ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Μπλερ κατά Ιράν με πρόσχημα το Ιράκ

Χάος από τις κατοχικές επιχειρήσεις σε πόλεις κοντά στη συριακή μεθόριο

«Παράπλευρη απώλεια», το μικρό παιδάκι των ύποπτων επιθέσεων που πληθαίνουν στην κατεχόμενη χώρα

Associated Press

«Παράπλευρη απώλεια», το μικρό παιδάκι των ύποπτων επιθέσεων που πληθαίνουν στην κατεχόμενη χώρα
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ- ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Βρετανίας και Ιράν, με πρόσχημα τις «αυξανόμενες ενδείξεις» περί ιρανικής ανάμειξης στις τελευταίες βομβιστικές αντικατοχικές επιθέσεις στο Ιράκ. Οι κατηγορίες εκτοξεύτηκαν, χτες, επισήμως, από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, ο οποίος συναντήθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον Ιρακινό «Πρόεδρο», Τζαλάλ Ταλαμπανί.

«Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται τους τελευταίους μήνες σε ολόκληρο το Ιράκ παραπέμπουν σε ιρανική τεχνολογία», υποστήριξε ο Μπλερ, εκτιμώντας ότι είτε προέρχονται από το ίδιο το Ιράν είτε έφθασαν στην κατεχόμενη χώρα διά μέσου της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», που συνδέεται στενά με την Τεχεράνη. Παραδέχτηκε, βέβαια, ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις».

Εκτός αυτών, ο Μπλερ κατέστησε σαφές ότι τα βρετανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ «όσο χρειάζεται και όσο το επιθυμεί η ιρακινή κυβέρνηση». Ο Ταλαμπανί έσπευσε να συμφωνήσει με τον Βρετανό πρωθυπουργό, αφού πρώτα τον ευχαρίστησε «για την απελευθέρωση του Ιράκ από τη στυγνή τυραννία και τη βοήθεια στην οικοδόμηση της δημοκρατίας». Χαρακτήρισε «καταστροφή» το ενδεχόμενο αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων γιατί θα έδιναν «μια νίκη στους τρομοκράτες», ισχυρισμό που συμμερίστηκε ο Μπλερ. Ανάλογη άποψη εξέφρασε, χτες, και ο Αμερικανός Πρόεδρος, τονίζοντας ότι «ο μοναδικός τρόπος για να μη νικήσουν οι τρομοκράτες και οι φανατικοί ισλαμιστές, που θέλουν να σκλαβώσουν ολόκληρα έθνη και έχουν μετατρέψει το Ιράκ σε πρώτο μέτωπό τους, είναι να μην αποχωρήσουν τα στρατεύματά μας από εκεί».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, μάλιστα, έσπευσε να συνδέσει την «πιθανή» ανάμειξη του Ιράν στο Ιράκ με τις εξελίξεις στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προειδοποιώντας ότι «η Βρετανία δε δέχεται εκφοβισμούς». Εντονη ήταν η αντίδραση της Τεχεράνης, που μίλησε για χονδροειδή ψέματα, όπως και της «Χεζμπολάχ». Κατηγορηματική ήταν η απόρριψη αυτής της εκδοχής και από τον σιίτη Ιρακινό «πρωθυπουργό», Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι. Αντίθετα, ο «Πρόεδρος» Ταλαμπανί προτίμησε να σιωπήσει.

Επιθέσεις, εκκαθαρίσεις

«Επιτυχώς» εξελίσσονται οι κατοχικές ισοπεδωτικές επιχειρήσεις στο Δυτικό Ιράκ, υποστήριξαν, χτες, εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατού, «προβλέποντας» αύξηση των αντικατοχικών επιθέσεων ενόψει του δημοψηφίσματος. Οι κατοχικοί επιτελείς αρνήθηκαν, και πάλι, να δώσουν σαφή στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή που εκτείνεται από τη συριακή μεθόριο μέχρι το Ραμάντι, όπου, σύμφωνα με ανεξάρτητες καταγγελίες, επικρατεί κόλαση για αμάχους και γυναικόπαιδα. Το μόνο που γνωστοποιήθηκε είναι ότι χτες στην περιοχή αυτή βομβαρδίστηκαν και καταστράφηκαν μερικώς 8 γέφυρες του Ευφράτη.

Στη Βαγδάτη, καμικάζι επιβιβάστηκε σε λεωφορείο της αστυνομικής ακαδημίας και ανατινάχτηκε έξω από το υπουργείο Πετρελαίου, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους τόσους, κυρίως φρουρούς ασφαλείας. Αλλοι 5 φρουροί του υπουργείου σκοτώθηκαν από ενόπλους καθ' οδόν προς το Κιρκούκ. Σε ξεχωριστά περιστατικά στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν 3 πολίτες, 1 αστυνομικός και 1 Αμερικανός στρατιώτης.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες υποσχέσεις ενίσχυσης της κατοχής

ΚΑΜΠΟΥΛ/ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε «τουλάχιστον 15.000 άνδρες» θα αυξήσει μέσα στον επόμενο χρόνο τις δυνάμεις του στο Αφγανιστάν το ΝΑΤΟ, δήλωσε χτες ο γενικός του γραμματέας, Γιαπ ντε Χόοπ Σέφερ, εκφράζοντας την «ελπίδα» ότι οι εμμένουσες διαφορές μεταξύ των μελών του «θα επιλυθούν». H ISAF, είπε ο Σέφερ, επεκτείνεται προς βορρά, προς δυσμάς και προοπτικά θα επιχειρήσει και στο νότο - κάτι που σημαίνει ενεργή συμμετοχή των νατοϊκών δυνάμεων στον πόλεμο, που σήμερα διεξάγουν δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, εναντίον των Ταλιμπάν.

Οι δύο δυνάμεις, αυτή των ΗΠΑ (18.000) και αυτή υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ (10.000) δρουν «παράλληλα», αλλά σύντομα - σύμφωνα με τον Σέφερ - θα υπαχθούν σε ενιαία διοίκηση.

Η είδηση έθεσε σε δεύτερο πλάνο τα αποτελέσματα των εκλογών, που άρχισαν χτες να δίνονται επίσημα στη δημοσιότητα. Οπως αναμενόταν, σε ψήφους πρώτευσαν οι πολέμαρχοι, αν και το πρώτο όνομα που δημοσιοποιήθηκε ήταν αυτό της Μαλαλάι Τζόγια, μιας γυναίκας που είχε προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας πριν από δύο χρόνια αντιτασσόμενη στους πολέμαρχους - για ευνόητους προπαγανδιστικούς λόγους. Κατά τα άλλα, παρά την ευρεία νοθεία και την ακύρωση των αποτελεσμάτων σε 300 εκλογικά τμήματα μόνο στην Καμπούλ, ο ΟΗΕ και η αφγανική εκλογική επιτροπή αποφάνθηκαν ότι «δεν υπήρξε συστηματική νοθεία»...

Από το γειτονικό Πακιστάν, έγινε γνωστό ότι οι αρχές «εξετάζουν το ενδεχόμενο» να παραδώσουν στις αφγανικές αρχές τον Αμπντούλ Λατίφ Χακίμι, έναν από τους εκπροσώπους των Ταλιμπάν. Ο Αφγανός υπουργός Αμυνας, Αμπντουρ Ραχίμ Ουαρντάκ, «επαίνεσε» το Πακιστάν και κάλεσε την κυβέρνησή του να «εντείνει» τις επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών μαχητών.

Επίσης στο Πακιστάν, χτες άγνωστοι εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, αλλά αστόχησαν, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τρεις άνθρωποι, περιλαμβανομένων μιας γυναίκας και ενός παιδιού.

Ο «ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ» ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
Κρατικές τιμές στους πραξικοπηματίες!

ΑΓΚΥΡΑ.- Ελάχιστη σημασία δόθηκε στο γεγονός από τον ευρωπαϊκό Τύπο, και όχι τυχαία βεβαίως: Μια μέρα μετά την «ιστορική», κλπ. έναρξη των «ενταξιακών διαπραγματεύσεων» των Βρυξελλών με την Αγκυρα, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο πρόεδρος Αχμέντ Νετζντέντ Σεζέρ, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατηγός Χιλμί Οζγκιόκ, ο διαπραγματευτής με την ΕΕ Αλί Μπαμπατσάν και άλλοι κορυφαίοι πολιτειακοί αξιωματούχοι τίμησαν, με αφορμή το θάνατο του στρατηγού Νουρετίν Ερσίν, τους στρατιωτικούς που είχαν προβεί στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτέμβρη 1980 - παρόντος του γνωστότερου στρατηγού και επικεφαλής της «πεντάδας» των χουντικών, Κενάν Εβρέν!

Ο στρατηγός Ερσίν, αρχηγός του στρατού ξηράς, ενορχήστρωσε μαζικές συλλήψεις, βασανισμούς χιλιάδων, εκτελέσεις, τη λογοκρισία στον Τύπο και αναρίθμητες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ηταν εξέχον μέλος της «πεντάδας» που κατάρτισε και επέβαλε το αντιδημοκρατικό Σύνταγμα του 1982, πηγή πολλών δεινών έως και σήμερα για τη γειτονική χώρα.

Τα θύματα της χούντας παραμένουν αδικαίωτα, καθώς όχι μόνο το τουρκικό κράτος πάντοτε προστατεύει τους πραξικοπηματίες από κάθε δίωξη, αλλά και ο Εβρέν τιμάται μέχρι σήμερα ως αρχηγός κράτους και, την 12η Σεπτέμβρη 2005, 25 χρόνια μετά την επιβολή της χούντας, ο πρόεδρος Σεζέρ τον επισκέφθηκε στη βίλα του!

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δικαστική απόφαση για τις «ανθρώπινες ασπίδες»!

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ χρειαζόταν για να απαγορευτεί η χρήση Παλαιστινίων πολιτών ως «ανθρώπινες ασπίδες» από τον ισραηλινό στρατό. Δύο και πλέον χρόνια μετά τις σαρωτικές αιματηρές επιχειρήσεις ανακατάληψης της Δυτικής Οχθης, όπου η μέθοδος αυτή είχε, επανειλημμένως, χρησιμοποιηθεί από Ισραηλινούς στρατιώτες, προκαλώντας θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς αμάχων Παλαιστινίων, ο ανώτατος δικαστής έκρινε, μετά από προσφυγή ανθρωπιστικών οργανώσεων, το προφανές: ότι η μέθοδος αυτή παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς ένοπλης εμπλοκής.

Είδηση, προφανώς, δεν είναι το περιεχόμενο της απόφασης, αλλά η ίδια η ύπαρξή της και η αναγκαιότητα λήψης της. Μάλιστα, προκάλεσε αντιδράσεις σε μερίδα της ισραηλινής Δεξιάς, που εκτίμησε ότι «μειώνεται η αντιτρομοκρατική ικανότητα του στρατού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ