Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Μέρκελ καγκελάριος...

... δεδομένη η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του «μεγάλου συνασπισμού» (χριστιανο- σοσιαλδημοκρατών)

Ο Σρέντερ φεύγει. Η Μέρκελ έρχεται. Ο λαός θα αντιμετωπίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική

Associated Press

Ο Σρέντερ φεύγει. Η Μέρκελ έρχεται. Ο λαός θα αντιμετωπίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τελικά, καθώς φαίνεται, ήρθη το αδιέξοδο που προκλήθηκε με τα αποτελέσματα των εκλογών, αφού κατέληξαν σε συμφωνία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», με επικεφαλής την Αγγελα Μέρκελ, η οποία θα είναι η νέα καγκελάριος της Γερμανίας. Κερδισμένο όμως και το SPD, αφού λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος στα υπουργεία. Οσο για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο «μεγάλος συνασπισμός», οι λεπτομέρειες θα λυθούν, αφού έτσι κι αλλιώς την ίδια πολιτική ακολουθούν.

Καθώς φαίνεται, ο λόγος των Γερμανών βιομηχάνων, ή καλύτερα η προσταγή, έλυσε το «γόρδιο δεσμό» και ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ παραμέρισε τις «προσωπικές του επιδιώξεις». Εντούτοις, πληροφορίες από την πρωτεύουσα Βερολίνο αναφέρουν ότι διαφωνίες υπάρχουν και στα δύο στρατόπεδα. Ειδικά για το SPD, «οι διαφωνίες προέρχονται από βουλευτές που ως τώρα πειθαρχούσαν στη γραμμή Σρέντερ, αλλά τώρα εκδηλώνονται ανοιχτά, πράγμα που θα συνεχιστεί, καθώς θεωρούν την ηγεσία του SPD υπεύθυνη ότι με την εμμονή στην πολιτική της το κόμμα έχασε σημαντικά σε επιρροή».

Από την άλλη, οι «σκληροί» μέσα στη CDU θεωρούν μεν επιτυχία ότι η Μέρκελ θα γίνει τελικά καγκελάριος, όμως της επιρρίπτουν την ευθύνη ότι στις διαπραγματεύσεις έχασε σοβαρά υπουργεία προς όφελος του SPD. Συνεπώς, όπως δηλώνουν, «παραιτήθηκε» από υπουργεία, με τα οποία προεκλογικά προπαγάνδιζε ότι θα έκανε τη νέα χριστιανοδημοκρατική πολιτική.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το «πακέτο» της συμβιβαστικής λύσης προβλέπει, επί του πολιτικού περιεχομένου, την κατοχύρωση ότι οι στρατηγικές στην προεκλογική περίοδο θέσεις των Σοσιαλδημοκρατών σχετικά με το απαραβίαστο της υφιστάμενης προστασίας από απολύσεις και του ρόλου των συνδικάτων στις διαπραγματεύσεις για τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις, θα παραμείνουν «άθικτες», ενώ επί της κατανομής των αρμοδιοτήτων σε μία κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», προβλέπει την εκχώρηση στο SPD οκτώ υπουργείων.

Ετσι πέρα από το αξίωμα του καγκελαρίου και του θώκου του υπουργού Καγκελαρίας, για το CDU/CSU απομένουν έξι υπουργεία, σε αναλογία τέσσερα προς δύο.

Βέβαιη είναι η συμμετοχή στην κυβέρνηση του προέδρου της CSU, Εντμουντ Στόιμπερ στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με την προσθήκη αρμοδιοτήτων στον τομέα της Τεχνολογίας. Τα οκτώ υπουργεία για το SPD είναι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας, Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Συγκοινωνιών, Περιβάλλοντος και Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Βοήθειας.

Πηγές προσκείμενες στο SPD αναφέρουν ότι ο απερχόμενος Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Αμυνας Πέτερ Στρουκ θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, διαδεχόμενος τον Γιόσκα Φίσερ.

Για το CDU/CSU μένουν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Αμυνας, Εσωτερικών, Μορφωτικών Υποθέσεων και Ερευνας, Γεωργίας και Καταναλωτών και Οικογενειακών Υποθέσεων.

Επί των πρακτικών ζητημάτων... οι διαπραγματεύσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να διαρκέσουν τέσσερις βδομάδες.

«Στόχος μας είναι να έχουμε ολοκληρώσει έως τις 12 Νοεμβρίου», δήλωσε η Αγγελα Μέρκελ, τονίζοντας πως τα κόμματα συμφωνούν ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πορεία των μεταρρυθμίσεων». Παράλληλα, εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας με τους Σοσιαλδημοκράτες επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνοντας πως η διασφάλιση καλών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί «σημαντικό καθήκον».

Ο απερχόμενος καγκελάριος δήλωσε από πλευράς του ότι το ύψιστο καθήκον της νέας κυβέρνησης θα είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. Σύμφωνα με τον Σρέντερ, οι Σοσιαλδημοκράτες δεσμεύονται για την οικοδόμηση σταθερής κυβέρνησης που θα παραμείνει στην εξουσία τέσσερα έτη.

Πηγές προσκείμενες στο SPD ανακοίνωσαν ότι ο Γκ. Σρέντερ παραιτείται από κάθε αξίωμα στη νέα κυβέρνηση. Ερωτηθείς από μέλη της ηγεσίας για το ρόλο του στη νέα κυβέρνηση, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ φέρεται να δήλωσε: «Η σταδιοδρομία μου θα λάβει νέα κατεύθυνση»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης (2021-10-08 00:00:00.0)
Ενίσχυση Πράσινων και AfD δείχνουν οι δημοσκοπήσεις (2018-11-13 00:00:00.0)
Συνομιλίες «φιλικές προς την ανάπτυξη» (2017-11-30 00:00:00.0)
Κάλπες αύριο στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία (2017-05-13 00:00:00.0)
Ο καυγάς για την καγκελαρία συνεχίζεται (2005-09-21 00:00:00.0)
Οι Σοσιαλδημοκράτες πιστοί ακόλουθοι των επιθυμιών των ΗΠΑ (2001-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ