Σάββατο 22 Απρίλη 2006 - Κυριακή 23 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Λίγοι παιδικοί σταθμοί πανάκριβα τροφεία

Εως και 1.540 ευρώ το χρόνο πληρώνουν οι γονείς που στέλνουν το παιδί τους σε κάποιον από τους παιδικούς σταθμούς. Ο «Ρ» αποκαλύπτει πως οι εργαζόμενοι γονείς καλούνται να πληρώσουν πανάκριβα και αυτή την κοινωνική υπηρεσία

Υψηλά τροφεία, κατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων, ανταποδοτική λειτουργία και αντιπαιδαγωγικός σχεδιασμός, είναι ορισμένα μόνο από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η διοίκηση του Β. Παπαγεωργόπουλου - ο οποίος στηρίζεται από τη ΝΔ - όχι μόνο έχει ενισχύσει τον ανταποδοτικό χαρακτήρα λειτουργίας των παιδικών σταθμών, αλλά επιπλέον, προωθεί και τον κατακερματισμό τους. Το αποτέλεσμα είναι να λειτουργούν τρεις κατηγορίες παιδικών σταθμών διαφορετικών ταχυτήτων, ώστε να είναι και «ανταγωνιστικοί» μεταξύ τους. Διαφέρουν ως προς τα τροφεία, τις υπηρεσίες που προσφέρουν, τα παιδαγωγικά τους χαρακτηριστικά, τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού, τις κτιριακές υποδομές και ακόμη, σε αρκετές περιπτώσεις, τις ώρες λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα, στο Δήμο Θεσσαλονίκης ανήκουν συνολικά 31 παιδικοί σταθμοί. Φιλοξενούνται 1.440 παιδιά από τη βρεφική έως τη νηπιακή ηλικία. Από τους 31 Παιδικούς Σταθμούς οι 21 είναι δημοτικοί (13 Παιδικοί, 7 Βρεφονηπιακοί, 1 Βρεφικός) και φιλοξενούν 1.100 παιδιά. Οι 8 είναι πρώην κρατικοί του υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και φιλοξενούν 260 παιδιά. Οι άλλοι 2 είναι πρώην Κέντρα Φροντίδας Οικογένειας (ΚΕΦΟ) του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και φιλοξενούν 80 παιδιά.

Ο «Ρ», σήμερα, αναδεικνύει τα προβλήματα των παιδικών σταθμών στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, όπου αποδεικνύεται - και σε αυτή την περίπτωση, όπως στους περισσότερους δήμους με διοικήσεις που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ - πως οι εργαζόμενοι γονείς καλούνται να πληρώσουν πανάκριβα και αυτή την κοινωνική υπηρεσία, που θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν.

Λίγοι Παιδικοί Σταθμοί με πανάκριβα τροφεία

Οι 31 Παιδικοί Σταθμοί είναι ελάχιστοι για μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη, κάτι που, σε συνδυασμό με τις απαγορευτικά υψηλές τιμές των τροφείων του δήμου, αναγκάζει πολλούς γονείς εργατικών οικογενειών να ψάχνουν για άλλες λύσεις.

«Από τη στιγμή που μπήκαν τροφεία μειώθηκε ο αριθμός των παιδιών. Αρκετοί πηγαίνουν τα νήπια σε ολοήμερα νηπιαγωγεία», υπογραμμίζει στο «Ρ» εργαζόμενη στους Παιδικούς Σταθμούς του δήμου. Σημειώνεται, επιπλέον, ότι τα λεγόμενα ολοήμερα νηπιαγωγεία, παίρνουν κατά κύριο λόγο νήπια και λίγα προνήπια, κάτι που σημαίνει ότι για τα παιδιά βρεφικής ηλικίας δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Αναλυτικότερα, στους 21 Δημοτικούς Σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης τα τροφεία πληρώνονται σε 8 ισόποσες δόσεις ή δίνονται εφάπαξ το Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα:

  • Η κάθε δόση φτάνει τα 192,50 ευρώ για το πρώτο παιδί. Συνολικά δηλαδή, ο γονιός θα καταβάλλει το χρόνο 1.540 ευρώ! Αν ο γονιός στείλει και το δεύτερο ή τρίτο παιδί του στον ίδιο σταθμό, τότε πληρώνει κανονικά για το πρώτο και μικρές εκπτώσεις για τα άλλα δύο. Για παράδειγμα, αν ένας εργαζόμενος έχει δύο παιδιά στους σταθμούς πληρώνει 192,50 ευρώ τη δόση για το πρώτο και 170,50 ευρώ για το δεύτερο - σύνολο 363 ευρώ.
  • Υπάρχουν και οι λεγόμενες «ειδικές κατηγορίες» για γονείς με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Εκεί, η χαμηλότερη δόση για το τρίτο παιδί, είναι... 74,25 ευρώ η δόση! Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση, ο εργαζόμενος στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να πληρώσει 594 ευρώ το χρόνο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης «φιλοτιμήθηκε» να κάνει καλύτερη τιμή στα παιδιά των... αστυνομικών!

Οι 8 πρώην Κρατικοί Σταθμοί είναι λίγο πιο φτηνοί από τους δημοτικούς, αλλά εξίσου ακριβοί για την τσέπη του εργάτη και του μικρομεσαίου. Αναλυτικά: Εχουν τροφεία ύψους 1.100 ευρώ ετησίως, που καταβάλλονται σε οκτώ ισόποσες δόσεις.

Για το πρώτο παιδί η δόση είναι 137,50 ευρώ, για το δεύτερο και τρίτο παιδί καθώς και τις ειδικές κατηγορίες γίνονται μικρές εκπτώσεις. Η χαμηλότερη τιμή για το 3ο παιδί «ειδικής κατηγορίας» (σ.σ.: χαμηλού εισοδήματος) είναι 74,25 ευρώ. Δηλαδή, όσο και στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Στα 2 πρώην ΚΕΦΟ είναι 90 ευρώ η δόση, για 8 ισόποσες δόσεις. Σε όλες τις κατηγορίες των σταθμών, όταν γίνεται εφάπαξ καταβολή των τροφείων υπάρχει 10% έκπτωση. Επίσης, από την καταβολή τροφείων απαλλάσσονται ορφανά από τους δύο γονείς, παιδιά πολύτεκνων κι ορφανά από ένα γονέα, παιδιά προσφύγων, κλπ.

Υπάλληλοι πολλών ταχυτήτων

Οι υπάλληλοι των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών είναι κι αυτοί πολλών ταχυτήτων. Συγκεκριμένα:

  • 352 εργαζόμενοι είναι μόνιμοι
  • 144 εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι αορίστου χρόνου
  • και 32 εργαζόμενοι είναι ορισμένου χρόνου

Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός σπουδαστών των ΤΕΙ, ΤΕΕ, και ΙΕΚ κάθε χρόνο κάνει την πρακτική του άσκηση στους Παιδικούς Σταθμούς.

Απαράδεκτο εκπαιδευτικό περιβάλλον

Η ίδια η πραγματικότητα της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών είναι ενδεικτική του αντιπαιδαγωγικού αποτελέσματος που μπορεί να έχουν στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, καθώς και του αντιλαϊκού τους χαρακτήρα. Αναλυτικά:

  • Το εκπαιδευτικό περιβάλλον είναι σε πολλές περιπτώσεις απαράδεκτο. Υπάρχουν Παιδικοί Σταθμοί που στεγάζονται σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, ισόγεια ή ορόφους. Δε διαθέτουν κατάλληλους χώρους με φως κι αέρα, δεν έχουν αυλή. Αντιθέτως, έχουν σκάλες, κάτι που δεν επιτρέπεται αφού είναι επικίνδυνο.
  • Υπάρχουν ελλείψεις στον εξοπλισμό, όπως κρεβάτια για ξεκούραση των προνήπιων και νηπίων. Τα υλικά για τις δραστηριότητες των παιδιών δεν επαρκούν.
  • Ελλείψεις στο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό το οποίο συνήθως είναι ανεπαρκές και δεν έχει την απαιτούμενη αντιστοιχία σε παιδιά έτσι ώστε να επιτρέπει δημιουργικό παιδαγωγικό έργο και σωστή φροντίδα. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τη διαρκή ανανέωση της εκπαίδευσης του προσωπικού με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.

Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ