Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Θαμμένοι στη λάσπη

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.--

Ο εφιάλτης των ακραίων καιρικών φαινομένων ξαναχτύπησε την Κεντρική Αμερική. Συνηθισμένος... όπως και οι χιλιάδες νεκροί. Εξαιτίας φυσικά όχι των καιρικών φαινομένων αλλά της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων και της φτώχειας που μαστίζει τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού.

Και πάλι η Γουατεμάλα ζει τραγικές ώρες ζει μετά το «φονικό» πέρασμα του κυκλώνα ή καλύτερα της τοπικής καταιγίδας «Σταν». Επισήμως περισσότεροι από 650 είναι οι νεκροί, μόνο στη Γουατεμάλα, ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι οι σοροί περίπου 3.000 ατόμων έχουν θαφτεί στις λάσπες και τα ερείπια...

Ολόκληρα χωριά εξαφανίστηκαν και έχουν μετατραπεί σε λασπότοπους. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, δηλαδή οι καταρρακτώδεις βροχές που εξακολουθούν στη Γουατεμάλα, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο των σωστικών συνεργείων.

Οι έρευνες συνεχίζονται αλλά όσο περνά ο χρόνος εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων που έχουν παρασυρθεί από τόνους λάσπης. Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, πάνω από 650 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι σε μία και μόνο περιοχή της Γουατεμάλας, γύρω από τη λίμνη Ατιτλάν. Λίγη ώρα αργότερα όμως, τα σωστικά συνεργεία στο ορεινό χωριό Πανάμπατζ βρέθηκαν μπροστά στο τραγικό θέαμα ενός τόπου που μετατράπηκε σε ομαδικό τάφο, καθώς οι κατολισθήσεις που προκάλεσε ο «Σταν» άφησαν πίσω τους περίπου 1.400 νεκρούς.

Τα περισσότερα θύματα στη Γουατεμάλα είναι Ινδιάνοι που ζούσαν στις όχθες της λίμνης Ατιτλάν, στις δυτικές περιοχές της χώρας, και θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης, λόγω των κατολισθήσεων που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα, παρασύροντας τεράστιους χωμάτινους όγκους από τις πλαγιές των βουνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ