Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Προϋπόθεση το κίνημα να οξύνει την ταξική πάλη»

Για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στη Γερμανία

Στις διεργασίες που υπάρχουν στη Γερμανία μετά τις πρόσφατες εκλογές και το ρόλο της αριστεράς αναφέρθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Σημείωσε για το θέμα: «Νομίζω μετά το "Οχι" στη Γαλλία και την Ολλανδία για το ευρωσύνταγμα, οι γερμανικές εκλογές περιέχουν ένα μήνυμα, τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Και το σημαντικό είναι ότι εν πάση περιπτώσει τα δύο κόμματα δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους, να έχουν μια άνετη, ας το πούμε, πλειοψηφία. Ομως δείχνει και κάτι άλλο: Οτι δεν υπάρχει ακόμα ένα συγκροτημένο πολιτικό ρεύμα εναλλακτικής λύσης στη στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην κυρίαρχη πολιτική, μιλάμε στο πολιτικό επίπεδο.

Δεν ξέρω ακριβώς τι γίνεται στη Γερμανία, απ' τα κάτω που λέμε. Πιθανό να υπάρχουν κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες να είναι πιο ριζοσπαστικοποιημένες από τους πολιτικούς φορείς που εμφανίζονται σαν αντιπολίτευση ή σαν αριστερά στη Γερμανία. Αν π.χ. υπήρχε ένα πολιτικό ρεύμα διακριτό εναλλακτικής λύσης, δεν ξέρω αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα ήταν πάνω ή κάτω, αλλά νομίζω ότι θα υπήρχαν περισσότερες ελπίδες, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ελπίδες. Σίγουρα όμως θα υπήρχαν περισσότερες ελπίδες. Θα γινόταν μέσα απ' αυτές τις εκλογές ένα βήμα να δυναμώσει το κίνημα απ' τα κάτω.

Αποδεικνύεται από μια πλευρά ότι βαθιές αλλαγές στο πολιτικό επίπεδο δεν μπορείς να έχεις, αν δεν οξυνθεί η ταξική πάλη, αν το εργατικό κίνημα δεν πολιτικοποιηθεί, δε μαζικοποιηθεί. Στη Γερμανία, εδώ που τα λέμε, υπάρχει ένα συνδικαλιστικό κίνημα. Τελικά όμως πού καταλήγει; Διαπραγματεύονται τα σωματεία πόσοι θα απολυθούν, διαπραγματεύονται τα σωματεία τι θα δώσουν στην εργοδοσία σε αντάλλαγμα να μην απολυθούν.

Θα μου πεις το ζητάει ο απλός εργαζόμενος. Ναι, αλλά όταν λέμε για κίνημα σημαίνει ένα κίνημα πραγματικής υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων κι όχι αυτό που οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι είναι συμφέρον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ