ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Στρατολογούν φοιτητές για πολεμική έρευνα του ΝΑΤΟ

Η Πρυτανεία έσπευσε να ανταποκριθεί σε εντολή του ΝΑΤΟ για άμεση στρατολόγηση φοιτητών σε προγράμματά του!

Να γίνουν μέρος της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ καλούνται τώρα οι φοιτητές του ΕΜΠ

Associated Press

Να γίνουν μέρος της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ καλούνται τώρα οι φοιτητές του ΕΜΠ
Κανονική διαδικασία στρατολόγησης φοιτητών από τα ελληνικά πανεπιστήμια, για τα εγκληματικά πολεμικά του σχέδια, έχει ξεκινήσει το ΝΑΤΟ και ήδη το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανταποκρίθηκε (!) και καλεί τις υπηρεσίες των Τμημάτων του να «ενεργήσουν», ώστε να συγκεντρωθούν οι φοιτητές που θα υπηρετήσουν τη λυκοσυμμαχία!

Σαράντα μία μέρες πριν από την επέτειο του παλλαϊκού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973, πριν από τον αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό όπου θα ξανακουστούν τα ιδιαίτερα επίκαιρα συνθήματα «Εξω οι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ»... το ΝΑΤΟ χτυπάει στην καρδιά του Πολυτεχνείου, απαιτώντας τη στρατολόγηση φοιτητών!

Η απαίτηση του ΝΑΤΟ έφτασε στο ίδρυμα μέσω της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού και οι πρυτανικές αρχές διαβιβάζουν το κατάπτυστο έγγραφο - εντολή στα Τμήματα με την υπόδειξη «για ενημέρωσή σας και για τις περαιτέρω ενέργειες από μέρους σας»... Δηλαδή, η πρυτανεία υποδεικνύει στα Τμήματα να προπαγανδίσουν το ερευνητικό πρόγραμμα και ουσιαστικά να στρατολογήσουν φοιτητές για το ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Υποθαλάσσιων Ερευνών του ΝΑΤΟ, ζητά 12 φοιτητές να συμμετάσχουν σε τρίμηνη έρευνα, το καλοκαίρι του 2006, στην έδρα του Κέντρου στην Ιταλία. Ζητά είτε προπτυχιακούς είτε μεταπτυχιακούς φοιτητές, με γνώσεις σε αντικείμενα όπως: φυσική, μαθηματικά, μηχανολογία, ωκεανογραφία, πυρηνικά μοντέλα, πληροφοριακά συστήματα, επικοινωνίες, ανάλυσης δεδομένων κ.ά. για να γίνουν βοηθοί ερευνητές κάτω από την καθοδήγηση πρεσβύτερων επιστημόνων σε εργαστήρια και πιθανά σε πλοιάρια έρευνας, στη θάλασσα. Αν και παρουσιάζεται ως ένα πρόγραμμα «θερινών υποτροφιών», από τα έγγραφα του ΝΑΤΟ φαίνεται ότι ζητείται από τα ίδια τα κράτη - μέλη της συμμαχίας να συμβάλουν και οικονομικά με το ποσό των 9.200 ευρώ για κάθε φοιτητή τους που θα συμμετέχει.

Το έγγραφο του ΕΜΠ που ζητά από τα τμήματα να ενεργήσουν για τα «περαιτέρω»
Το έγγραφο του ΕΜΠ που ζητά από τα τμήματα να ενεργήσουν για τα «περαιτέρω»
Οπως φαίνεται ξεκάθαρα από το έγγραφο που απέστειλε το ίδιο το Κέντρο Υποθαλάσσιων Ερευνών του ΝΑΤΟ στους εθνικούς αντιπροσώπους των χωρών - μελών του (στη χώρα μας είναι η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού), αλλά και από την ιστοσελίδα του Κέντρου, όπου περιγράφονται οι δραστηριότητες του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος, πρόκειται για μελέτες σχετικές με: «υποβρύχιο πόλεμο», «νάρκες», «βιολογικές δραστηριότητες στους ωκεανούς» (υποτίθεται για την πρόληψη επιθέσεων εναντίον των υποβρυχίων), καθώς και με «εγκαταστάσεις ενάντια στην τρομοκρατία». Βέβαια, είναι γνωστό ότι για το ΝΑΤΟ «τρομοκράτες» είναι οι λαοί και οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Κούβα, η Κορέα κτλ., καθώς επίσης και μια σειρά κοινωνικά κινήματα και οργανώσεις. Και γι' αυτά τα επικίνδυνα ερευνητικά προγράμματα, που είναι αυταπόδεικτο ότι έχουν να κάνουν με τις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, γίνεται προπαγανδιστής ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας μας.

Μετά, λοιπόν, από τον έλεγχο της επιστημονικής έρευνας απευθείας από πολυεθνικές εταιρίες, προκειμένου να βελτιώσουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους ή να αποκρύψουν τις βλαβερές τους συνέπειες, τώρα τα Ανώτατα Ιδρύματα γίνονται και υποτακτικοί του ΝΑΤΟ.

Σπεύδουν ολοταχώς να απομακρυνθούν - χάσουν και τον όποιο κοινωνικό ρόλο διατηρούσαν και υποτάσσονται στα κελεύσματα της Νέας Τάξης, καλώντας τους φοιτητές τους να γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα, να συμμετάσχουν σε ερευνητικά προγράμματα που θα εξελίξουν τις μεθόδους πολέμου και τα όπλα του ΝΑΤΟ!

Καλούν τους φοιτητές να «συνδιαμορφώσουν» τη νέα τεχνολογία που θα αξιοποιηθεί για το μακελειό ολόκληρων λαών. Ψάχνουν τους σύγχρονους «Πέτρο, Γιόχαν και Φραντς», που σήμερα θα συμμετάσχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, αύριο θα γίνουν μισθοφόροι στο στρατό του και μεθαύριο θα γίνουν τα θύματα των νέων σύγχρονων όπλων για την κατασκευή των οποίων θα έχουν δουλέψει και οι ίδιοι.

Το έγγραφο του ΝΑΤΟ και η παράγραφος που δίνει εντολή για άμεση στρατολόγηση φοιτητών!
Το έγγραφο του ΝΑΤΟ και η παράγραφος που δίνει εντολή για άμεση στρατολόγηση φοιτητών!
Εξω το ΝΑΤΟ από τα πανεπιστήμια

Ανακοίνωση των Κομματικών Οργανώσεων ΕΜΠ του ΚΚΕ

«Σε μια περίοδο που τα ιμπεριαλιστικά κέντρα με αιχμή το ΝΑΤΟ απλώνουν τα δίχτυα τους και ρημάζουν τις ζωές λαών και χωρών, ο πρύτανης του ΕΜΠ καλεί τους νέους μας να υπηρετήσουν ως επιστημονικό δυναμικό τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς της Νέας Τάξης Πραγμάτων», καταγγέλλουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις ΕΜΠ του ΚΚΕ και παράλληλα καλούν, «έστω και αυτή τη στιγμή την Πρυτανεία του ΕΜΠ να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην ελληνική νεολαία, την Πολυτεχνειακή κοινότητα και να αποσύρει τώρα το παραπάνω κατάπτυστο διαβιβαστικό έγγραφο. Καλούμε τη Σύγκλητο του ΕΜΠ, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, την Πολυτεχνειακή διανόηση να μη συναινέσουν και να αποτρέψουν αυτό τον κατήφορο. Αυτοί που από τη μια ματώνουν τους λαούς, σχεδιάζουν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κι από την άλλη σφυροκοπούν εργατικά λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις δεν έχουν καμιά θέση στα Πανεπιστήμια.

Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε την 32η επέτειο του Πολυτεχνείου. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι ξεμπέρδεψαν με τα συνθήματα και τα αιτήματα του - ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ - ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ - να είναι σίγουροι ότι ο λαός και η νεολαία αυτού του τόπου δεν ξεμπέρδεψε. Θα σταθεί απέναντι στις "θεραπαινίδες" της Νέας Τάξης, δε θα υποταχθεί στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, ελληνικής κυβέρνησης και κομμάτων του κεφαλαίου».

Και η ανακοίνωση των ΚΟ του ΚΚΕ καταλήγει τονίζοντας ότι «λαός και νεολαία πρέπει να απαντήσουν συνολικά με μαζικούς αγώνες αντίστασης, ανυπακοής και απειθαρχίας στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα. Με διεκδικήσεις και στόχους για μια Παιδεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές απαιτήσεις και κοινωνικές ανάγκες, σε αντίθεση και ρήξη με τη λογική της παντοδυναμίας της "οικονομίας της αγοράς" και του κέρδους με κάθε κόστος. Αγώνες με κατεύθυνση την ανατροπή της εξουσίας κάθε κράτους - μέλους της ιμπεριαλιστικής πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ με στόχο τη λαϊκή εξουσία».

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δουλική στάση

των κομμάτων και των παρατάξεων που κηρύττουν την υποταγή

Η απαίτηση του ΝΑΤΟ και η άμεση ανταπόκριση του Πολυτεχνείου για τη στρατολόγηση φοιτητών για τις πολεμικές έρευνες, είναι «τρανταχτή απόδειξη για το πού οδηγεί η απομάκρυνση της επιστήμης από τον κοινωνικό της ρόλο και η υποταγή της στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών» τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κ.Σ. «Ενώ ο ρόλος του ΕΜΠ είναι να βγάζει επιστήμονες - μηχανικούς στην υπηρεσία του λαού, η πολιτική που προωθείται τα τελευταία χρόνια το θέλει να παράγει αμόρφωτους απόφοιτους, φτηνούς και ευέλικτους χειριστές της τεχνολογίας, υποταγμένους σε σημείο να γίνουν ακόμα και συνένοχοι στα εγκλήματα ενάντια σε λαούς στον κόσμο», συνεχίζει η ανακοίνωση και τονίζει ότι αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προωθούν τη στρατηγική της Μπολόνια, την υποταγή δηλαδή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου και παράλληλα: «βάζουν τη χώρα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Στους σχεδιασμούς των πολυεθνικών για τους νέους πολέμους, για το ξαναμοίρασμα των αγορών. Δίνουν γην και ύδωρ. Συμμετέχουν και στην προετοιμασία των επόμενων πολέμων».

Η ΠΚΣ καταγγέλλει επίσης τη «δουλική» στάση των παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ απέναντι στο σοβαρό αυτό ζήτημα:

«Μπροστά στο ενδεχόμενο συμμετοχής φοιτητών του ΕΜΠ στα εγκληματικά σχέδια των ΝΑΤΟικών, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ παραδίδει μαθήματα υποτέλειας. "Εφόσον είμαστε στο ΝΑΤΟ και δίνουμε γην και ύδωρ για τους σκοπούς του, γιατί να μην στείλουμε και φοιτητές στα ερευνητικά του κέντρα;", αναφέρουν με μπόλικο θράσος τα στελέχη της. Αναμενόμενη η στάση τους, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ομολόγησε πώς "αν το ζητούσε η πατρίδα μου, θα πολεμούσα στο Αφγανιστάν".

Την ίδια στιγμή η ΠΑΣΠ ακολουθώντας τη γνωστή τακτική ΠΑΣΟΚ, απέφυγε να πάρει ουσιαστικά θέση με πρόσχημα ότι δεν πρόκειται για πολιτικό ζήτημα... Από προσχήματα πια άλλο τίποτα!», τονίζει η ΠΚΣ, καταδεικνύοντας ότι οι αυριανοί «επιστήμονες» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι «υποτακτικοί στ' αφεντικά τους, να συνηγορούν υπέρ της πολιτικής του ιμπεριαλισμού, να γίνονται ακόμη και συνεργοί στα αποτρόπαια εγκλήματά του».

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη

Σε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου και αποχή από τα μαθήματα, καλεί η ΠΚΣ όλους τους φοιτητές του Ιδρύματος την Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι, με βασικά συνθήματα: «ΟΧΙ στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς - ΟΧΙ στη ΝΑΤΟική έρευνα», «ΟΧΙ στην πολιτική κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ