ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Πρωτοπόροι στην αντιλαϊκή επίθεση μέσω... Αυτοδιοίκησης

Ο «Ρ» ξεκινά σήμερα και θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες την παρουσίαση αναλυτικών στοιχείων που δείχνουν ότι οι διοικήσεις πολλών δήμων της Αττικής, που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για την επιβολή όλο και μεγαλύτερων δημοτικών τελών, ενώ έχουν μετατρέψει σε καθεστώς την «ομηρία» των εργαζομένων

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στην... πρωτοπορία της αντιλαϊκής, αντεργατικής επίθεσης, εφαρμόζοντας στο ακέραιο τις κυβερνητικές επιταγές. Με το σκεπτικό της σύγκλισης με την ...«ευρωπαϊκή πραγματικότητα», το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) - όπου συμμετέχουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ - έδειξε πρόσφατα με απόλυτη σαφήνεια πως εκείνο που ...«διεκδικεί» (σ' αυτό συμφωνούν και τα τρία αυτά κόμματα) από τη σημερινή κυβέρνηση είναι ενεργότερο ρόλο στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Δηλαδή, περισσότερους φόρους που θα μπορούν να επιβάλλουν οι ίδιοι οι δήμοι από τη μια και από την άλλη την αντιδραστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με το ρόλο που θα έχουν στη δημιουργία ανακυκλώσιμων θέσεων εργασίας με ημερομηνία λήξης - στο όνομα, φυσικά, της καταπολέμησης της ανεργίας. Ολα αυτά, όμως, έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται εδώ και καιρό.

Ο «Ρ» ξεκινά σήμερα την παρουσίαση αναλυτικών στοιχείων που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι διοικήσεις που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ σε πολλούς δήμους της Αττικής εφαρμόζουν στην πράξη τα παραπάνω.

  • Οπως προκύπτει από την έρευνα του «Ρ», υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού αυξήθηκαν ...45% μέσα σε μια τριετία. Αντίστοιχα, η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων αύξησε τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς κατά ...200%!
  • Οι διαφόρων ειδών συμβάσεις αποτελούν καθεστώς στους δήμους. Οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση είναι με ημερομηνία λήξης. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο δήμος Πετρούπολης (η διοίκηση στηρίζεται από ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ) όπου το 50% των εργαζομένων που δουλεύουν στις υπηρεσίες του δήμου εργάζονται με διάφορες συμβάσεις, σύμφωνα με στοιχεία της παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία Πετρούπολης».

Το σημερινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ρ» αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πώς οι εκλεκτοί των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εφαρμόζουν την ίδια πολιτική στα κεντρικά ζητήματα, που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή των εργαζομένων. Ακολουθούν κοινή γραμμή στο χαράτσωμα των εργαζομένων στους δήμους με συνεχείς αυξήσεις στη φορολογία. Εχουν κοινή αντίληψη για το «ξεχαρβάλωμα» των εργασιακών σχέσεων.


Δ ή μ (ι) οι των εργασιακών σχέσεων

Και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων βιώνουν την ανασφάλεια των ελαστικών μορφών εργασίας

Motion Team

Και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων βιώνουν την ανασφάλεια των ελαστικών μορφών εργασίας
Σε πολλούς μεγάλους δήμους του Λεκανοπεδίου, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων παίρνει σάρκα και οστά. Απλήρωτοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με 2μηνες και 3μηνες συμβάσεις, ωρομίσθιοι ή απασχολούμενοι με συμβάσεις έργου. Ουσιαστικά, η αντεργατική επίθεση που η ΚΕΔΚΕ σκέφτεται να κλιμακώσει μέσω των δήμων, ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Απλώς, το σχέδιο της διοίκησης κάνει ένα βήμα ακόμα στην κατεύθυνση της αντιδραστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Σήμερα, ο «Ρ» παρουσιάζει όσα συμβαίνουν σε μια σειρά δήμους του Λεκανοπεδίου. Μια εικόνα για το πώς αντιλαμβάνονται δήμαρχοι και δημοτικές αρχές που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ την υπόθεση «εργασιακά δικαιώματα».

  • Στην Πετρούπολη δήμαρχος είναι ο Στέφανος Βλάχος που πρόσκειται στο ΣΥΝ. Οι προσλήψεις γίνονται μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης και στη συντριπτική τους πλειοψηφία με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου. Πριν το καλοκαίρι προσέλαβε 42 εργαζόμενους με 4ωρη απασχόληση για 20 μήνες και με μισθό 350 ευρώ το μήνα για διάφορες ειδικότητες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της «Δημοκρατικής Συνεργασίας Πετρούπουλης», υπολογίζεται ότι το προσωπικό του δήμου αυξήθηκε κατά 50% με προσλήψεις διαφόρων συμβάσεων. Ο ορισμός της ομηρίας.
  • Στο Ελληνικό δήμαρχος είναι ο Ιορδάνης Ευφραιμίδης. Η διοίκησή του στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και τοπικά στελέχη της ΝΔ. Εκεί, μέχρι τον περασμένο Ιούλη το 31% των εργαζομένων (45 σε σύνολο 145) ήταν συμβασιούχοι ή μερικώς απασχολούμενοι. Σήμερα, από τις 45 έχουν λήξει οι 31 συμβάσεις και απομένουν 14. Στα μέσα Ιούνη του 2005 η διοίκηση προσέλαβε 10 εργαζόμενους μερικής απασχόλησης για 4ωρη εργασία επί 18 μήνες.
  • Στην Καισαριανή η διοίκηση του δήμου στηρίζεται από τον ΣΥΝ. Δήμαρχος πλέον είναι ο Σπύρος Τζόκας. Ο προηγούμενος δήμαρχος Θ. Μπαρτζώκας είχε να επιδείξει... πλούσιο έργο σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Πολλές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας ή με μερική απασχόληση, εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Μέχρι τον προηγούμενο Ιούλη, οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο δήμο έφταναν το ποσοστό του 25 - 30%.
  • Στην Καλλιθέα δήμαρχος είναι ο Κώστας Ασκούνης που στηρίχτηκε από ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ. Μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας (σ.σ. τι ειρωνεία...) δηλαδή στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης δεν είχαν πληρωθεί 15 ολόκληρους μισθούς! Οι εργαζόμενοι στα δύο αυτά προγράμματα ήταν συνολικά 22, ενώ άλλοι 12 που συμμετείχαν στα ίδια προγράμματα είχαν να πληρωθούν από 4 έως 6 μήνες. Σήμερα, εργαζόμενοι σε δύο δημοτικές επιχειρήσεις είναι από 1 έως 5 μήνες απλήρωτοι και φυσικά πάντα με την εργασιακή ανασφάλεια μόλις λήξει η σύμβασή τους.
  • Στην Αγία Βαρβάρα δήμαρχος είναι ο Λ. Μίχος ο οποίος στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Η συγκεκριμένη περιοχή πλήττεται από την ανεργία. Μόνο σε μια συνοικία το ποσοστό φτάνει το 35%. Παρ' όλα αυτά, στο δήμο αν και χρειάζονται 350 εργαζόμενοι για να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες, η διοίκηση - μέχρι πριν μερικούς μήνες - είχε μόνο 140 μόνιμους εργάτες. Ακόμα, το 90% των προσλήψεων γίνονται με συμβάσεις έργου και εποχική σχέση εργασίας.
  • Στο Γαλάτσι δήμαρχος είναι ο Θ. Τούντας και στις εκλογές του 2002 είχε κατέβει ως ...«ανεξάρτητος» υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ. Οι εργαζόμενοι στο δήμο είναι σε ποσοστό 25% συμβασιούχοι, ενώ ίδρυσε δημοτική επιχείρηση όπου βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας 24 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που δουλεύουν μερικώς απασχολούμενοι.
  • Στο Δήμο Αθηναίων η δήμαρχος Ντόρα Μπακογιάννη και η διοίκηση του δήμου τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2005 προσέλαβαν στο δήμο 860 εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με μερική απασχόληση. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και 440 εργαζόμενοι με 4ωρη απασχόληση 18 μηνών. Ακόμα, έφτασε στο σημείο να υποχρεώνει 80 εργαζόμενους να υπογράφουν ότι θα απασχολούνται όποτε και όταν τους έχει ανάγκη η Διεύθυνση Πρασίνου.
  • Στο Χαλάνδρι δήμαρχος είναι ο Γρ. Ζαφειρόπουλος που πρόσκειται στη ΝΔ. Στο δήμο και στα Νομικά Πρόσωπα απασχολούνται 750 εργαζόμενοι. Από αυτούς, αναλυτικά στοιχεία υπάρχουν μόνο για τους 420, τουλάχιστον μέχρι το προηγούμενο καλοκαίρι. Από αυτούς οι 83 εργάζονται με 2μηνες ή 8μηνες συμβάσεις είτε με μίσθωση έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του δήμου από τους 330 εργαζόμενους, μεγάλος αριθμός δουλεύει με συμβάσεις έργου ή ως ωρομίσθιοι...
  • Στο δήμο Βύρωνα ο δήμαρχος Ν. Χαρδαλιάς είναι εκλεκτός της ΝΔ. Η διοίκηση του δήμου προχωρά σε πολλές προσλήψεις με το πρόγραμμα «stage», δηλαδή ανασφάλιστη εργασία. Ενώ πριν μερικούς μήνες προχώρησε σε προσλήψεις με 4μηνες συμβάσεις.

Για κάθε «υπηρεσία» κι ένα χαράτσι!

Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού να αυξάνονται με ...γεωμετρική πρόοδο. Ομως, η κατάσταση παραμένει ίδια

ICON

Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού να αυξάνονται με ...γεωμετρική πρόοδο. Ομως, η κατάσταση παραμένει ίδια
Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν κάθε χρόνο και περισσότερο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα από την αυξανόμενη φορολογία που επιβάλλουν οι διοικήσεις των δήμων. Η πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, όπου συζητήθηκε η δυνατότητα επιβολής νέων φόρων, αποτελεί μόνο την «κορυφή του παγόβουνου» της φορομπηχτικής και αντιλαϊκής πολιτικής που χαράσσει η ηγεσία της Ενωσης και ακολουθούν κατά γράμμα οι διοικήσεις των δήμων που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Μέσα σε λίγα χρόνια, τα ανταποδοτικά τέλη υπερδιπλασιάστηκαν σε αρκετούς δήμους. Η λογική του «πληρώνεις για να έχεις», είναι πλέον καθεστώς.

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα στοιχεία από αρκετούς δήμους της Αττικής, που αποδεικνύουν ότι οι δυνάμεις που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ- ΝΔ - ΣΥΝ, ακολουθούν «κοινή γραμμή» στο όλο και μεγαλύτερο χαράτσωμα των εργαζομένων. Οι αυξήσεις που επιβάλλουν στα ανταποδοτικά τέλη είναι υπέρογκες. Σχεδόν σε κάθε υπηρεσία αυτών των δήμων υπάρχει και από ένα χαράτσι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς, όπου αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο η λογική «πληρώνεις για να έχεις». Ακόμη και αν πρόκειται για υπηρεσίες Πρόνοιας.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά:

  • Στην Πετρούπολη, ο δήμαρχος Στ. Βλάχος - εκλεκτός του ΣΥΝ - μέσα σε δυόμισι χρόνια έχει επιβάλει αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη ύψους 19%. Στα τέλη νεκροταφείου, οι αντίστοιχες αυξήσεις φτάνουν στο εξωφρενικό 250%. Υπέγραψε δάνειο ύψους 1 δισ. δραχμών, για αγορά κάδων απορριμμάτων και την απαλλοτρίωση ενός ακινήτου - δάνειο που θα αποπληρώσουν οι δημότες μέσω της αυξημένης φορολογίας. Επιπλέον, τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς αυξήθηκαν την προηγούμενη χρονιά, κατά 66%.
  • Στην Καισαριανή, η διοίκηση του ΣΥΝ, με δήμαρχο - μέχρι πρότινος - τον Θ. Μπαρτζώκα και πλέον τον Σπ. Τζόκα, έχει προχωρήσει σε αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη 20% στις κατοικίες, 80% στα μαγαζιά και 120% στη χρήση πεζοδρομίων, τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης, έχει δανειστεί 12 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα γήπεδα της πόλης, που έχουν χτιστεί με χρήματα του καισαριανιώτικου λαού, έχουν δοθεί σε ιδιώτες επιχειρηματίες και ομάδες.
  • Στο Ρέντη, ο δήμαρχος Γ. Ιωακειμίδης, που στηρίχτηκε από το ΣΥΝ, αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη 45% τα τελευταία τρία χρόνια.
  • Στο Ελληνικό, η διοίκηση του Ιορδ. Ευφραιμίδη (στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και τοπικά στελέχη της ΝΔ), τα τελευταία δύο χρόνια προχώρησε σε αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη της τάξης του 12%. Επέβαλε τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς που ξεκινούν από 29 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 53 ευρώ. Δημιούργησε Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση στην οποία υπάρχει η δυνατότητα να μεταβιβαστεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων του Δήμου!
  • Στην Καλλιθέα, η διοίκηση του Κ. Ασκούνη, που στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, μέσα σε τρία χρόνια αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού 15% για τα σπίτια και 20% για τα καταστήματα. Τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς κυμαίνονται από 15 έως 25 ευρώ το μήνα.
  • Στο Γαλάτσι, η διοίκηση του Θ. Τούντα (ο οποίος «κατέβηκε» στις εκλογές του 2002 ως...«ανεξάρτητος» υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ), ακολουθεί κατά γράμμα τις αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις: Αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη κατά 14% τα τελευταία δύο χρόνια. Τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς έχουν φτάσει τα 70 ευρώ το μήνα.
  • Πρωτοπόρος στη φοροεπιδρομή που έχουν εξαπολύσει οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ στην Αυτοδιοίκηση είναι η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων. Η διοίκηση της Ντ. Μπακογιάννη - εκ των στελεχών της ΝΔ - προχώρησε σε αυξήσεις στα τροφεία των Παιδικών Σταθμών ύψους 200%! Επιπλέον, μέσα στα τελευταία 10 χρόνια, οι διοικήσεις του δήμου (όλες στηρίχτηκαν από τη ΝΔ), έχουν αυξήσει τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού 105,55% στα σπίτια και 113,58% στους επαγγελματικούς χώρους.

Η λογική «πληρώνεις για να έχεις», βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της στα τροφεία των Παιδικών Σταθμών, που έχουν εκτιναχτεί στα ύψη
Η λογική «πληρώνεις για να έχεις», βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της στα τροφεία των Παιδικών Σταθμών, που έχουν εκτιναχτεί στα ύψη
Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και σε άλλους δήμους του Λεκανοπεδίου. Ο «Ρ» με ρεπορτάζ τις επόμενες μέρες θα συνεχίσει την έρευνα με αναλυτικά ρεπορτάζ.


Ρεπορτάζ: Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ - Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ