Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Στο ίδιο έργο θεατές

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Και την προεδρία μετά την κυβέρνηση στοχεύουν οι υποψήφιοι του φιλελεύθερου και του κεντροδεξιού κόμματος, που ήδη συγκυβερνούν τη χώρα. Φυσικά, αυτό θα το αποφασίσουν οι Πολωνοί, όσοι τελικά προσέλθουν, την Κυριακή για δεύτερη φορά μέσα σε δύο βδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές, για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας.

Τη μάχη δίνουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος της φιλελεύθερης Πλατφόρμας των Πολιτών, Ντόναλντ Τασκ, και ο συντηρητικός δήμαρχος της Βαρσοβίας, Λεχ Καζίνσκι. Ο τελευταίος είναι δίδυμος αδελφός του ηγέτη του δεξιού Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, το οποίο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας Gfk Polonia για λογαριασμό της εφημερίδας Rzeczpospolita, ο Τασκ συγκεντρώνει 42%, έναντι 33% για τον Καζίνσκι. Υπενθυμίζεται ότι στις βουλευτικές εκλογές το συντηρητικό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) έλαβε 27% και η φιλελεύθερη Πλατφόρμα των Πολιτών 24,14% που τελικά συμφώνησαν στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον 46χρονο οικονομολόγο Καζιμιέρζ Μαρτσινκίεβιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ