Σάββατο 8 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Στο επίκεντρο η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας

Δυναμικό συλλαλητήριο από εκπαιδευτικούς φορείς στην Κέρκυρα

Στο φόντο της Συνόδου των Πρυτάνεων, που ολοκληρώνεται σήμερα στην Κέρκυρα, μαθητές (από 12 Γυμνάσια της πόλης και της υπαίθρου), φοιτητές, γονείς και καθηγητές (μέσης εκπαίδευσης και πανεπιστημιακοί) πραγματοποίησαν μαχητικό συλλαλητήριο για την Παιδεία.

Απαίτησαν ενιαίο δωδεκάχρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο για ζωή με ελεύθερο χρόνο και δικαίωμα στον πολιτισμό, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν. Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα αυταρχικά και αντιδημοκρατικά μέτρα που ποινικοποιούν τους αγώνες, απαίτησαν αύξηση των κρατικών δαπανών ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις της εκπαίδευσης.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε από την πλατεία Σαρόκο και κατέληξε στη Νομαρχία.

Και στην αντίπερα όχθη...

Την ίδια ώρα μέσα στη Σύνοδο των Πρυτάνεων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, έδινε το δικό του «σόου» και ξεδίπλωνε τις αντιεκπαιδευτικές τομές του προγράμματός του: Αμεση δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, πτυχία «δύο ταχυτήτων», κατηγοριοποίηση των ανώτατων ιδρυμάτων, απευθείας σύνδεση του κεφαλαίου με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, «ανταγωνιστικά» πανεπιστήμια που θα διοικούνται από «μάνατζερ»...

Ο Γ. Παπανδρέου περιέγραψε χτες τους κεντρικούς άξονες πάνω στους οποίους φιλοδοξεί να δομήσει το ΠΑΣΟΚ την ανώτατη εκπαίδευση, παράγοντας «φτηνό» επιστημονικό δυναμικό, υποταγμένο στις «ορέξεις» του κεφαλαίου.

Μαζί με τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια, υποστήριξε ότι τα κρατικά θα πρέπει να εξασφαλίσουν την «αυτοτέλειά τους»... Τα ΑΕΙ θα πρέπει να προσελκύσουν πόρους έχοντας «τη δυνατότητα δημιουργίας εδρών που θα φέρουν το όνομα του δωρητή, χρηματοδότη». Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τα ιδρύματα «να στραφούν στην άντληση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα», πόροι οι οποίοι θα ελέγχονται από «ένα σύστημα λειτουργικής και εύχρηστης καταγραφής και παρακολούθησης της εξέλιξης των δαπανών σε συνδυασμό με στόχους και αποτελέσματα»!

Οι ιδιώτες, λοιπόν, όχι μόνο θα χρηματοδοτούν τα προγράμματα, αλλά θα εποπτεύουν και θα ζητούν συγκεκριμένα αποτελέσματα, βάζοντας «χρονοδιαγράμματα επίτευξης στόχων», προκειμένου να είναι εξασφαλισμένη η επένδυσή τους... Αυτή είναι η «κοινωνική λογοδοσία».

Συγχρόνως, το ΠΑΣΟΚ οραματίζεται Πανεπιστήμια και πτυχία «δύο και τριών ταχυτήτων», όπως είπε χαρακτηριστικά, «πολλαπλών προγραμμάτων σπουδών που θα οδηγούν και σε διαφορετικά πτυχία»...

Οσο για την απάντηση του υπουργείου Παιδείας στις θέσεις του Γ. Παπανδρέου... «Είναι πράγματι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμμερίζεται τις ανησυχίες, τις απόψεις, αλλά και τις θέσεις της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ως προς τις αναγκαίες τομές και διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και δη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προκειμένου αυτή να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ