ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Φλεβάρη 2000
Σελ. /56
ΚΕΝΗ
Αλέκα Παπαρήγα
Βγάλτε «κόκκινο» στην αντιλαϊκή επίθεση, ψηφίστε ΚΚΕ

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Βόλο

Το ΚΚΕ απευθύνεται στο λαό, στις πολυάριθμες ριζοσπαστικές δυνάμεις καλώντας να ενισχύσουν το ΚΚΕ και να μην υπογράψουν την καταδίκη τους, να μην επιτρέψουν στην όποια κυβέρνηση να έχει ελεύθερα τα χέρια, για παραπέρα εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και πιο σκληρού χτυπήματος των λαϊκών δικαιωμάτων. Αυτά τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε Συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στο Βόλο, στη διάρκεια της διήμερης περιοδείας της στη Θεσσαλία. Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε:

«Το ΚΚΕ με την ευκαιρία της αναγγελίας των εκλογών της 9ης Απριλίου καλεί τις πολυάριθμες ριζοσπαστικές δυνάμεις του λαού μας:

- Να μη υπογράψουν την καταδίκη τους δίνοντας πράσινο φως ή εξουσιοδότηση να καρατομηθούν τα δικαιώματά τους, στο βωμό της ΟΝΕ και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ.

- Να μην αφήσουν ελεύθερα τα χέρια κατ' αρχήν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να διαπραγματευτούν ένα νέο κύκλο εκχώρησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, στην περιοχή προς όφελος των ιμπεριαλιστών.

- Να μην επικυρώσουν τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Ο λαός μια επιλογή έχει, μια στάση ζωής: Να υπερασπίζεται το δικό του κατώφλι, προκειμένου να ανοίξει τη λεωφόρο της αντεπίθεσης, που κύριο χαρακτηριστικό έχει την οικοδόμηση ενός σύγχρονου, κοινωνικού και πολιτικού λαϊκού μετώπου, του αντίπαλου δέους στην πολιτική που συμφέρει τα μονοπώλια, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην υποταγή στον ιμπεριαλισμό.

Η πιο καθαρή, πιο σταθερή ψήφος μπορεί να εκφραστεί μέσα από τη στήριξη των ενωτικών ψηφοδελτίων του ΚΚΕ. Δε χρειάζεται να συμφωνήσει ο ψηφοφόρος σε όλα με το ΚΚΕ. Αρκεί να συμφωνεί μαζί μας στην ανάγκη της αντίστασης και αντεπίθεσης. Η ψήφος στο ΚΚΕ εκφράζει την ανάγκη να μην υποταχθούμε στη «νομιμότητα» της νέας τάξης πραγμάτων.

Κριτήρια ψήφου πρέπει να είναι:

  • Ποιους συμφέρει και ποιους ζημιώνει η ΟΝΕ.
  • Ποιους συμφέρει και ποιους ζημιώνει η ιδιωτικοποίηση, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από το Ελσίνκι.
  • Ποιος κερδίζει από τη συγκρότηση μισθοφορικού στρατού.

Ο λαός ένα πράγμα δεν πρέπει να λησμονεί, ότι όσοι γεννήθηκαν μετά το '50 και ανήκουν στα λαϊκά στρώματα δε θα έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα σε ένα σταθερό μισθό και στη σύνταξη. Να μη λησμονήσει ότι οι δίκες που έγιναν και γίνονται κατά αγωνιστών τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τις διώξεις που έγιναν σε όλο το διάστημα της μεταπολίτευσης».

Λαϊκό κίνημα και ΚΚΕ είναι «νύχι - κρέας»

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ενδιαφέρονται καθόλου για το ποιο από τα κόμματα του δικομματισμού θα βγει πρώτο στις εκλογές, αλλά μόνο για το ποσοστό του ΚΚΕ. Διότι, πρόσθεσε, το ποσοστό του ΚΚΕ είναι ο δείκτης της ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας. Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει δυνατό λαϊκό κίνημα. Αυτά τα δύο είναι «νύχι - κρέας», είπε χαρακτηριστικά. Και τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να πάνε όσο γίνεται πιο κάτω.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι « εμείς κάνουμε αδιάλλακτα μονομέτωπο αγώνα στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Και κρίνουμε τα άλλα κόμματα με βάση τις θέσεις και τη στάση που κρατούν σε αυτό το θέμα. Διότι - πρόσθεσε - δεν αρκεί να λες όχι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, πρέπει να δείχνεις και ποιος είναι ο κύριος αντίπαλος στο κοινωνικό επίπεδο».

Απαντώντας στον ισχυρισμό ότι χρειάζεται να εκλεγεί ισχυρή κυβέρνηση η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε πως το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα όχι μόνο δε θέλουν ισχυρή κυβέρνηση, που θα μπορεί να επιτίθεται ακόμα πιο σκληρά στα λαϊκά δικαιώματα, αλλά αντιθέτως θέλουν μια ανίσχυρη κυβέρνηση, ώστε και με την ταυτόχρονη ενίσχυση του ΚΚΕ να δοθεί η δυνατότητα για την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα που θα μπορέσει να προκαλέσει και πολιτικές ανακατατάξεις μετά τις εκλογές.

  • Χθες, η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με το δήμαρχο Ν. Ιωνίας, το απόγευμα είχε συναντήσεις στο νοσοκομείο του Βόλου, το βράδυ παρουσίασε την εκλογική διακήρυξη του ΚΚΕ στο Δημαρχείο του Βόλου, ενώ αργά το παραβρέθηκε σε συνεστίαση της Αχτιδικής Επιτροπής Αλμυρού στη Σούρπη. Σήμερα η Αλέκα Παπαρήγα θα παρουσιάσει την εκλογική διακήρυξη του ΚΚΕ στις 6.30 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.
Συνδιάσκεψη Θέσεων ΠΑΣΟΚ
Επιβεβαιώθηκε ο ερχομός νέου εκσυγχρονιστικού , αντιλαϊκού κύματος

Περίσσεψαν η υποκρισία και ο έντονος λαϊκισμός στην εναρκτήρια ομιλία του Κ.Σημίτη

Με την ευθεία απειλή ότι επέρχεται ένα «νέο κύμα εκσυγχρονισμού», ακόμα πιο αντιλαϊκό, που θα αποβλέπει στην παραμονή και βαθύτατη υπαγωγή της χώρας στο μονόδρομο της ΟΝΕ, κήρυξε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, από το βήμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης θέσεων του ΠΑΣΟΚ, την προεκλογική εκστρατεία του κυβερνητικού κόμματος.

Από την εκστρατεία αυτή δεν έλειψε βέβαια και η επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ. Ουσιαστικά ο Κ. Σημίτης προσδιόρισε το ΚΚΕ ως το βασικό του αντίπαλο στην επέλαση αυτή του «νέου κύματος εκσυγχρονισμού» που προανήγγειλε.

Ο πρωθυπουργός, με όσα είπε, επιβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι το περιβόητο «κλείδωμα» της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ ισοδυναμεί με φυλάκιση της χώρας, των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού στα δεσμά που χαλκεύονται για τη μετα-ΟΝΕ εποχή. «Το δίλημμα, είπε, των επόμενων εκλογών είναι σαφές. Αφορά το αύριο. Αφορά το πώς πορευόμαστε μέσα στην ΟΝΕ. Αφορά τη μετά την ένταξη εποχή».

Εντονος ήταν συνολικά ο διλημματικός χαρακτήρας που επιχείρησε να προσδώσει ο πρωθυπουργό, με την ομιλία του, στις ερχόμενες εκλογές. Με ένα στιλ που θύμιζε τις εποχές της αντιπαράθεσης του «φωτός με το σκότος» προέβη σε συνεχείς αναφορές κατά της ΝΔ, με μοναδικό στόχο να αποδείξει ότι το πλέον ικανό κόμμα να φέρει σε πέρας τις επιδιώξεις της ολιγαρχίας είναι το ΠΑΣΟΚ. Στην προσπάθεια αυτή ο Κ. Σημίτης δε δίστασε να υποκριθεί πίστη στη δημοκρατία, την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική δικαιοσύνη, ακόμα και το σοσιαλισμό!..

Ο Κ. Σημίτης τόνισε πως κεντρικό θέμα της τελικής διαπραγμάτευσης, που αρχίζει αρχές Μάη «είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια». Και πρόσθεσε: «Από την εκτίμηση αυτής της πολιτικής οι εταίροι θα κρίνουν τη διατηρησιμότητα των επιδόσεών μας. Θα πουν «ναι» αν κρίνουν ότι η πολιτική μας διασφαλίζει την απρόσκοπτη παραμονή μας στην ΟΝΕ».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επίθεση του Κ. Σημίτη κατά του ΚΚΕ κινήθηκε πέραν των μέχρι τώρα ορίων, στα οποία είχε πορευτεί ο πρωθυπουργός αυτοπροσώπως.

Συγκεκριμένα ο Κ. Σημίτης είπε:

«Αυτά τα τέσσερα χρόνια, πολλές φορές βρήκαμε απέναντί μας τα κόμματα της Αριστεράς. Βεβαίως, το ΚΚΕ έχει επιλέξει την τακτική της στρουθοκαμήλου, απέναντι σε όλον τον κόσμο. Στον Περισσό το ρολόι σταμάτησε στο 1989».

Το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι αμέσως μετά την παραπάνω, αυριανιστικού κλίματος, συμπεριφορά ο πρωθυπουργός είχε το θράσος να πει: «Εμείς δε θα χαρίσουμε ποτέ τις προοδευτικές δυνάμεις στη Δεξιά»!

Ενδεικτικό του προεκλογικού κλίματος που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός είναι η αναφορά του στο... σκυλάκι του Κ. Καραμανλή, που, όπως είπε, επιστράτευσε ο αρχηγός της ΝΔ, για να τονώσει τη δημόσια εικόνα του. Πάντως, ταυτόχρονα με τον λαϊκισμό που επέδειξε χτες ο Κ. Σημίτης άνοιξε και την αυλαία της απύθμενης υποκρισίας, όπως, για παράδειγμα, η αναφορά του στον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο και στη «θετική - όπως είπε - στάση της κυβέρνησης σ' αυτήν την υπόθεση...».

Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο
Με αγώνες και με ψήφο για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα

«Η πρόσφατα δημοσιευμένη στις εφημερίδες έκθεση του ΟΟΣΑ, για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας μας, επιβεβαιώνει τις κυβερνητικές προϋποθέσεις για ισοπέδωση όσων ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει στους εργαζόμενους», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

«Μέσα από αυτή την έκθεση - συνεχίζει η ανακοίνωση - φαίνεται καθαρά, ότι η κυβέρνηση που σήμερα σιωπά για προφανείς προεκλογικές σκοπιμότητες, σχεδιάζει, αφού υποκλέψει, αν υποκλέψει, την ψήφο των εργαζομένων, στη συνέχεια αν ξαναπάρει την κυβερνητική εξουσία, ν' αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για όλους, άντρες και γυναίκες και ν' ?αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, υπολογίζοντάς τη, με βάση το μέσο όρο του μισθού, όλου του εργάσιμο βίου».

«Αυτό σημαίνει συνεχίζει, στην ανακοίνωση το ΠΑΜΕ, ότι η σύνταξη για όσους καταφέρουν να επιζήσουν ως τα 65 χρόνια, θα καταντήσει ένα απλό βοήθημα επαιτείας. Ηδη με το πρόγραμμα "διατηρησιμότητας" της οικονομικής σταθερότητας, η κυβέρνηση συνυπέγραψε με το Διευθυντήριο των Βρυξελλών τούς παραπάνω σχεδιασμούς. Στην ίδια τροχιά, με παραλλαγές, βέβαια, κινούνται όλα τα κόμματα, που ευαγγελίζονται το μονόδρομο της ΟΝΕ και διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία».

Καταλήγοντας το ΠΑΜΕ, στην ανακοίνωση τονίζει, ότι «απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, που διά της σιωπής τους υιοθετούν και οι ΟΝΕπροσανατολισμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και σ' άλλα συνδικάτα, είναι επείγουσα ανάγκη οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους, αλλά κύρια με τους αγώνες τους, ν' αντιπαραταχθούν και ν' ανατρέψουν τους αντισυνταξιοδοτικούς σχεδιασμούς».

Στο Αγρίνιο ο Σπ. Στριφτάρης

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής στην πολιτική συγκέντρωση που οργανώνει σήμερα Κυριακή, στις 11 το πρωί, στον κινηματογράφο «Ανεσις», στο Αγρίνιο. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και Εκλογική Διακήρυξη του ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ