αρχής;

- Η "Δημοτική Ενότητα", σήμερα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα δώσει μια πολιτική μάχη μ' ένα και μοναδικό στόχο. Να μην περπατήσουν αυτά τα σχέδια. Η πρότασή μας σ' όλους τους δημοτικούς συμβούλους είναι απλή και συγκεκριμένη. Να πούμε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των πάντων. Να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας ως αιρετοί και να αρνηθούμε να μετατραπούμε σε υπαλλήλους του μεγάλου κεφαλαίου.

Παράλληλα, θα καλέσουμε το μαρουσιώτικο λαό να καταδικάσει με κάθε τρόπο αυτήν την πολιτική. Εμείς πιστεύουμε πως η ιστορία δεν έχει σταματήσει και κάποτε, αργά ή γρήγορα, οι "βάρβαροι" θα φύγουν.

Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ