Σάββατο 8 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Μαθήματα διατροφής στα μέτρα της πολυεθνικής

Εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις διαμορφώνει πλέον μέσα στα ίδια τα σχολεία η κυβερνητική πολιτική του «μπάτε σκύλοι αλέστε». Στο στόχαστρο έβαλαν τώρα 10χρονα παιδιά!

Η πρόσκληση της «Μακντόναλντς»προς τους διευθυντές των σχολείων... και η δήλωση που πρέπει να υπογράψουν οι γονείς
Η πρόσκληση της «Μακντόναλντς»προς τους διευθυντές των σχολείων... και η δήλωση που πρέπει να υπογράψουν οι γονείς
Μαθήματα ισορροπημένης διατροφής από ...τα «Μακντόναλντς»! Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο, αλλά δυστυχώς είναι ένα ακόμα στοιχείο του σύγχρονου εκπαιδευτικού εφιάλτη, όπου οι πολυεθνικές αναλαμβάνουν απευθείας το ρόλο του «δασκάλου», μπαίνουν και αλωνίζουν στα σχολεία με τις ευλογίες του υπουργείου Παιδείας, διαφημίζοντας τα προϊόντα τους και ...καθαγιάζοντάς τα ακόμα κι όταν είναι αποδεδειγμένα βλαβερά.

Η εταιρία «MacDonald's Ελλάς», δύο μέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, απέστειλε σε διευθυντές Δημοτικών σχολείων προσκλήσεις για το «εκπαιδευτικό» της πρόγραμμα με τίτλο «McDonald's: Πόρτα Ανοιχτή», που γίνεται σε κεντρικό κατάστημά της και απευθύνεται σε μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Το εξωφρενικό είναι ότι ήδη κάποια σχολεία έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση! Στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, στην 5η Δημοτικού, ζητήθηκε από τους γονείς να επιτρέψουν στα παιδιά τους να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα, το πρωί της Τρίτης 18/10, δηλαδή σε κανονικές ώρες μαθήματος (!), στο κατάστημα της εταιρίας στην Ομόνοια, σα να πρόκειται για «εκπαιδευτική εκδρομή», για την οποία μάλιστα θα πληρώσουν και 4 ευρώ ανά άτομο.

Στόχος της εταιρίας, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι να διαφημίσει τα ...«μπιφτέκια» της, αφού, σύμφωνα με την ίδια την πρόσκληση, «το πρόγραμμα "McDonald's: Πόρτα Ανοιχτή" ευελπιστεί να λύσει όλες σας τις απορίες σχετικά με τη διατροφή σας στα McDonald's». Παράλληλα, στην πρόσκληση αυτοδιαφημίζεται: «Είναι παρούσα στην ελληνική αγορά από το 1991 και σήμερα το δίκτυό της αριθμεί 54 εστιατόρια σε όλη τη χώρα και απασχολεί 1.500 εργαζόμενους. Διεθνώς η αλυσίδα περιλαμβάνει 30.000 εστιατόρια σε 121 χώρες του κόσμου, ενώ εξυπηρετεί περίπου 46 εκατομμύρια πελάτες την ημέρα».

Η πολυεθνική του «γρήγορου φαγητού» ισχυρίζεται επίσης ότι στόχος της είναι «να πληροφορήσει σωστά και να τονίσει στους συμμετέχοντες την αξία ενός ολοκληρωμένου και ισορροπημένου τρόπου διατροφής»! Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν να τα διδάξει αυτά μια εταιρία «fast food», δηλαδή του φαγητού που ο λαός μας εύστοχα ονομάζει συχνά «πλαστικό»;

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο, βέβαια, δεν είναι ότι η συγκεκριμένη πολυεθνική έχει το θράσος να οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και να «ανοίγει πόρτα» στους μαθητές, αλλά το ότι το υπουργείο Παιδείας «ανοίγει την πόρτα» των σχολείων στις πολυεθνικές, για να διαμορφώσουν το πελατολόγιό τους και, κυρίως, τη συνείδηση των μικρών παιδιών στα μέτρα τους.

Το λιγότερο προκλητικές μπορεί να χαρακτηριστούν οι υποσχέσεις της εταιρίας περί «άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού» που θα βοηθήσει τους μικρούς μαθητές να παρασκευάσουν μόνοι τους το φαγητό τους και «με πολύ μεγάλη χαρά θα είναι στη διάθεση των παιδιών και των δασκάλων τους»... όταν η πλειοψηφία των νέων που αναγκάζονται να αναζητήσουν εργασία στα fast food δουλεύουν σε καθεστώς ημιαπασχόλησης, με ωράρια - λάστιχο και γενικότερα άθλιες εργασιακές συνθήκες, με μειωμένα δικαιώματα.

Φυσικά, όμως, οι μαθητές που θα κάνουν «εκπαιδευτική εκδρομή» στα «Μακντόναλντς» δε θα τα δουν όλα αυτά, που κρύβονται πίσω από τους κλόουν, τα μπαλόνια και γενικότερα τη βιτρίνα της επιχείρησης. Για τους μικρούς μαθητές και μόνο το γεγονός ότι το σχολείο τους πάει στα «Μακντόναλντς» καθιστά την επιχείρηση και τα προϊόντα της «καλά». Να πώς από πολύ τρυφερές ηλικίες οι ίδιες οι πολυεθνικές διαμορφώνουν τις νεανικές συνειδήσεις!

Και αυτός ο εκπαιδευτικός εφιάλτης δεν είναι μόνο δημιούργημα της ΝΔ, που επιτρέπει (ακόμα και επιβάλλει) την είσοδο των επιχειρήσεων στα σχολεία. Το ίδιο όραμα διακηρύσσει ότι έχει και το ΠΑΣΟΚ με τα «ανοιχτά σχολεία», αλλά και ο ΣΥΝ που επικροτεί προγράμματα του τύπου «ευέλικτη ζώνη», μέσω των οποίων μπαίνουν οι επιχειρήσεις στα σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ