Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πλησιάζει το δημοψήφισμα, πληθαίνουν διαφωνίες και επιθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ενα νέο κύμα αντικατοχικών επιθέσεων σαρώνει τη χώρα, ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για «σχέδιο συντάγματος», του οποίου περιορισμένα αντίτυπα άρχισαν να διανέμονται μόλις τις προηγούμενες ημέρες στις διάφορες πόλεις. Παρ' όλα αυτά, οι συζητήσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους Κούρδων και σιιτών, από τη μία, και σουνιτών, από την άλλη, συνεχίζονταν και χτες, με την άμεση εμπλοκή και του Αμερικανού υπερπρέσβη Ζαλμάι Κχαλιζάντ, σε μια ύστατη και, όπως φαίνεται, αποτυχημένη, μέχρι στιγμής, προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφωνίες και να πειστούν οι τελευταίοι να μην καταψηφίσουν το «σύνταγμα».

Στο μεταξύ, χτες, σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων διαφόρων τύπων (επιθέσεις καμικάζι, παγιδευμένα αυτοκίνητα, όλμοι κλπ.) σκοτώθηκαν 18 Ιρακινοί, αρκετοί από τους οποίους αστυνομικοί και στρατιώτες, και 1 Αμερικανός στρατιώτης. Οι περισσότερες επιθέσεις σημειώθηκαν στη Μοσούλη, στη σιιτική Χίλα και στη Βαγδάτη. Στην ιρακινή πρωτεύουσα, μάλιστα, αναμφιβόλως, ξεχωρίζει η βομβιστική επίθεση κατά αστυνομικού φυλακίου στην «Πράσινη Ζώνη», όπου σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί αστυνομικοί και 3 πολίτες, αλλά και η επίθεση ενόπλων κατά της αυτοκινητοπομπής της αντιπροσωπείας του Αραβικού Συνδέσμου που επισκέπτεται το Ιράκ από το Σάββατο.

Από την επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής τραυματίστηκαν 6 Ιρακινοί φρουροί ασφαλείας, αλλά τελικά η αντιπροσωπεία έφθασε κανονικά στη συνάντηση που είχε με το ανώτατο όργανο εκπροσώπησης των σουνιτών, την Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο αναπληρωτής ΓΓ του Συνδέσμου, Αλγερινός Αχμαντ Μπεν Χέλι, ο οποίος έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, επισημαίνοντας το φόβο του Αραβικού Συνδέσμου για ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ.

Αιματηρή ήταν και η Κυριακή, όπου κατά τη διάρκεια αρκετών επιθέσεων, σκοτώθηκαν συνολικά 13 Ιρακινοί, κυρίως στρατιώτες αλλά και πολίτες. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται σουνίτες και σιίτες, σε επιθέσεις που μοιάζουν να έχουν τη μορφή αντεκδίκησης.

Το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι στην σουνιτική επαρχία αλ Ανμπάρ, όπου διεξάγεται η εκκαθαριστική αιματηρή επιχείρηση «River Gate», σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί πεζοναύτες. Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της άλλης εκκαθαριστικής επιχείρησης «Iron Fist», κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Δεν ανακοινώθηκε επισήμως κανένας απολογισμός νεκρών, ούτε η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής, που σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις βιώνουν δραματικές ώρες. Από την άλλη, η «αλ Κάιντα» υποστήριξε, ηλεκτρονικώς, ότι είναι δεκάδες οι απώλειες και από την πλευρά των αμερικανικών στρατευμάτων και ότι καταρρίφθηκαν 2 ελικόπτερα και καταστράφηκαν τουλάχιστον 15 τανκς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ