Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Σημαντική επιτυχία του Πορτογαλικού ΚΚ

Εκλέγει 32 δημάρχους και παίρνει 15,21% στην πρωτεύουσα Λισαβόνα

Ο ΓΓ του Πορτογαλικού ΚΚ Τζ. Ντε Σόουζα σε εκδήλωση που έγινε την άνοιξη στην Αθήνα
Ο ΓΓ του Πορτογαλικού ΚΚ Τζ. Ντε Σόουζα σε εκδήλωση που έγινε την άνοιξη στην Αθήνα
Σημαντική επιτυχία σημείωσαν οι συνδυασμοί που στήριξε το Πορτογαλικό ΚΚ στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα την Κυριακή 9 Οκτώβρη.

Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, καθότι ακόμα υπολείπονται ορισμένοι δήμοι, προκύπτει ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος με σημαντική ενίσχυση των ψηφοδελτίων του Πορτογαλικού ΚΚ.

Οι κομμουνιστές και οι συνεργαζόμενοι κατέβηκαν σε 301 από τους 308 δήμους της χώρας και εξέλεξαν 32 δημάρχους, 4 περισσότερους σε σχέση με το 2001. Το συνολικό εκλογικό ποσοστό τους ξεπερνά το 11%, ενώ σημαντική άνοδο σημειώνουν και σε ψήφους, τόσο σε σχέση με τις περασμένες τοπικές εκλογές όσο και σε σχέση με τις βουλευτικές του περασμένου Φλεβάρη.

Σημαντική άνοδο παρουσιάζουν στην ευρύτερη περιοχή της Λισαβόνας όπου συνολικά κατακτούν το 15,21% και εκλέγουν όλους τους δημάρχους πλην ενός στα προάστια νότια της Πορτογαλικής πρωτεύουσας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που κυβερνά από το Φλεβάρη του 2005, παρουσιάζει μεγάλη υποχώρηση σημειώνοντας το χειρότερο αποτέλεσμα σε δημοτικές εκλογές από το 1982, ενώ η δύναμη του «Αριστερού Μπλοκ» (συμμετέχει στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς) μειώνεται στο μισό σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές αυτού του έτους (2,96% από 6,4).

Οι δημοτικές εκλογές στην Πορτογαλία διεξάγονται σε ένα γύρο με ψηφοδέλτια των κομμάτων. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις εκλογές ο ΓΓ του ΠΚΚ Ζερόνιμο ντε Σόουσα εξέφρασε την ικανοποίηση και σημείωσε πως το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά μια σοβαρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και εκφράζει ένα σαφές μήνυμα μη νομιμοποίησης των μέτρων και των πολιτικών που έχει ακολουθήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ