Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες υποσχέσεις ενίσχυσης της κατοχής

ΚΑΜΠΟΥΛ/ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε «τουλάχιστον 15.000 άνδρες» θα αυξήσει μέσα στον επόμενο χρόνο τις δυνάμεις του στο Αφγανιστάν το ΝΑΤΟ, δήλωσε χτες ο γενικός του γραμματέας, Γιαπ ντε Χόοπ Σέφερ, εκφράζοντας την «ελπίδα» ότι οι εμμένουσες διαφορές μεταξύ των μελών του «θα επιλυθούν». H ISAF, είπε ο Σέφερ, επεκτείνεται προς βορρά, προς δυσμάς και προοπτικά θα επιχειρήσει και στο νότο - κάτι που σημαίνει ενεργή συμμετοχή των νατοϊκών δυνάμεων στον πόλεμο, που σήμερα διεξάγουν δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, εναντίον των Ταλιμπάν.

Οι δύο δυνάμεις, αυτή των ΗΠΑ (18.000) και αυτή υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ (10.000) δρουν «παράλληλα», αλλά σύντομα - σύμφωνα με τον Σέφερ - θα υπαχθούν σε ενιαία διοίκηση.

Η είδηση έθεσε σε δεύτερο πλάνο τα αποτελέσματα των εκλογών, που άρχισαν χτες να δίνονται επίσημα στη δημοσιότητα. Οπως αναμενόταν, σε ψήφους πρώτευσαν οι πολέμαρχοι, αν και το πρώτο όνομα που δημοσιοποιήθηκε ήταν αυτό της Μαλαλάι Τζόγια, μιας γυναίκας που είχε προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας πριν από δύο χρόνια αντιτασσόμενη στους πολέμαρχους - για ευνόητους προπαγανδιστικούς λόγους. Κατά τα άλλα, παρά την ευρεία νοθεία και την ακύρωση των αποτελεσμάτων σε 300 εκλογικά τμήματα μόνο στην Καμπούλ, ο ΟΗΕ και η αφγανική εκλογική επιτροπή αποφάνθηκαν ότι «δεν υπήρξε συστηματική νοθεία»...

Από το γειτονικό Πακιστάν, έγινε γνωστό ότι οι αρχές «εξετάζουν το ενδεχόμενο» να παραδώσουν στις αφγανικές αρχές τον Αμπντούλ Λατίφ Χακίμι, έναν από τους εκπροσώπους των Ταλιμπάν. Ο Αφγανός υπουργός Αμυνας, Αμπντουρ Ραχίμ Ουαρντάκ, «επαίνεσε» το Πακιστάν και κάλεσε την κυβέρνησή του να «εντείνει» τις επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών μαχητών.

Επίσης στο Πακιστάν, χτες άγνωστοι εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, αλλά αστόχησαν, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τρεις άνθρωποι, περιλαμβανομένων μιας γυναίκας και ενός παιδιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ