Κυριακή 23 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
Προσγείωση στην πραγματικότητα

Βία με το «καλημέρα» στα γήπεδα μπάσκετ

Eurokinissi

Βία με το «καλημέρα» στα γήπεδα μπάσκετ
Αυτή τη φορά οι φιέστες κράτησαν λίγο. Βλέπετε, η πραγματικότητα ήρθε πολύ πιο γρήγορα ίσως και απ' ό,τι περίμεναν κάποιοι και σίγουρα το πραγματικό δε χωράει αμφισβήτηση. Ετσι, λοιπόν, οι γιορτές και τα πανηγύρια για το Πρωτάθλημα Ευρώπης που κατέκτησε η Ελλάδα στο Βελιγράδι στα μέσα Σεπτέμβρη αντικαταστάθηκαν από κάτι άλλο... Το αίμα, τα σπασμένα καθίσματα, το χουλιγκανισμό, τις ζημιές. Με μια λέξη το φανατισμό!

Η βία...

Ελληνικό μπάσκετ 2005, και αυτό που φαίνεται σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν άλλαξε. Και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς... Από χτες μπήκε ξανά σε ενεργό δράση το πρωτάθλημα της Α1, με τη διεξαγωγή της 1ης αγωνιστικής. Η φετινή πρεμιέρα έχει πάντως μια ιδιαιτερότητα. Κάποιοι αλλιώς την περίμεναν και αλλιώς ήρθε... Με νωπές ακόμα τις μνήμες για τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα στους αγώνες του Κυπέλλου μεταξύ Ηρακλή - Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, δυστυχώς η χρονιά στιγματίστηκε πριν καλά καλά αρχίσει.

Δεν είδαμε κάτι καινούριο την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίθετα, θα έλεγε κάνεις τα όσα συνέβησαν σε «Ιβανώφειο» και «Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας» ήταν τα αναμενόμενα. Στον «αθλητισμό» όπου το συμφέρον για τη νίκη καλλιεργεί το φανατισμό. Ακόμα και όταν το προϊόν βρίσκεται σε δύσκολα μονοπάτια, όπως είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ, κάποια πράγματα παραμένουν σταθερά. Και εκδηλώνονται με την πρώτη ευκαιρία. Η τιμωρία... χάδι (δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και από 5.200 ευρώ πρόστιμο) σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, μετά τα επεισόδια των οπαδών του, μαρτυράει του λόγου το αληθές. Εστω και αν σύμφωνα με τη γνώμη μερικών «στο πρωτάθλημα θα είναι καλύτερα, αφού δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις οπαδών», η ουσία δεν αλλάζει. Ούτε με ημίμετρα μπορείς να αντιμετωπίσεις το φαινόμενο του χουλιγκανισμού, που σίγουρα δεν αποτελεί «παρθενογένεση» σε ένα επαγγελματικό άθλημα.

...και τα κλασικά προβλήματα

Η βία είναι η μια πλευρά του σημερινού ελληνικού μπάσκετ. Δεν είναι όμως η μοναδική. Τα οικονομικά προβλήματα των περισσοτέρων συλλόγων από την κακοδιαχείριση των παραγόντων σε παλιότερες «χρυσές» εποχές του αθλήματος είναι και φέτος ένας μόνιμος εφιάλτης. Παρά το ότι το κράτος συχνά κλήθηκε εσπευσμένα, με τα λεφτά του ελληνικού λαού, να πληρώσει το... λογαριασμό.

Ο «πόλεμος» για την καλύτερη διαχείριση της πίτας των κερδών μεταξύ Ομοσπονδίας και ΕΣΑΚΕ, έστω και εάν μερικές φορές υποτονεί, παραμένει ενεργός. Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας και νυν του ευρωπαϊκού σκέλος της ΦΙΜΠΑ (FIBA EUROPE), Γιώργος Βασιλακόπουλος, με δηλώσεις τους μετά τα επεισόδια έριξε ευθύνες στους παράγοντες των ομάδων. Και εκείνοι με τη σειρά τους στην πολιτεία και την Αστυνομία (σχετική ανακοίνωση του Ολυμπιακού) που ήταν αδύναμες να επιβάλουν την τάξη. Φαύλος κύκλος...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκή κόντρα «αιωνίων» στο ΟΑΚΑ (2016-11-18 00:00:00.0)
Ο ανταγωνισμός των «αιωνίων» και η ...καμένη γη (2014-10-12 00:00:00.0)
Το πρώτο ραντεβού... (2009-11-28 00:00:00.0)
Πολυμέτωπη μάχη (2001-04-28 00:00:00.0)
Τελική ευθεία... (2000-02-29 00:00:00.0)
Η ευθύνη στην ΕΤ - 3 (1996-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ