Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ
Στήριξη στον Λουκασένκο

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας κάλεσε τον Πρόεδρο της χώρας Αλ. Λουκασένκο να θέσει υποψηφιότητα για 3η συνεχή φορά, στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Αυτήν την Απόφαση έλαβε το 8ο (40ό) έκτακτο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που συγκλήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Μινσκ. Στην εισήγησή της η Τατιάνα Γκόλουμπεβα, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΛ, σημείωσε πως το ΚΚΛ θεωρεί σωστές τις βασικές κατευθύνσεις, τόσο της κοινωνικο-οικονομικής, όσο και της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η Λευκορωσία στα χρόνια που Πρόεδρος της χώρας είναι ο Αλεξάντρ Λουκασένκο. Γι' αυτό και το ΚΚΛ εκφράζει την ετοιμότητά του να υποστηρίξει και στο μέλλον την πολιτική γραμμή που ακολουθείται από τον Λουκασένκο.

Ταυτόχρονα, η Τ. Γκόλουμπεβα, αναφερόμενη στην αντιπολίτευση, τη χαρακτήρισε «ταϊσμένη από τη Δύση», που «θέλει να μπερδέψει τον κόσμο». Εθεσε ως στόχο του ΚΚΛ την αποκάλυψη της δράσης της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, που άτυπα ήδη ξεκίνησε. Ιδιαίτερα τόνισε τη σημασία να δουλέψουν οι οργανώσεις του ΚΚΛ με τα μέλη και τους οπαδούς του Κόμματος των κομμουνιστών της Λευκορωσίας, ο ηγέτης του οποίου, Σ. Καλιάκιν, ανακοίνωσε πως αποδέχτηκε την πρόταση του Α. Μιλινκέβιτς, κοινού υποψηφίου της «ενιαίας αντιπολίτευσης», να τεθεί επικεφαλής του προεκλογικού του επιτελείου.

Στο μεταξύ, ο Μιλινκέβιτς ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία από την ...Τσεχία, όπου είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, άλλους αξιωματούχους και «μη κυβερνητικές οργανώσεις» της Τσεχίας, ενώ παραχώρησε συνέντευξη στο «Ράδιο Ελευθερία», γνωστό στο παρελθόν για την αντισοβιετική «παράδοσή» του, που τώρα εδρεύει στην Πράγα. Ο «ενιαίος υποψήφιος της αντιπολίτευσης» της Λευκορωσίας πήγε στην Τσεχία μετά από πρόσκληση του Β. Χάβελ (γνωστού για τη συμβολή του στην ανατροπή του σοσιαλισμού), πρώην Προέδρου της Τσεχίας, για τη συμμετοχή στη διεθνή συνδιάσκεψη «Φόρουμ 2000», που διοργανώνει ετησίως ο Χάβελ, με θέμα αυτή τη φορά: «Η παγκόσμια συνύπαρξή μας: Προκλήσεις κι ελπίδες στον 21ο αιώνα». Χαρακτηριστικό του «είδους» της συνδιάσκεψης είναι ότι στην Πράγα κατέφτασε, για να λάβει μέρος, μεταξύ εκπροσώπων «κοινωνικών» και «μη κυβερνητικών οργανώσεων», και ο επικεφαλής της CIA, Τζέιμς Βούλσι.

Τέλος, από τη μεριά του, ο Αλ. Λουκασένκο, που τυπικά δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, δήλωσε πως η φιλοδυτική αντιπολίτευση δεν έχει καμία ελπίδα να επαναλάβει σενάρια, που παίχτηκαν σε άλλες χώρες που προήλθαν από την πρώην ΕΣΣΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ