Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Στην αντιιμπεριαλιστική πάλη η προοπτική

Διεθνής Διάσκεψη Αντιστασιακών για τον Γκ. Δημητρόφ στη Σόφια

Στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, πραγματοποιήθηκε στις 30/9 - 2/10/2005 Διεθνής Διάσκεψη για τον Γκιόργκι Δημητρόφ, τον ήρωα της Δίκης της Λιψίας και ΓΓ της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΔ), με τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από το 7ο Συνέδριο της ΚΔ. Διοργανωτές ήταν η Αντιφασιστική Ενωση Βουλγαρίας, το Διεθνές Ιδρυμα «Γκ. Δημητρόφ» και η Διεθνής Κίνηση «Γκ. Δημητρόφ».

Οι εργασίες της Διάσκεψης διεξήχθησαν σε μεγάλη αίθουσα του Ξενοδοχείου «Μόσχα» και θέμα της Διάσκεψης ήταν το «Ενιαίο Μέτωπο και ο σύγχρονος κόσμος».

Συμμετείχαν αντιπρόσωποι αντιφασιστικών οργανώσεων από 16 χώρες: Βουλγαρία, Σερβία, FYROM, Ρουμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Κούβα, Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Ινδία, Πακιστάν, Λίβανος. Εστειλαν χαιρετιστήρια (γιατί δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν) οι: Πορτογαλία, Αλβανία, Αίγυπτος, Γερμανία, Ισραήλ, Πολωνία, Βιετνάμ. Στο προεδρείο παρακάθησαν εκπρόσωποι των διοργανωτών με επικεφαλής το βετεράνο Βέλκο Βαλκάνοφ. Παραβρέθηκε, επίσης, ο ΓΓ της Διεθνούς Ομοσπονδίας (FIR) Ούλριχ Σνάιντερ. Από τη χώρα μας στη Διάσκεψη συμμετείχαν οι: Γ. Μωραΐτης, πρόεδρος της ΠΟΑΟ, και Αρετή Μήτση, από το Σύλλογο Απογόνων.

Τη Διάσκεψη άνοιξε η Στάνκα Σόποβα, καλωσορίζοντας τους καλεσμένους και ανακοινώνοντας το πρόγραμμα εργασιών. Πήραν το λόγο όλοι οι αντιπρόσωποι. Εγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων και εμπειρίας, με πνεύμα αγωνιστικό και συντροφικό. Η Διάσκεψη καταδίκασε τη βεβήλωση του ονόματος του Γκ. Δημητρόφ και την καταστροφή του Μαυσωλείου του, απαιτώντας την πλήρη αποκατάστασή του, καθώς και τη διατήρησή του ως ιστορικού μνημείου.

Τελικά εγκρίθηκε ντοκουμέντο, όπου υιοθετήθηκε η πρόταση της ελληνικής αντιπροσωπείας για την αντιιμπεριαλιστική πάλη, ως κύρια κατεύθυνση στις σημερινές συνθήκες.

Οι μετέχοντες στη Διάσκεψη επισκέφθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο των πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών, στον τόπο όπου υπήρχε το Μαυσωλείο του Γκ. Δημητρόφ και στο Σπίτι του Δημητρόφ, που είναι ερείπιο και κινδυνεύει να καταρρεύσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ