ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΑΣ
Πέταξαν την πραμάτεια πολυεθνικής στο δρόμο

Δεκάδες φοιτητές πέταξαν τα διαφημιστικά υλικά «παραμάγαζου» πολυεθνικής εταιρίας που είχε στηθεί στο χώρο της Γεωπονικής Σχολής. Ο αντιπρύτανης δήλωσε πως το πανεπιστήμιο χρωστάει στην εταιρία!

Στην Ιερά Οδό πετάχτηκε η πραμάτεια «παραμάγαζου» πολυεθνικής εταιρίας που είχε στηθεί στο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) - με την άδεια της Πρυτανείας - από δεκάδες φοιτητές, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που έγινε με πρωτοβουλία της ΠΚΣ.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, μέλη της ΠΚΣ είχαν απαιτήσει την άμεση απομάκρυνση του περιπτέρου της πολυεθνικής «Husqvarna», που είχε στηθεί ακριβώς έξω από το κεντρικό κτίριο της Γεωπονικής! Το «παραμάγαζο» αυτό στήθηκε με αφορμή τη διεξαγωγή του 4ου συνεδρίου της Ενωσης Γεωργικής Μηχανικής Ελλάδας και μοιράζονταν διαφημιστικά, τιμοκατάλογοι και κατάλογοι των προϊόντων της εταιρίας και άλλα.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του υπεύθυνου αντιπροσώπου σε μέλη της ΠΚΣ, ο οποίος είπε ότι είχε άδεια και «έχει πληρώσει» (!) για να είναι εκεί. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον αντιπρύτανη, Μανώλη Σταυρακάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι όλα «έχουν γίνει νόμιμα και η εταιρία είναι χορηγός του συνεδρίου...», καθώς επίσης ότι «χρωστάμε στην εταιρία... γιατί είχε κάνει δωρεά ένα τρακτέρ στο πανεπιστήμιο...»!

Είναι σαφές ότι και το ΓΠΑ «σπρώχνεται» προς την ιδιωτικοποίηση, καθώς αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό. Πέρυσι είχε προηγηθεί η συνεργασία του εργαστηρίου οικολογίας με το ΝΑΤΟ, καθώς και μάθημα από στέλεχος της πολυεθνικής «3Μ» σε φοιτητές του 3ου έτους.

Προκλητικές όμως είναι και οι απαντήσεις που δόθηκαν στο αίτημα της ΠΚΣ να τοποθετηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών για το συγκεκριμένο γεγονός. «Μακάρι να ήτανε και περισσότερες εταιρίες για να αποκτήσει ο φοιτητής καλύτερη εικόνα...», απάντησε η ΔΑΠ. Οσο για την ΠΑΣΠ έδωσε τη γελοία δικαιολογία: «Ο αυριανός γεωπόνος πρέπει να ξέρει να χειρίζεται το "μηχανάκι" της Husqvarna για να κόβει κέδρους»!

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Στο επίκεντρο η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας

Δυναμικό συλλαλητήριο από εκπαιδευτικούς φορείς στην Κέρκυρα

Στο φόντο της Συνόδου των Πρυτάνεων, που ολοκληρώνεται σήμερα στην Κέρκυρα, μαθητές (από 12 Γυμνάσια της πόλης και της υπαίθρου), φοιτητές, γονείς και καθηγητές (μέσης εκπαίδευσης και πανεπιστημιακοί) πραγματοποίησαν μαχητικό συλλαλητήριο για την Παιδεία.

Απαίτησαν ενιαίο δωδεκάχρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο για ζωή με ελεύθερο χρόνο και δικαίωμα στον πολιτισμό, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν. Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα αυταρχικά και αντιδημοκρατικά μέτρα που ποινικοποιούν τους αγώνες, απαίτησαν αύξηση των κρατικών δαπανών ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις της εκπαίδευσης.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε από την πλατεία Σαρόκο και κατέληξε στη Νομαρχία.

Και στην αντίπερα όχθη...

Την ίδια ώρα μέσα στη Σύνοδο των Πρυτάνεων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, έδινε το δικό του «σόου» και ξεδίπλωνε τις αντιεκπαιδευτικές τομές του προγράμματός του: Αμεση δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, πτυχία «δύο ταχυτήτων», κατηγοριοποίηση των ανώτατων ιδρυμάτων, απευθείας σύνδεση του κεφαλαίου με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, «ανταγωνιστικά» πανεπιστήμια που θα διοικούνται από «μάνατζερ»...

Ο Γ. Παπανδρέου περιέγραψε χτες τους κεντρικούς άξονες πάνω στους οποίους φιλοδοξεί να δομήσει το ΠΑΣΟΚ την ανώτατη εκπαίδευση, παράγοντας «φτηνό» επιστημονικό δυναμικό, υποταγμένο στις «ορέξεις» του κεφαλαίου.

Μαζί με τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια, υποστήριξε ότι τα κρατικά θα πρέπει να εξασφαλίσουν την «αυτοτέλειά τους»... Τα ΑΕΙ θα πρέπει να προσελκύσουν πόρους έχοντας «τη δυνατότητα δημιουργίας εδρών που θα φέρουν το όνομα του δωρητή, χρηματοδότη». Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τα ιδρύματα «να στραφούν στην άντληση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα», πόροι οι οποίοι θα ελέγχονται από «ένα σύστημα λειτουργικής και εύχρηστης καταγραφής και παρακολούθησης της εξέλιξης των δαπανών σε συνδυασμό με στόχους και αποτελέσματα»!

Οι ιδιώτες, λοιπόν, όχι μόνο θα χρηματοδοτούν τα προγράμματα, αλλά θα εποπτεύουν και θα ζητούν συγκεκριμένα αποτελέσματα, βάζοντας «χρονοδιαγράμματα επίτευξης στόχων», προκειμένου να είναι εξασφαλισμένη η επένδυσή τους... Αυτή είναι η «κοινωνική λογοδοσία».

Συγχρόνως, το ΠΑΣΟΚ οραματίζεται Πανεπιστήμια και πτυχία «δύο και τριών ταχυτήτων», όπως είπε χαρακτηριστικά, «πολλαπλών προγραμμάτων σπουδών που θα οδηγούν και σε διαφορετικά πτυχία»...

Οσο για την απάντηση του υπουργείου Παιδείας στις θέσεις του Γ. Παπανδρέου... «Είναι πράγματι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμμερίζεται τις ανησυχίες, τις απόψεις, αλλά και τις θέσεις της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ως προς τις αναγκαίες τομές και διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και δη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προκειμένου αυτή να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΟΕ
Να φέρουμε τα πάνω - κάτω

Το φοιτητικό κίνημα δεν μπορεί να αποκοπεί από τη μήτρα που γεννήθηκε, την εργατιά. Ηταν ένα από τα πρώτα πράγματα που ξεκαθαρίστηκαν χτες, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης - με θέμα «Η ιστορία του φοιτητικού και εργατικού κινήματος και η σημερινή απάντησή μας» - που πραγματοποιήθηκε στην ΑΣΟΕΕ, με πρωτοβουλία της ΠΚΣ. Μια εκδήλωση διαφορετική απ' αυτές της «επιχειρηματικότητας» και της υποταγής στο κεφάλαιο, που «πνίγουν» το τελευταίο διάστημα τα Πανεπιστήμια. Ομως χτες μπήκαν στη θέση τους πολλά: «Οι αντίπαλοι του λαϊκού κινήματος που τα δίνουν όλα για το πώς θα επηρεάσουν τη νέα γενιά. Να τη σπρώξουν να συμβιβάζεται, να είναι απών». Είναι οι ίδιοι που λένε «νέος είσαι, αγωνίσου, μετά θα αλλάξεις μυαλά».

«Οσοι δεν αλλάξαμε μυαλά νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση. Το δικό μας κίνημα δε νέρωσε το κρασί του. Στάθηκε όρθιο. Ο αγώνας και η σταθερότητα σ' αυτόν σε κάνει να νιώθεις πολύ πιο πλούσια απ' αυτούς που αλλάζουν τις θέσεις και τις αρχές τους σαν τα πουκάμισα», είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μαυρίκος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Και αναφερόμενος στη σημερινή δύσκολη κατάσταση που περνάει το λαϊκό κίνημα υπογράμμισε: «Εμείς ξέρουμε να παλεύουμε για τα δίκια μας. Πάλι "καπάκι" θα τους φέρουμε. Και για να τους φέρουμε πάλι τα πάνω-κάτω πρέπει να παίξει ξεχωριστό ρόλο η νέα γενιά, να πάρει την υπόθεση στα χέρια της». Ενώ ο Βασίλης Μεταξάς, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού των ΑΕΙ, σημείωσε: «Το φοιτητικό κίνημα χρειάζεται να κάνει ακόμη ένα βήμα, ώστε να αναπτυχθεί ένα μαχητικό, ισχυρό κίνημα μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό».

ΠΕΡΑΜΑ
Τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν

Συζητήθηκε στη Βουλή σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ

Η κυβέρνηση οφείλει να καλύψει τα κενά διδακτικού προσωπικού στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια του Περάματος, τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πατσιλινάκος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Ερώτησής του για το θέμα στη Βουλή.

Εμμέσως ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός στην απάντησή του παραδέχτηκε την ύπαρξη του προβλήματος. Οπως είπε, «το υπουργείο έκανε το παν και συνεχίζει να το πράττει και σήμερα ακόμη που μιλάμε για να καλύψει τα κενά τα οποία δεν ήταν οργανικά, αλλά ήταν λειτουργικά. Και λογικώς εμφανίστηκαν στις πρώτες μέρες έναρξης του σχολικού έτους, δημιούργησαν κάποια προβλήματα και στα δημοτικά και στα γυμνάσια και στα λύκεια της περιοχής».

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη. Τα σχολεία μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν», τόνισε ανταπαντώντας ο Γιάννης Πατσιλινάκος, τονίζοντας πως «λανθασμένα έγινε μια αντίστροφη κίνηση. Μειώσατε τα τμήματα. Ηρθε εντολή τα γυμνάσια των 30 μαθητών να γίνουν των 35 για να μειωθούν τα κενά. Οχι δε θα το δεχτούμε. Να σας καταγγείλω ακόμη ότι πέρσι δεν έγινε ούτε μια ώρα ενισχυτικής διδασκαλίας στα γυμνάσια του Περάματος». Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών για την Παιδεία στο Πέραμα, σημειώνοντας ότι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν σ' ένα επίπεδο την εκπαίδευση των παιδιών, παρά τις αντιξοότητες της ανεργίας, της κακής οικονομικής κατάστασης και σε αντίθεση με μια πολιτική που αποδεικνύει την ταξικότητά της. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε κατάλογο των ελλείψεων εκπαιδευτικών στην περιοχή, δηλώνοντας αμέσως μετά τη συζήτηση της Ερώτησής του πως «το Πέραμα δεν ήταν ποτέ σημαία ευκαιρίας για να το προτιμούν οι εκπαιδευτικοί σαν πρώτη επιλογή. Η πολιτική που θα πρέπει να ασκήσει το υπουργείο Παιδείας πρέπει να αρχίζει από τη συμπλήρωση των κενών θέσεων στα σχολεία από το Πέραμα και όχι να το αφήνει τελευταίο. Ας δώσει μόρια όπως έχει κάνει για τη Σαλαμίνα, αν η πολιτική της πλήρωσης των κενών θέσεων δεν ευδοκιμήσει. Το κίνημα των παραγόντων της Παιδείας θα διεκδικήσει δυναμικά τη διατήρηση ενός ανεκτού επιπέδου Παιδείας όπως και κατά το παρελθόν, με όλα τα μέσα. Επίπεδο που πρέπει να πούμε ότι επιτυγχάνεται και χάρη στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών που δίνουν και την ψυχή τους και παραμένουν πολλά χρόνια στο Πέραμα παρά τη δυσκολία προσέλευσης».

ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΑΒΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με αυταρχισμό προλαμβάνουν ... την αγωνιστικότητα

Τον αυταρχισμό του διευθυντή του Ενιαίου Λυκείου Διαβατών Α. Αργυρόπουλου, καταγγέλλουν οι μαθητές του σχολείου προς τις ΕΛΜΕ, το Σύλλογο Γονέων Μαθητών του σχολείου, το Σύλλογο Διδασκόντων του Ενιαίου Λυκείου Διαβατών. Τον αυταρχισμό του Α. Αργυρόπουλου καταδικάζει και το ΝΣ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ με σχετική ανακοίνωση, όπου επισημαίνεται ότι η στάση αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση αλλά συνδέεται με μία σειρά άλλων κρουσμάτων αυταρχισμού το τελευταίο διάστημα σε σχολεία της χώρας και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης της αγωνιστικής διάθεσης των μαθητών με στόχο να φοβίσει και να εκβιάσει συνειδήσεις. Καταδικάζει αυτές τις αντιπαιδαγωγικές συμπεριφορές που διαμορφώνουν ανθρώπους υποτακτικούς.

Οι μαθητές του Ενιαίου Λυκείου Διαβατών εκφράζουν την πλήρη απογοήτευση και αντίθεσή τους στη στάση του διευθυντή του σχολείου Α. Αργυρόπουλου και απαιτούν την αναίρεση της αποβολής του μαθητή, το σεβασμό της προσωπικότητας των μαθητών και τη δημοκρατικότερη λειτουργία του σχολείου.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας προς τους αρμόδιους φορείς καταγράφεται: 1) Τη Δευτέρα 30/10 ο διευθυντής απέβαλε συμμαθητή τους με την αιτιολογία ότι αρνήθηκε να συμμορφωθεί στην υπόδειξη του διευθυντή να κουρέψει τα μαλλιά του και την ίδια μέρα απείλησε και άλλους δύο μαθητές για τον ίδιο λόγο. 2)Καθημερινά προσβάλλει στην προσευχή τους συμμαθητές τους αποκαλώντας τους: «βλάκα», «ηλίθιε», και απειλώντας τους με βρισιές όπως: «θα σε πλακώσω στις μπάτσες». 3) Απείλησε μαθητή, εξαιτίας της «απρεπούς» συμπεριφοράς του, ότι θα τον αλλάξει σχολικό περιβάλλον κι ότι θα τον αφήσει στην ίδια τάξη, ενώ με κάθε ευκαιρία απειλεί ότι θα κόψει τους περιπάτους την 3η και την 5η μέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ