ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Φλεβάρη 2000
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εθνική Συνομοσπονδια Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
Συμπεριφορά «Σαουδαράβων πριγκίπων» από συνδικαλιστές

Καταπέλτης για τη σημερινή ηγεσία είναι το πόρισμα του υπουργείου Οικονομικών για το διαχειριστικό έλεγχο της Συνομοσπονδίας

Διαμαρτυρία των ΑμΕΑ κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, στο υπουργείο Υγείας στις 2.10.1997
Διαμαρτυρία των ΑμΕΑ κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, στο υπουργείο Υγείας στις 2.10.1997
Απίθανες διαπιστώσεις και χορό δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών διαπιστώνει το υπουργείο Οικονομικών στο διαχειριστικό έλεγχο που έκανε - μετά από εντολή του εισαγγελέα - στα οικονομικά της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) για την περίοδο 1989-1999.

Η εντολή του εισαγγελέα για την έρευνα δόθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά του Χάρη Χουρδάκη, στελέχους της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΕΣΚ) ΑμΕΑ και μέλους του Γενικού Συμβούλιο της ΕΣΑΕΑ. Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε στις 30.7.1998 μετά από εξόφθαλμες διαπιστώσεις και καταγγελίες και το πόρισμα εκδόθηκε στις 20.1.2000.

Πέρα απ' τις οικονομικές διαφορές που διαπιστώθηκαν για κάθε χρόνο στην περίοδο που έγινε ο έλεγχος, εκείνο που προκύπτει ανάγλυφα μέσα απ' την έκθεση των 89 σελίδων είναι η διαπλοκή του «έμμισθου συνδικαλισμού» με τα κοινοτικά κονδύλια, που μεταφράζονται σε συνέδρια επί συνεδρίων και σε ταξίδια ανά την επικράτεια και το εξωτερικό των ίδιων πάντα συνδικαλιστών μετά των συνοδών τους.

«Σου σηκώνεται η τρίχα» - όπως λέμε στην καθομιλουμένη - όταν διαβάζεις στο πόρισμα διαπιστώσεις σαν και τούτες: «Δεν μπορούν κάποιοι να απολαμβάνουν προνομίων και να διαβιούν και να συμπεριφέρονται στα ταξίδια τους (στο εξωτερικό) ως Σαουδάραβες πρίγκιπες, γεγονός, που πέρα από την κατασπατάληση των πόρων της ΕΣΑΕΑ, αποβαίνει εις βάρος και αμαυρώνει την εικόνα του αναπηρικού κινήματος. Το ίδιο, βεβαίως, ισχύει και για τις δαπάνες που έχουν σχέση με τα έξοδα διοίκησης της ΕΣΑΕΑ και εντός Ελλάδας, όπως και για τις εντός Ελλάδος μετακινήσεις των μελών της ΕΣΑΕΑ και για οποιονδήποτε λόγο και αν γίνονται αυτές».

Πρόκειται δηλαδή για ακτινογραφία της φθοράς και διαφθοράς των συνειδήσεων που γίνεται μέσω της εξώνησης. Ετσι οι κυβερνήσεις και τα Διευθυντήρια των Βρυξελλών αποκτούν τους ιδανικούς βραχίονες - και ταυτόχρονα στυλοβάτες - μέσα στο αναπηρικό κίνημα, όταν στραγγαλίζουν τις κοινωνικές δαπάνες.

Από όλες αυτές τις κινητοποιήσεις η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ ήταν μακριά. Κάποτε, βέβαια, έκανε και αυτή πορείες - όπως το Δεκέμβρη του 1991. Μετά, όμως, προτίμησε να γίνει ο βραχίονας της κυβερνητικής πολιτικής
Από όλες αυτές τις κινητοποιήσεις η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ ήταν μακριά. Κάποτε, βέβαια, έκανε και αυτή πορείες - όπως το Δεκέμβρη του 1991. Μετά, όμως, προτίμησε να γίνει ο βραχίονας της κυβερνητικής πολιτικής
Και εδώ οι πρωταγωνιστές δεν είναι κάποιοι άγνωστοι. Είναι πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο πρόεδρος της ΕΣΑΕΑ Γ. Βαρδακαστάνης, που ήταν στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος. Ιδού τι αναφέρει η έκθεση: «Ειδικότερα για τους ασκήσαντες την οικονομική διαχείριση, δηλαδή τον πρόεδρο και τον ταμία (σ.σ. Ν. Λιανό) έχουμε να επισημάνουμε ότι αντιμετώπισαν με ασυγχώρητη ελαφρότητα τα καθήκοντα που ανέλαβαν ως εκ της ιδιότητάς των να επιτελέσουν. Διαχειρίστηκαν τα έσοδα και χρησιμοποίησαν τους λογαριασμούς της ΕΣΑΕΑ ως να ήταν προσωπικοί, δάνεισαν σε φορείς τη νόμιμη διαδικασία (απόφαση, παραστατικά, παρακολούθηση οφειλών), δεν προήλθαν στην έκδοση αποφάσεων για την αιτιολόγηση ενεργειών και δαπανών και οδήγησαν με τις ενέργειές τους στη δημιουργία ταμειακού ελλείμματος, το οποίο με πορισματική έκθεση που θα ακολουθήσει θα κληθούν να καταθέσουν νομιμοτόκως κατά τις διατάξεις περί Δημόσιου Λογιστικού».

Οι διαπιστώσεις του πορίσματος φαίνεται να αποτελούν τις ακροστιχίδες ενός τεράστιου σκανδάλου, καθώς στο πόρισμα γίνονται αρκετές φορές αναφορές για νέες πορισματικές εκθέσεις κατά τομείς.

Η μεγάλη στροφή γίνεται μετά το 1994, όταν η ΕΣΑΕΑ αναλαμβάνει την εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων: «Από τον πρώτο μήνα του 1994, όπως σημειώνεται στην έκθεση, εισέρευσαν στην ΕΣΑΕΑ τόσα χρήματα όσα και είχαν εισρεύσει την προηγούμενη τριετία 1991, 1992 και 1993. Ητοι 21,6 εκατ. δραχμές έναντι 20,8 εκατ. δρχ. για την τριετία, αφού η ΕΣΑΕΑ συμμετείχε στο πρόγραμμα HORIZON και ανέλαβε την επιμόρφωση στελεχών κοινωνικής παρέμβασης, με αποτέλεσμα να διαχειριστεί σημαντικού ύψους χρηματικά ποσά για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος όπως και πολλών άλλων».

Η εικόνα απ' τη διαχείριση των κονδυλίων δημιουργεί στους ελεγκτές «συνειρμούς διαπλεκομένων», όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Ιδού δύο παραδείγματα αυτής της διαπλοκής:

  • Ο πρόεδρος της ΕΣΑΕΑ είναι έμμισθος υπάλληλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών. Ετσι δίνει δάνειο στον ΠΣΤ, χωρίς την τήρηση, έστω, κάποιων διαδικασιών.
  • Στον έλεγχο του 1994 διαπιστώνονται καταθέσεις σε τράπεζα ύψους 40.625.000 δραχμών. Ταυτόχρονα στο βιβλίο εξόδων-εσόδων της εμφανίζονται 35.000.000 δραχμές. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι «κατενέμετο ποσό 35.000.000 δραχμών στην ΕΣΑΕΑ και ποσό 5.625.000 δραχμών στο ΚΕΑ ΑμΕΑ με έδρα Κρουσίου 1, Αθήνα, φορέας στο οποίο μέλος του ΔΣ ήταν και ο ταμίας της ΕΣΑΕΑ κ. Λιανός...».

Βέβαια αυτή η διαπλοκή και συναλλαγή δε γίνεται χωρίς σκιές. Ενας λογιστής που κλήθηκε για την καταχώριση των στοιχείων της ΕΣΑΕΑ του έτους 1995 και 1996 - αφού εργάστηκε με ευσυνειδησία, όπως αναφέρουν οι ελεγκτές - κάνει την εξής διαπίστωση: «Αυτό που απεκόμισα αυτά τα χρόνια στο συγκεκριμένο χώρο είναι μια ανεκτίμητη εμπειρία που με οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι οι διενέξεις που υπάρχουν είναι μια μαυροφορεμένη πολυτέλεια χωρίς διέξοδο»!


Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση ΑμΕΑ
Ανάδειξη των προβλημάτων και ανάχωμα στη νοθεία

Στις 18, 19 και 20 Φλεβάρη 2000 θα γίνει στην Αθήνα το 4ο Τακτικό Συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), του «τριτοβάθμιου κοινωνικοσυνδικαλιστικού φορέα του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος στη χώρα μας» που «συγκεντρώνει στη δύναμή της πάνω από 240 πρωτοβάθμιες οργανώσεις ΑμΕΑ και των γονέων τους» όπως αρέσκεται να υπενθυμίζει σε κάθε ανακοίνωσή της η σημερινή διοίκηση της ΕΣΑΕΑ.

Ομως πέραν των διαπιστώσεων του ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν καταγγελίες τόσο για «μαϊμού» σωματεία όσο και για αντιπροσώπους - «μαϊμού» στο συνέδριο. Η πλειοψηφία στη Συνομοσπονδία δεν έχει την πρόθεση να δώσει λύση σε αυτά τα προβλήματα. Αντίθετα, είναι ορκισμένος στυλοβάτης της πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης - απ' την οποία άλλωστε αμείβεται με παχυλά κονδύλια όπως αποκαλύπτει ο διαχειριστικός έλεγχος.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) ΑμΕΑ και οι συνεργαζόμενοι με αυτή συνδικαλιστές έχει ως στόχο την αποκάλυψη σε όλο το βάθος των επιπτώσεων και σε όλες τις πτυχές της ζωής των αναπήρων της αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η ΕΣΚ δεν αρνείται τον αγώνα για επιμέρους λύσεις, αλλά δεν καλλιεργεί και αυταπάτες ότι μπορούν να υπάρχουν ουσιαστικές λύσεις των προβλημάτων στη ζούγκλα που μόνο αφέντη έχει τα συμφέροντα των πολυεθνικών. «Θα αποκαλύψουμε, αναφέρει η ανακοίνωσή της, και θα συγκρουστούμε αποφασιστικά με τους μηχανισμούς της κυβέρνησης, που μέσα από την πλειοψηφία που έχουν στα όργανα του αναπηρικού κινήματος, αφού έφτιαξαν οργανώσεις "μαϊμού" αναπήρων, γέμισαν τους φορείς των αναπήρων με ανάπηρους - "μαϊμούδες" και οργανώνουν ένα συνέδριο - "μαϊμού" από όλες τις απόψεις».

Ταυτόχρονα η ΕΣΚ θα πάρει πρωτοβουλία για την οργάνωση κινητοποίησης ενάντια στο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή και το νόθο συνέδριο της ΕΣΑΕΑ. Η κινητοποίηση θα οριστικοποιηθεί ύστερα από συνάντηση με φορείς εργαζομένων στο χώρο της ειδικής αγωγής, γονιών και κηδεμόνων ΑμΕΑ. Στο συνέδριο, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, θα δώσουμε τη μάχη να μπορέσει να γίνει τουλάχιστον συζήτηση, κάτι που δε θέλει η πλειοψηφία, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση από τα κάτω των αναπήρων γονιών και κηδεμόνων.

H ΕΣΚ έχει τους δικούς της υποψηφίους που έχουν εκλεγεί από τα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά θα στηρίξει - καθώς το σύστημα είναι πλειοψηφικό - και άλλους αγωνιστές συνέδρους.

Η ΕΣΚ θα υποστηρίξει τους εκλεγμένους συνέδρους από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τυφλών Γεωργακόπουλο Χρήστο, Γεωργακόπουλο Αντώνη, Κυριακίδου Μαρία, Μπαρέκα Βασίλη και Χάρη Χουρδάκη . Επίσης τους εκλεγμένους αντιπροσώπους από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών Σπύρο Καλογήρου, Κατερίνα Γιανουλέλη,Μάριο Καμακάρη και Ιωάννα Τραγάλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ