Κυριακή 23 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΚΚΕ για Νεολαία
Κορυφαία στιγμή για το Κόμμα και την ίδια τη νεολαία

Το ερχόμενο Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Οκτώβρη, πραγματοποιείται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ με θέμα «Η δράση του Κόμματος για τα προβλήματα της Νεολαίας. Η στήριξη της ΚΝΕ».

Από την ημέρα δημοσίευσης των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, στις αρχές Ιούλη, μέχρι τώρα άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση στη βάση των Θέσεων, μέσα στις γραμμές του Κόμματος, αλλά και παραπέρα, με φίλους, οπαδούς του ΚΚΕ, εργαζόμενους και ειδικούς επιστήμονες, μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη», αλλά και με σχετικές εκδηλώσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις. Αυτός ο πλούσιος προβληματισμός θα βρει την αντανάκλασή του στην ίδια την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, που με βάση το Καταστατικό του ΚΚΕ, είναι το σημαντικότερο κομματικό σώμα αμέσως μετά το Συνέδριο. Εξάλλου, η ίδια η Συνδιάσκεψη πραγματοποιείται με απόφαση του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Ανανέωση και ισχυροποίηση του Κόμματος

Δεν είναι τυχαίο ότι ΚΚΕ επέλεξε να δώσει τέτοιο βάρος στη συζήτηση για τα προβλήματα της νέας γενιάς. Πρόκειται για ένα θέμα «ζωτικής» σημασίας τόσο για το ίδιο το Κόμμα όσο και ευρύτερα για το κίνημα.

Γιατί, εκτός των άλλων, η μελέτη, η ανάλυση και ο αναπροσανατολισμός της δράσης του ΚΚΕ στη νεολαία, συνδέεται άμεσα και με την ανάγκη ενίσχυσής του, ηλικιακής ανανέωσης του ίδιου του Κόμματος και της ΚΝΕ, προκειμένου να ανταποκρίνονται στον πρωτοπόρο ρόλο τους. Στις Θέσεις χαρακτηρίζεται «επείγον καθήκον» η ανάπτυξη των γραμμών του Κόμματος με νέους εργάτες και εργάτριες, με νέες ηλικίες και προτείνονται με οξύτητα μια σειρά μέτρα, που από δω και μπρος πρέπει να πάρουν όλα τα κομματικά όργανα, από την Κεντρική Επιτροπή μέχρι τις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης, ώστε να ανοίξει πραγματικά μια νέα σελίδα στη δράση του Κόμματος, για τη νεολαία και το κίνημά της. Νέα σελίδα για το εργατικό κίνημα γενικότερα, το οποίο πρέπει να κάνει δική του υπόθεση τα προβλήματα της νέας γενιάς. Είναι προϋπόθεση για ΚΚΕ ισχυρό και σήμερα και αύριο και δε γίνεται χωρίς και τη νεολαία. Και ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ισχυρό εργατικό και γενικότερα λαϊκό κίνημα, σημαίνει ενίσχυση της κοινωνικοπολιτικής πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, σημαίνει πιο αποφασιστικά για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία.

Απάντηση της νεολαίας στην επίθεση του συστήματος

Παράλληλα, εξίσου σημαντικός παράγοντας για τη διεξαγωγή της Συνδιάσκεψης, για τη σχεδιασμένη στροφή της προσοχής του ΚΚΕ αποφασιστικά στη νέα γενιά, είναι το γεγονός ότι η απάντηση του νεολαιίστικου κινήματος, και πρώτ' απ' όλα του λαϊκού κινήματος, στα μεγάλα χτυπήματα που δέχονται τα δικαιώματα της νεολαίας, υπολείπεται των σύγχρονων απαιτήσεων. Η επίθεση του ιμπεριαλισμού σήμερα έχει αναμφισβήτητα ως πρώτα θύματα τους νέους ανθρώπους, ωστόσο μια σειρά παράγοντες - που συνεκτιμούνται στο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ - έχουν οδηγήσει σε υποχώρηση το νεολαιίστικο κίνημα. Εξάλλου, όπως διδάσκει η ιστορία, οι ανοδικές φάσεις στη δράση του νεολαιίστικου κινήματος ανακόπτονται ή ξεφουσκώνουν, όταν το νεολαιίστικο κίνημα δε συνδέεται με την κομμουνιστική νεολαία και με το εργατικό κίνημα, γιατί τότε το νεολαιίστικο κίνημα είναι πιο ευάλωτο, ευκολότερα χειραγωγείται ή ενσωματώνεται.

Η εξαιρετικά μεγάλη πλειοψηφία των νέων αποτελούν τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, της πρωτοπόρας τάξης που μπορεί να φέρει το καινούριο, να απαλλάξει τον άνθρωπο από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Οταν όμως σήμερα οι νέοι, από πολύ μικρές ηλικίες, έως και την ένταξή τους στην παραγωγή, βομβαρδίζονται έντεχνα και διαρκώς από την προπαγάνδα του «τίποτα δεν αλλάζει», «κοίτα την πάρτη σου» και «μη μιλάς πολύ για να πας μπροστά», μπαίνουν βίαια σε ένα αντιδραστικό καλούπι που θέλει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να σπάσει. Και με αυτόν τον τρόπο, ο καπιταλισμός που σαπίζει, που δεν έχει πια τίποτα προοδευτικό να δώσει στην ανθρωπότητα, αλλά γίνεται ολοένα πιο αντιδραστικός, προσπαθεί να εξασφαλίσει την επιβίωσή του.

Η συζήτηση, που ακολούθησε τη δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, εμπλούτισε σε μεγάλο βαθμό αυτή την πλευρά της επίθεσης του ιμπεριαλισμού στη συνείδηση της νέας γενιάς μέσα από διάφορα κανάλια. Ισχυροποίησε την πεποίθηση ότι το μέλλον της νεολαίας δεν μπορεί να αφεθεί στους εκμεταλλευτές, σ' αυτούς που ζητούν να σκύβεις το κεφάλι σε κάθε ράπισμα, σ' αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν «ανδράποδα», σύγχρονους σκλάβους για τις μηχανές τους, κρέας χωρίς αξία για τα κανόνια τους.

Το νεολαιίστικο κίνημα έχει τη θέση του στο Μέτωπο

Η νεολαία έχει συμφέρον να βρεθεί στο μέτωπο των δυνάμεων εκείνων που παλεύουν ενάντια στο σύστημα, όχι για τη διαχείριση της βαρβαρότητας του καπιταλισμού, αλλά για την ανατροπή του. Εχει συμφέρον να συνταχθεί με το ΚΚΕ, για ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για μια κοινωνία σοσιαλιστική. Και το νεολαιίστικο κίνημα δεν μπορεί παρά να είναι παράγοντας με καθοριστική συμβολή στη συγκρότηση του Μετώπου.

Βέβαια, οι συνειδήσεις δεν αλλάζουν αυτόματα. Οσα χτυπήματα στα δικαιώματά τους και στη ζωή τους κι αν δεχτούν οι νέοι, δε φτάνουν από μόνα τους για να τους κάνουν να επιλέξουν το δρόμο της πάλης ενάντια στον καπιταλισμό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δράση του Κόμματος της εργατικής τάξης. Γι' αυτό και το ΚΚΕ σκύβει με αποφασιστικότητα στα προβλήματα της νέας γενιάς. Μέσα από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που ξεκινάει το ερχόμενο Σάββατο και ολοκληρώνεται την Κυριακή, το ΚΚΕ πρέπει και μπορεί να βγει πιο «σοφό», πιο δυνατό, πιο έτοιμο και ικανό να δώσει και αυτή τη μάχη, να ανταποκριθεί σ' αυτό το καθήκον των καιρών, στον αγώνα για το κέρδισμα της νέας γενιάς, το κέρδισμα του μέλλοντος.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ζήτημα της κοινής δράσης - τα Συμβούλια Νεολαίας (2006-04-09 00:00:00.0)
Αποφασιστικά και αισιόδοξα για το μέλλον (2006-01-15 00:00:00.0)
Μπροστά στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για τη Νεολαία (2005-10-15 00:00:00.0)
Υπόθεση του κάθε κομμουνιστή (2005-09-02 00:00:00.0)
Ανοίγει μια νέα σελίδα στη δράση του Κόμματος (2005-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ