Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προσεχώς ... καγκελάριος

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αισιόδοξο κλίμα καλλιεργείται όσον αφορά στην κατάληξη για το ποιος θα είναι ο επόμενος καγκελάριος, αντιστρέφοντας το δυσμενές μέχρι προχτές κλίμα που άφηνε περιθώρια όχι μόνο για κατάρρευση των συνομιλιών αλλά και πιθανή εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Πάντως, ο «λευκός καπνός» για το όνομα του επόμενου καγκελαρίου δεν αναμένεται να φανεί στον ουρανό του Βερολίνου πριν από το βράδυ της Κυριακής όπως ανακοίνωσαν χτες, ταυτόσημα, τόσο η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και υποψήφια καγκελάριος των κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) Αγγελα Μέρκελ, όσο και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Φραντς Μιντεφέρινγκ.

Οι συναντήσεις κορυφής των «τεσσάρων» ξεκίνησαν χτες. Ο τόπος της πρώτης ωστόσο κρατήθηκε απολύτως μυστικός και σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκαναν Μέρκελ και Μιντεφέρινγκ έχει ήδη προσυμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον μία ακόμη συνάντηση την Κυριακή - χωρίς να αποκλείονται στο «ενδιάμεσο» και άλλες επαφές - προκειμένου να επιτευχθεί μία πρώτη δεσμευτικού χαρακτήρα συμφωνία στο μείζον θέμα του ποιος θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας «μεγάλου συνασπισμού», καθώς και το θέμα του προέδρου του νέου Μπούντεσταγκ, η κατανομή των υπουργείων και η δομή τους και οι βασικοί κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία αυτής της κυβέρνησης.

Η συμφωνία αυτή μεταξύ των «τεσσάρων», αν τελικά επιτευχθεί, θα τεθεί υπό την κρίση των προεδρείων των τριών κομμάτων - CDU/CSU, SPD - προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη των καθ' εαυτών διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ