ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Οχτώβρη 2005
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ροδάκινο κομπόστα» στο θέατρο «Ροές»

Πρεμιέρα, την Πέμπτη, στο Θέατρο «Ροές» (στην Πρώτη Σκηνή) του έργου του Μιγκέλ Μιούρα «Ροδάκινο Κομπόστα», σε μετάφραση και σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, σκηνικά - κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου, μουσική Γιάννη Μακρίδη, φωτισμούς Σάκη Μπιρμπίλη και χορογραφία Σίμωνος Πάτροκλου. Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Κοσμάς Ζαχάρωφ, Μαρία Κανελλοπούλου, Νίκος Κάπιος, Αλεξάνδρα Κουλούρη, Θανάσης Κουρλουμπάς, Πάνος Χατζηκουτσέλης.

Η εξαιρετική κωμωδία του σπουδαίου Ισπανού θεατρικού συγγραφέα παρουσιάζεται με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του. Τι μπορεί να πάει στραβά, όταν μια ομάδα ερασιτεχνών ληστεύει ένα κοσμηματοπωλείο; Τίποτα. Γιατί κανείς δεν υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας. Επίσης, κανείς δεν τους γνωρίζει για να τους καταδώσει. Γιατί, όμως, αν και θα έπρεπε να νιώθουν ικανοποιημένοι από την αίσια έκβαση της παράνομης δραστηριότητάς τους, αντιμετωπίζουν τα πάντα και τους πάντες με τρομερή καχυποψία; Και γιατί δεν μπορούν να φύγουν για τη Βενεζουέλα, όπως είχαν σχεδιάσει;

Στα μυστικά τους, το άγχος τους, τους καυγάδες τους προστίθενται μια περίεργη σπιτονοικοκυρά που ανακατεύεται στα πάντα, μία καλόγρια - νοσοκόμα που τους ταράζει στον υπέρτατο βαθμό και ένας Δούκας που δεν έπρεπε να εμφανιστεί ποτέ.

Ο συνδυασμός όλων αυτών δυναμιτίζει τη ζωή τους. Και όταν τραγουδούν «Besa me, besa me mucho», σαν να ήταν απόψε η τελευταία φορά, αγνοούν αν πρόκειται για την τελευταία φορά που χρειάστηκε να κάνουν ληστεία ή για την τελευταία φορά που βλέπουν τον κόσμο χωρίς κάγκελα!

Το «Ροδάκινο Κομπόστα» (γραμμένο το 1958) είναι μια κωμωδία που κεντρίζει το ενδιαφέρον, μεστή από κωμικά στοιχεία, αλλά και τρομερή αγωνία. Ενα έργο που απογειώνεται καθώς εξελίσσεται η πλοκή του και επιφυλάσσει το πιο αναπάντεχο και αξέχαστο φινάλε.


Κυριακή 23/10
  • Μ. Ξυδούς
    Μ. Ξυδούς
    Ο «Ορφέας» του Οφενμπαχ - διαμορφωμένος για παιδιά - ανεβαίνει στην Παιδική Σκηνή της ΕΛΣ, στο θέατρο «Ακροπόλ». Μουσική διεύθυνση: Δημήτρη Κατσίμπα - Γιώργου Αραβίδη, σκηνοθεσία, κείμενο πρόζας, διασκευή Κάρμεν Ρουγγέρη.
  • Στην παιδική σκηνή του θεάτρου «Κιβωτός» παρουσιάζεται το έργο «Η στρίγκλα που έγινε αρνάκι» (Σαίξπηρ). Κείμενο - σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη. Παίζουν: Αλευράς Θανάσης, Βλάχου Μαρία, Βογιατζής Πολύδωρος, Δημητροκάλης Αντώνης, Ευστρατιάδης Θοδωρής, Ζήκος Λουκάς, Κωτσόπουλος Σπύρος, κ.ά.
  • Στην παιδαγωγική σκηνή του «Ελυζέ» παρουσιάζεται «Το θαλασσοκόριτσο» της Μαρίας Κυριάκη, σε σκηνοθεσία Τζένης Φωτίου και μουσική Βασίλη Ρώτα. Παίζουν: Μαρουσώ Γεωργοπούλου, Πέτρος Αποστολόπουλος, Τζένη Φωτίου κ.ά.
  • Στην παιδική σκηνή του θεάτρου «Πρόβα» ανεβαίνει το έργο «Η Ροδή και το χρυσό Βεργί» σε μεταφορά Ανδρης Θεοδότου, σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη. Παίζουν: Μυρτώ Λοντόρφου, Κωνσταντίνος Πέτρου κ.ά.
Δευτέρα 24/10
  • Μια εξαιρετική τραγουδοποιό, την Αρλέτα, φιλοξενεί κάθε Δευτέρα και Τρίτη ο «Συρμός» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλέφωνο: 210. 5203661).
  • Εγκαινιάζεται (8μ.μ.) στην γκαλερί «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη) η έκθεση ζωγραφικής της Ιωάννας Ξανθοπούλου με τίτλο «"Φιγούρες" και φιγούρες».
Τρίτη 25/10
  • Αντιπροσωπευτική δουλιά των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, παρουσιάζει η Μαρία Ζιάκα στην έκθεση που εγκαινιάζεται (8μ.μ.) στην γκαλερί «Σκουφά» (Σκουφά 4). Εκτίθενται δύο ενότητες. Στην πρώτη, «Τυπώματα - κολάζ», σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση του έργου έχει το «κινητικό» ανάγλυφο του χαρτιού ondule, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης συρμάτινες ή υφασμάτινες γάζες. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει το τυπικά ζωγραφικό κομμάτι της έκθεσης, το οποίο αποτελείται από τελάρα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, με θεματικά τοπία και αντικείμενα.
  • «Μπιμπερό» από τη «Σπείρα - Σπείρα» και τον Στ. Κραουνάκη
    «Μπιμπερό» από τη «Σπείρα - Σπείρα» και τον Στ. Κραουνάκη
    Η Β΄ Σκηνή του «Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας» παρουσιάζει το άπαιχτο έργο στην Ελλάδα του Τενεσί Ουίλιαμς «Η Βασιλεία της Γης» σε σκηνοθεσία Κοσμά Φοντούκη και μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Αγγελου Αγγελή. Παίζουν: Δημήτρης Σιακάρας, Μαρία Ανδρούτσου, Δημήτρης Αγαρτζίδης.
Τετάρτη 26/10
  • Το έργο «Χείλη κλειστά» του Τέρενς Μακ Νάλι ανεβαίνει στο «Νέο Ριάλτο», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, σκηνικά Δέσποινας Βολίδη, μουσική Διονύση Τσακνή. Παίζουν: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Λίνα Σακκά, Αλέκος Συσσοβίτης και Εφη Μουρίκη.
  • Ο Χρήστος Θηβαίος τραγουδά σήμερα και αύριο, στο «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι, τηλ. 210-7560102).
  • Στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι, τηλ. 210-3623625) φιλοξενούνται ο συνθέτης Γιάννης Ιωάννου και ο τραγουδοποιός Στέλιος Δάβαρης.
  • «Νυχτογραφήματα» τιτλοφορείται η έκθεση φωτογραφίας του Κίμωνα Αξαόπουλου, στην Πινακοθήκη «Ψυχάρη 36» (Κυπριάδου). Μέχρι 1/11.
Πέμπτη 27/10
  • Η Ελένη Βιτάλη και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξεκινούν τις εμφανίσεις τους στο «Vox» (Ιερά Οδός 16, τηλ. 210 3411000). Τραγούδια αγαπημένα από τη μακρόχρονη πορεία τους και ερμηνείες-εκπλήξεις.
  • Στα 60 χρόνια από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι αφιερωμένη η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής, με έργα Στράους, Κούκου και Μπετόβεν. Διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Σολίστ Ναταλία Μιχαηλίδου (πιάνο).
  • Ελ. Βιτάλη - Β. Παπακωνσταντίνου
    Ελ. Βιτάλη - Β. Παπακωνσταντίνου
    Στο θέατρο «Αλμα», ανεβαίνει το έργο του Ευγένιου Ο' Νιλ «Παράξενο Ιντερμέτζο» σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Μαυρομάτη. Παίζουν: Κατερίνα Μαραγκού, Τάκης Χρυσικάκος, Αρης Λεμπεσόπουλος κ.ά.
  • «Αποκαλύψεις» είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων της Ευτυχίας Πλυτά, που φιλοξενείται στην αίθουσα «Mary Alexiou - Athens Art Space» (Δημοκρίτου και Στρατιωτικού Συνδέσμου 23).
Παρασκευή 28/10
  • Στο «Συρμό» κάθε Παρασκευή και Σάββατο, εμφανίζονται ο Μάνος Ξυδούς, η Βαλέρια Χριστοδουλίδου και το συγκρότημα «ΒΩΞ».
  • Μετά την περσινή επιτυχία του το «Μπιμπερό» ανεβαίνει και πάλι στην «Αθηναΐδα» (Καστοριάς 34, Βοτανικός, τηλ. 210-34.80.000), κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα (λαϊκή), στις 9 μ.μ. Στην παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη και της «Σπείρας - Σπείρας» συμμετέχει η Πωλίνα.
  • «...Χαράς ευαγγέλια!» για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο «Ηβη» (Σαρρή 27, Ψυρρή, 210 3215127), κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Στη μεταμεσονύκτια σατυρική μουσική παράσταση του Παντελή Αμπαζή συμμετέχουν ο ΛοΓό, ο Μωυσής Ασέρ, η Μαρία Κόλλια και το συγκρότημα «Ζωντανοί Μουσικοί».

Εργο της Μαρίας Ζιάκα
Εργο της Μαρίας Ζιάκα


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ