ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα ψέματα κατά Τσάβες από τον ευαγγελιστή Ρόμπερτσον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο αμφιλεγόμενος Αμερικανός τηλε-ευαγγελιστής, Πατ Ρόμπερτσον, «ξαναχτύπησε»... Αφ' ενός «χρέωσε» στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, πως έδωσε στον... Οσάμα Μπιν Λάντεν 1,2 εκατ. δολάρια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη και πως προσπάθησε να πάρει πυρηνικό υλικό από το Ιράν. Αφ' ετέρου «προφήτευσε» πως... έρχεται «η συντέλεια του κόσμου».

Ο γραφικός τηλε-ευαγγελιστής - που τελευταία εκφράζει φωναχτά τις πιο βρώμικες σκέψεις των «αναγεννημένων Χριστιανών» της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους - είπε σε χτεσινή συνέντευξή του στο CNN: «Η αλήθεια είναι πως αυτός ο άνθρωπος εγκαθιδρύει μία μαρξιστικού τύπου δικτατορία στη Βενεζουέλα, προσπαθεί να διαδώσει το Μαρξισμό σ' όλη τη Νότια Αμερική, διαπραγματεύεται με τους Ιρανούς την απόκτηση πυρηνικού υλικού και έστειλε και 1,2 εκατομμύρια δολάρια μετρητά στον Οσάμα Μπιν Λάντεν αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη»... Και ο Πατ Ρόμπερτσον πρόσθεσε πως «μια μέρα θα βλέπουμε πυρηνικά όπλα και δε θα είναι σαν τον κυκλώνα "Κατρίνα" που χτύπησε τη Ν. Ορλεάνη, αλλά πυρηνικά από τη Βενεζουέλα»...

Αν και τον περασμένο Αύγουστο ο Ρόμπερτσον είχε υποχρεωθεί να ζητήσει συγγνώμη μετά από το σάλο που προκάλεσε η έκκλησή του να δολοφονηθεί ο Ούγκο Τσάβες από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, επανήλθε δηλώνοντας πως «μερικές φορές είναι πολύ πιο φθηνό να αντιμετωπίζεις αυτά τα προβλήματα προτού να πρέπει να κάνεις έναν μεγάλο πόλεμο»...

Οταν ρωτήθηκε από το CNN πώς πήρε τις πληροφορίες περί πληρωμής του Μπιν Λάντεν από τον Τσάβες ο αμφιλεγόμενος τηλε-ευαγγελιστής επικαλέστηκε «πηγές» που του το «εμπιστεύτηκαν αυτό» αλλά και τη θερμή επιστολή του Τσάβες στον τρομοκράτη Κάρλος, το «Τσακάλι», και «τις σχέσεις του με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι»... Το μόνο που δεν είπε, ότι του έδωσε τις πληροφορίες ο θεός, όπως ισχυρίστηκε ο Μπους ότι ο... ύψιστος του υπέδειξε τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Την Κυριακή, ο Ρόμπερτσον είχε «εξηγήσει» τις πρόσφατες «φυσικές» καταστροφές στον πλανήτη λέγοντας πως προμηνύουν το τέλος του κόσμου και τη Δευτέρα Παρουσία...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα αναβολή και ένταση

Ασφυκτικά μέτρα των Ισραηλινών στη Δ. Οχθη

Associated Press

Ασφυκτικά μέτρα των Ισραηλινών στη Δ. Οχθη
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Αναβλήθηκε, για δεύτερη φορά, η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση μεταξύ των Αριέλ Σαρόν και Μαχμούντ Αμπάς, μετά την παραδοχή και των δύο πλευρών ότι οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους τους δεν έχουν καταλήξει στα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σε «αγκάθια» αναδείχτηκαν το πάγιο αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για απελευθέρωση των περισσοτέρων των 7.000 Παλαιστινίων κρατουμένων, που δεν ικανοποιείται από την ισραηλινή πλευρά, καθώς και η άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης, που επικαλείται «λόγους ασφαλείας», να προχωρήσει στην παράδοση του ελέγχου και άλλων πόλεων της Δυτικής Οχθης, πλην των Ιεριχώ και Τουλκαρέμ, στους Παλαιστινίους. Η συνάντηση Σαρόν - Αμπάς παραπέμφθηκε για τα τέλη του μήνα, μετά, δηλαδή, από το ταξίδι του Παλαιστινίου Προέδρου στην Ουάσιγκτον στις 20 Οκτώβρη.

Προς το παρόν, πάντως, τα πνεύματα παραμένουν αρκετά τεταμένα. Τρεις Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 2 έφηβοι, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη μεθόριο του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η ισραηλινή πλευρά υποστήριξε ότι οι 3 αποπειράθηκαν έρποντας να εισέλθουν στο Ισραήλ και δε σταμάτησαν στις εντολές των συνοροφυλάκων. Η παλαιστινιακή πλευρά, όμως, που εντόπισε και παρέλαβε τις σορούς, επέμεινε ότι επρόκειτο για άοπλους εργάτες. Το Σάββατο τα ξημερώματα, ένας 25χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, έξω από τη Νάμπλους, επειδή, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, επιτέθηκε σε ισραηλινό φυλάκιο. Ανακοινώθηκε ότι ήταν μέλος των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πλησιάζει το δημοψήφισμα, πληθαίνουν διαφωνίες και επιθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ενα νέο κύμα αντικατοχικών επιθέσεων σαρώνει τη χώρα, ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για «σχέδιο συντάγματος», του οποίου περιορισμένα αντίτυπα άρχισαν να διανέμονται μόλις τις προηγούμενες ημέρες στις διάφορες πόλεις. Παρ' όλα αυτά, οι συζητήσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους Κούρδων και σιιτών, από τη μία, και σουνιτών, από την άλλη, συνεχίζονταν και χτες, με την άμεση εμπλοκή και του Αμερικανού υπερπρέσβη Ζαλμάι Κχαλιζάντ, σε μια ύστατη και, όπως φαίνεται, αποτυχημένη, μέχρι στιγμής, προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφωνίες και να πειστούν οι τελευταίοι να μην καταψηφίσουν το «σύνταγμα».

Στο μεταξύ, χτες, σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων διαφόρων τύπων (επιθέσεις καμικάζι, παγιδευμένα αυτοκίνητα, όλμοι κλπ.) σκοτώθηκαν 18 Ιρακινοί, αρκετοί από τους οποίους αστυνομικοί και στρατιώτες, και 1 Αμερικανός στρατιώτης. Οι περισσότερες επιθέσεις σημειώθηκαν στη Μοσούλη, στη σιιτική Χίλα και στη Βαγδάτη. Στην ιρακινή πρωτεύουσα, μάλιστα, αναμφιβόλως, ξεχωρίζει η βομβιστική επίθεση κατά αστυνομικού φυλακίου στην «Πράσινη Ζώνη», όπου σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί αστυνομικοί και 3 πολίτες, αλλά και η επίθεση ενόπλων κατά της αυτοκινητοπομπής της αντιπροσωπείας του Αραβικού Συνδέσμου που επισκέπτεται το Ιράκ από το Σάββατο.

Από την επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής τραυματίστηκαν 6 Ιρακινοί φρουροί ασφαλείας, αλλά τελικά η αντιπροσωπεία έφθασε κανονικά στη συνάντηση που είχε με το ανώτατο όργανο εκπροσώπησης των σουνιτών, την Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο αναπληρωτής ΓΓ του Συνδέσμου, Αλγερινός Αχμαντ Μπεν Χέλι, ο οποίος έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, επισημαίνοντας το φόβο του Αραβικού Συνδέσμου για ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ.

Αιματηρή ήταν και η Κυριακή, όπου κατά τη διάρκεια αρκετών επιθέσεων, σκοτώθηκαν συνολικά 13 Ιρακινοί, κυρίως στρατιώτες αλλά και πολίτες. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται σουνίτες και σιίτες, σε επιθέσεις που μοιάζουν να έχουν τη μορφή αντεκδίκησης.

Το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι στην σουνιτική επαρχία αλ Ανμπάρ, όπου διεξάγεται η εκκαθαριστική αιματηρή επιχείρηση «River Gate», σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί πεζοναύτες. Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της άλλης εκκαθαριστικής επιχείρησης «Iron Fist», κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Δεν ανακοινώθηκε επισήμως κανένας απολογισμός νεκρών, ούτε η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής, που σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις βιώνουν δραματικές ώρες. Από την άλλη, η «αλ Κάιντα» υποστήριξε, ηλεκτρονικώς, ότι είναι δεκάδες οι απώλειες και από την πλευρά των αμερικανικών στρατευμάτων και ότι καταρρίφθηκαν 2 ελικόπτερα και καταστράφηκαν τουλάχιστον 15 τανκς.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο πόλεμος καλά κρατεί

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Εντείνονται οι επιθέσεις και οι μάχες στο υπό κατοχή Αφγανιστάν, λίγο πριν την έλευση του βαρύ χειμώνα, στη διάρκεια του οποίου οι μάχες μειώνονται και οι περισσότεροι επιδίδονται στην καλλιέργεια παπαρούνας για την παρασκευή οπίου...

Επιγραμματικά, οι συγκρούσεις των τελευταίων δύο ημερών: Στη Ζαμπούλ, ένας στρατιώτης των ΗΠΑ σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε την Κυριακή από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου, στην επαρχία Ζαμπούλ, όπου χθες, σε μάχες αμερικανικών και αφγανικών δυνάμεων, σκοτώθηκαν τρεις μαχητές Ταλιμπάν και συνελήφθησαν άλλοι 10. Δύο στρατιώτες των ΗΠΑ τραυματίστηκαν τη Δευτέρα από επίθεση βόρεια της Ασανταμπάντ, πρωτεύουσας της ανατολικής επαρχίας Κουνάρ. Επίσης χτες, δεκατρείς άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι τέσσερις σοβαρά, από την έκρηξη βόμβας σε μια ιδιωτική κλινική της επαρχίας Χεράτ. Στην Κανταχάρ, επίσης χτες, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν από δύο εκρήξεις, η μία εκ των οποίων φέρεται να προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας. Τέλος, την Κυριακή, τέσσερις Βρετανοί «τελωνειακοί» τραυματίστηκαν επίσης από έκρηξη βόμβας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ