Κυριακή 23 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για κάθε «υπηρεσία» κι ένα χαράτσι!

Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού να αυξάνονται με ...γεωμετρική πρόοδο. Ομως, η κατάσταση παραμένει ίδια

ICON

Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού να αυξάνονται με ...γεωμετρική πρόοδο. Ομως, η κατάσταση παραμένει ίδια
Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν κάθε χρόνο και περισσότερο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα από την αυξανόμενη φορολογία που επιβάλλουν οι διοικήσεις των δήμων. Η πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, όπου συζητήθηκε η δυνατότητα επιβολής νέων φόρων, αποτελεί μόνο την «κορυφή του παγόβουνου» της φορομπηχτικής και αντιλαϊκής πολιτικής που χαράσσει η ηγεσία της Ενωσης και ακολουθούν κατά γράμμα οι διοικήσεις των δήμων που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Μέσα σε λίγα χρόνια, τα ανταποδοτικά τέλη υπερδιπλασιάστηκαν σε αρκετούς δήμους. Η λογική του «πληρώνεις για να έχεις», είναι πλέον καθεστώς.

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα στοιχεία από αρκετούς δήμους της Αττικής, που αποδεικνύουν ότι οι δυνάμεις που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ- ΝΔ - ΣΥΝ, ακολουθούν «κοινή γραμμή» στο όλο και μεγαλύτερο χαράτσωμα των εργαζομένων. Οι αυξήσεις που επιβάλλουν στα ανταποδοτικά τέλη είναι υπέρογκες. Σχεδόν σε κάθε υπηρεσία αυτών των δήμων υπάρχει και από ένα χαράτσι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς, όπου αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο η λογική «πληρώνεις για να έχεις». Ακόμη και αν πρόκειται για υπηρεσίες Πρόνοιας.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά:

  • Στην Πετρούπολη, ο δήμαρχος Στ. Βλάχος - εκλεκτός του ΣΥΝ - μέσα σε δυόμισι χρόνια έχει επιβάλει αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη ύψους 19%. Στα τέλη νεκροταφείου, οι αντίστοιχες αυξήσεις φτάνουν στο εξωφρενικό 250%. Υπέγραψε δάνειο ύψους 1 δισ. δραχμών, για αγορά κάδων απορριμμάτων και την απαλλοτρίωση ενός ακινήτου - δάνειο που θα αποπληρώσουν οι δημότες μέσω της αυξημένης φορολογίας. Επιπλέον, τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς αυξήθηκαν την προηγούμενη χρονιά, κατά 66%.
  • Στην Καισαριανή, η διοίκηση του ΣΥΝ, με δήμαρχο - μέχρι πρότινος - τον Θ. Μπαρτζώκα και πλέον τον Σπ. Τζόκα, έχει προχωρήσει σε αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη 20% στις κατοικίες, 80% στα μαγαζιά και 120% στη χρήση πεζοδρομίων, τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης, έχει δανειστεί 12 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα γήπεδα της πόλης, που έχουν χτιστεί με χρήματα του καισαριανιώτικου λαού, έχουν δοθεί σε ιδιώτες επιχειρηματίες και ομάδες.
  • Στο Ρέντη, ο δήμαρχος Γ. Ιωακειμίδης, που στηρίχτηκε από το ΣΥΝ, αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη 45% τα τελευταία τρία χρόνια.
  • Στο Ελληνικό, η διοίκηση του Ιορδ. Ευφραιμίδη (στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και τοπικά στελέχη της ΝΔ), τα τελευταία δύο χρόνια προχώρησε σε αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη της τάξης του 12%. Επέβαλε τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς που ξεκινούν από 29 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 53 ευρώ. Δημιούργησε Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση στην οποία υπάρχει η δυνατότητα να μεταβιβαστεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων του Δήμου!
  • Στην Καλλιθέα, η διοίκηση του Κ. Ασκούνη, που στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, μέσα σε τρία χρόνια αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού 15% για τα σπίτια και 20% για τα καταστήματα. Τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς κυμαίνονται από 15 έως 25 ευρώ το μήνα.
  • Στο Γαλάτσι, η διοίκηση του Θ. Τούντα (ο οποίος «κατέβηκε» στις εκλογές του 2002 ως...«ανεξάρτητος» υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ), ακολουθεί κατά γράμμα τις αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις: Αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη κατά 14% τα τελευταία δύο χρόνια. Τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς έχουν φτάσει τα 70 ευρώ το μήνα.
  • Πρωτοπόρος στη φοροεπιδρομή που έχουν εξαπολύσει οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ στην Αυτοδιοίκηση είναι η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων. Η διοίκηση της Ντ. Μπακογιάννη - εκ των στελεχών της ΝΔ - προχώρησε σε αυξήσεις στα τροφεία των Παιδικών Σταθμών ύψους 200%! Επιπλέον, μέσα στα τελευταία 10 χρόνια, οι διοικήσεις του δήμου (όλες στηρίχτηκαν από τη ΝΔ), έχουν αυξήσει τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού 105,55% στα σπίτια και 113,58% στους επαγγελματικούς χώρους.

Η λογική «πληρώνεις για να έχεις», βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της στα τροφεία των Παιδικών Σταθμών, που έχουν εκτιναχτεί στα ύψη
Η λογική «πληρώνεις για να έχεις», βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της στα τροφεία των Παιδικών Σταθμών, που έχουν εκτιναχτεί στα ύψη
Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και σε άλλους δήμους του Λεκανοπεδίου. Ο «Ρ» με ρεπορτάζ τις επόμενες μέρες θα συνεχίσει την έρευνα με αναλυτικά ρεπορτάζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα αγώνα για τους Παιδικούς Σταθμούς (2011-11-23 00:00:00.0)
Αυξήσεις φόρων 76% από τη δημοτική αρχή του ΣΥΝ (2007-12-05 00:00:00.0)
Να τι εννοούν «εναλλακτική πολιτική» (2006-08-10 00:00:00.0)
Λίγοι παιδικοί σταθμοί πανάκριβα τροφεία (2006-04-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-04-08 00:00:00.0)
Θέλουν Αυτοδιοίκηση «βρόχο» για τους εργαζομένους (2005-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ