ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Οχτώβρη 2005
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
Προσγείωση στην πραγματικότητα

Βία με το «καλημέρα» στα γήπεδα μπάσκετ

Eurokinissi

Βία με το «καλημέρα» στα γήπεδα μπάσκετ
Αυτή τη φορά οι φιέστες κράτησαν λίγο. Βλέπετε, η πραγματικότητα ήρθε πολύ πιο γρήγορα ίσως και απ' ό,τι περίμεναν κάποιοι και σίγουρα το πραγματικό δε χωράει αμφισβήτηση. Ετσι, λοιπόν, οι γιορτές και τα πανηγύρια για το Πρωτάθλημα Ευρώπης που κατέκτησε η Ελλάδα στο Βελιγράδι στα μέσα Σεπτέμβρη αντικαταστάθηκαν από κάτι άλλο... Το αίμα, τα σπασμένα καθίσματα, το χουλιγκανισμό, τις ζημιές. Με μια λέξη το φανατισμό!

Η βία...

Ελληνικό μπάσκετ 2005, και αυτό που φαίνεται σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν άλλαξε. Και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς... Από χτες μπήκε ξανά σε ενεργό δράση το πρωτάθλημα της Α1, με τη διεξαγωγή της 1ης αγωνιστικής. Η φετινή πρεμιέρα έχει πάντως μια ιδιαιτερότητα. Κάποιοι αλλιώς την περίμεναν και αλλιώς ήρθε... Με νωπές ακόμα τις μνήμες για τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα στους αγώνες του Κυπέλλου μεταξύ Ηρακλή - Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, δυστυχώς η χρονιά στιγματίστηκε πριν καλά καλά αρχίσει.

Δεν είδαμε κάτι καινούριο την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίθετα, θα έλεγε κάνεις τα όσα συνέβησαν σε «Ιβανώφειο» και «Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας» ήταν τα αναμενόμενα. Στον «αθλητισμό» όπου το συμφέρον για τη νίκη καλλιεργεί το φανατισμό. Ακόμα και όταν το προϊόν βρίσκεται σε δύσκολα μονοπάτια, όπως είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ, κάποια πράγματα παραμένουν σταθερά. Και εκδηλώνονται με την πρώτη ευκαιρία. Η τιμωρία... χάδι (δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και από 5.200 ευρώ πρόστιμο) σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, μετά τα επεισόδια των οπαδών του, μαρτυράει του λόγου το αληθές. Εστω και αν σύμφωνα με τη γνώμη μερικών «στο πρωτάθλημα θα είναι καλύτερα, αφού δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις οπαδών», η ουσία δεν αλλάζει. Ούτε με ημίμετρα μπορείς να αντιμετωπίσεις το φαινόμενο του χουλιγκανισμού, που σίγουρα δεν αποτελεί «παρθενογένεση» σε ένα επαγγελματικό άθλημα.

...και τα κλασικά προβλήματα

Η βία είναι η μια πλευρά του σημερινού ελληνικού μπάσκετ. Δεν είναι όμως η μοναδική. Τα οικονομικά προβλήματα των περισσοτέρων συλλόγων από την κακοδιαχείριση των παραγόντων σε παλιότερες «χρυσές» εποχές του αθλήματος είναι και φέτος ένας μόνιμος εφιάλτης. Παρά το ότι το κράτος συχνά κλήθηκε εσπευσμένα, με τα λεφτά του ελληνικού λαού, να πληρώσει το... λογαριασμό.

Ο «πόλεμος» για την καλύτερη διαχείριση της πίτας των κερδών μεταξύ Ομοσπονδίας και ΕΣΑΚΕ, έστω και εάν μερικές φορές υποτονεί, παραμένει ενεργός. Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας και νυν του ευρωπαϊκού σκέλος της ΦΙΜΠΑ (FIBA EUROPE), Γιώργος Βασιλακόπουλος, με δηλώσεις τους μετά τα επεισόδια έριξε ευθύνες στους παράγοντες των ομάδων. Και εκείνοι με τη σειρά τους στην πολιτεία και την Αστυνομία (σχετική ανακοίνωση του Ολυμπιακού) που ήταν αδύναμες να επιβάλουν την τάξη. Φαύλος κύκλος...


«Πράσινο» προβάδισμα

Φαβορί για τον τίτλο ο ΠΑΟ. «Πρωταθλητής» μεταγραφών ο Ολυμπιακός

Eurokinissi

Φαβορί για τον τίτλο ο ΠΑΟ. «Πρωταθλητής» μεταγραφών ο Ολυμπιακός
Αν και σε ένα μαραθώνιο αγωνιστικών (26 το σύνολο) είναι δύσκολο να κάνει κάποιος ασφαλή προγνωστικά για την τελική κατάταξη, εντούτοις κάποια στοιχεία φάνηκαν με το «καλημέρα» της αγωνιστικής περιόδου, έστω και εάν αυτή δεν αφορούσε το Πρωτάθλημα αλλά το Κύπελλο. Ετσι, λοιπόν, εάν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε ο Παναθηναϊκός με τις εμφανίσεις του μέχρι τώρα κόντρα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ έκλεισε το ρόλο του ενός πρωταγωνιστή. Χωρίς να υπάρχουν πολλές αλλαγές στο ρόστερ σε σχέση με πέρσι, αλλά με μόνο δυο καινούριους παίκτες που ήδη κάνουν πολύ καλά τη δουλιά τους (Σπανούλης - Τομάσεβιτς), το μεγάλο όπλο των «πρασίνων» αποτελεί η καλή «χημεία». Ο Ομπράντοβιτς δε χρειάστηκε πολύ για να «δέσει» την ομάδα, που φάνηκε να λειτουργεί σαν... ρολόι στις πρώτες της υποχρεώσεις.

Αντίθετα είναι τα πράγματα στον Ολυμπιακό, που ακριβώς στη «χημεία» είναι το πρόβλημα που καλείται να λύσει ο Γιόνας Καζλάουσκας, αφού σε μια πλειάδα καινούργιων παικτών πρέπει να βρει το σχήμα για τις επιτυχίες. Το ρόστερ το καλοκαίρι «γέμισε» για τα καλά με την προσθήκη 13 παικτών. Ανάμεσά τους αξιόλογα ονόματα από ελληνικής πλευράς, όπως ο Χατζής, ο Παπαμακάριος, ο Σχορτσιανίτης, αλλά και από τη διεθνή αγορά, όπως ο Λιθουανός Ζουκάουσκας, ο Αμερικανός Εντνι και ο Κροάτης Ζίζιτς. Τα υπόλοιπα νέα αποκτήματα είναι οι: Μπάρλος, Αργυρόπουλος, Καλαϊτζίδης, Βασιλόπουλος, Λιούις (Αμερικανός), Ράντσικ (Σλοβάκος), Σεϊμπούτις (Λιθουανός).

Ρευστά είναι τα πράγματα για την ΑΕΚ, που το καλοκαίρι υπέστη την απώλεια βασικών παικτών (Χατζής, Ζήσης, Λόλις, Νικολαΐδης, Κους, Νίτσεβιτς, Γλυνιαδάκης, Αντιτς, Κακιούζης, Μπέιλι). Ο ερχομός των Ισραηλινών Χατζάτζ, Ταμίρ, του Κροάτη Ρίματς, του Αμερικανού Κόπεναρθ, αλλά και των Ελλήνων Καλαμπόκη, Παπαϊωκείμ, Παντελιάδη, έσωσε κάπως τα προσχήματα, χωρίς όμως, τυπικά τουλάχιστον, να αναπληρώνει τα κενά. Ο νέος τεχνικός, Λευτέρης Κακιούσης δείχνει, ελλείψει παίκτη - ηγέτη, να στηρίζεται περισσότερο στο ομαδικό παιχνίδι, ενώ το έργο του δεν είναι εύκολο για την πραγματοποίηση των στόχων.

Υψηλές προσδοκίες έχει και φέτος το Μαρούσι, που πλέον έχει σταθεροποιηθεί σαν σταθερή αξία στο πρωτάθλημα της Α1. Με τον ομοσπονδιακό τεχνικό - πρωταθλητή Ευρώπης στον πάγκο της, Παναγιώτη Γιαννάκη, αν και δε θα υπάρχει ο φυσικός ηγέτης Βασίλης Σπανούλης, η ομάδα διεκδικεί θέση στο «ρετιρέ». Το μεταγραφικό πάρε - δώσε μάλλον ισορροπημένο θα πρέπει να θεωρηθεί αφού αποκτήθηκαν οι Νικολαΐδης, Κυρίτσης, Χόμαν Δέσπος στη θέση των Σμίλιανιτς, Πόποβιτς, Στιούαρτ.

Στον Πανιώνιο η περσινή 3η θέση της βαθμολογίας άνοιξε την όρεξη. Ωστόσο, σε σχέση με την περσινή ομάδα αποχώρησαν αξιόλογα στελέχη όπως οι Σιγάλας, Ράιτ, Ουότσον, Διαμαντόπουλος. Ο Μέμος Ιωάννου καλείται να φτιάξει ένα καινούριο σύνολο, με στυλοβάτη τον «παλιό» Νίκο Οικονόμου.

Λεπτές ισορροπίες υπάρχουν για τους εκπροσώπους της Θεσσαλονίκης αφού ΠΑΟΚ, Αρης και Ηρακλής θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους έχοντας ο καθένας τα δικά του προβλήματα.

Οι παλιές εποχές των υψηλών στόχων δείχνουν να έχουν περάσει για το Μακεδονικό. Μαστιζόμενος από τα οικονομικά προβλήματα και λαβωμένος από τις απώλειες βασικών στελεχών (Χίζνιακ, Παπαμακάριος, Μάικλ, Ρίματς, Τσάνακ), αλλά και του προπονητή Αργύρη Πεδουλάκη, ο νέος τεχνικός Γιώργος Καλαφατάκης καλείται να βρει τη λύση στα νέα παιδιά.

Χωρίς πολλές αλλαγές στη σύνθεσή τους και κρατώντας τους προπονητές ο Απόλλων Πάτρας με τον Σέρβο Ντάρκο Ρούσο και η Ολύμπια Λάρισας με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή στοχεύουν στο κάτι παραπάνω φέτος.

Αν και νεοφώτιστος ο Πανελλήνιος ελπίζει να μπει σφήνα στο «στάτους κβο» της Α1 και γι' αυτό ενισχύθηκε σημαντικά. Η απόκτηση του Μουλαομέροβιτς, αλλά και των Πέιτζ, Τόμας λύνει ακόμα περισσότερο τα χέρια του Κώστα Πετρόπουλου.

Η παραμονή στην κατηγορία είναι ο πρώτος στόχος του Κολοσσού Ρόδου που για τέταρτο χρόνο θα έχει στον πάγκο του τον Βασίλη Φραγκιά.


Μπ.ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ