ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Φλεβάρη 2000
Σελ. /48
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Σεισμόπληκτοι

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΕΡΔΕΡΙΔΗΣ.Σε δημοσίευμά σου στη 1-2-00, διάβασα ότι ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Βερελής σε επερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τους σεισμόπληκτους, απάντησε ότι η κυβέρνηση ενήργησε γρήγορα και έλυσε όλα τους τα προβλήματα. Θεωρώ πως το να λέγονται αυτά τα πράγματα είναι το λιγότερο ειρωνικό. Το δικό μου το πρόβλημα - και φυσικά πολλών άλλων ακόμα σεισμοπλήκτων - είναι ότι η πολυκατοικία που έμενα με την οικογένειά μου στη Ν. Ερυθραία, έπεσε και μας τραυμάτισε ψυχικά και σωματικά. Ολο μας το βιος είναι θαμμένο από κάτω από τα ερείπια και αργοκαταστρέφεται. Δε διαμαρτυρήθηκα που δεν πήρα επιδότηση ενοικίου ή άλλες παροχές από το κράτος, διαμαρτύρομαι όμως τώρα έντονα, γιατί τόσους μήνες ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό της 9ης Σεπτεμβρίου, ακόμα - παρά τις εκκλήσεις μας - δεν ήρθαν να σηκώσουν τα μπάζα για να περισώσουμε ότι θα έχει απομείνει από τα πράγματά μας.

Μια φωτογραφία

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΙΡΙΔΗΣ, Δικηγόρος, Πειραιάς. Διαβάζοντας το ρεπορτάζ της Κυριακής: «1974-2000, οι διώξεις ποτέ δεν τον σταμάτησαν», που αναφερόταν στον «Ριζοσπάστη», η ματιά και η προσοχή μου έπεσαν στη φωτογραφία που απεικόνιζε την αποφυλάκιση του Γ. Τρικαλινού, εκδότη τότε του «Ριζοσπάστη» και του Γιάννη Θεοδωράκη, συντάκτη της εφημερίδας και ένιωσα μεγάλη συγκίνηση φέρνοντας στο νου μου την ήρεμη φυσιογνωμία του Γ. Τρικαλινού και τη μαχητική μορφή του Σπύρου Χαλβατζή, με τους οποίους συνυπηρετήσαμε στη Γιάρο, επί Ιωαννιδικής και Ανδρουτσοπουλικής δικτατορίας, απολυθέντες την 25-7-1974.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τον Γ. Τρικαλινό, του οποίου η μνήμη και οι αγώνες δεν πρέπει να ξεχαστούν. Ο δε επιζών συναγωνιστής Σπ. Χαλβατζής, να ζήσει, να ευτυχήσει και να συνεχίσει τους αγώνες του κοινού μας φίλου Γιώργου Τρικαλινού.

Τα φώτα σβήσαν...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΟΡΙΔΑΣ, αντιστασιακός, Νίκαια. Τα φώτα και τα βαρελότα για το «Μιλένιουμ» έχουν σβήσει από καιρό. Ομως ο απόηχός τους, έχει μείνει, καθώς και η πικρή γεύση για τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν για μια φιέστα που δεν έλεγε τίποτα και κανείς δεν είχε τίποτα να κερδίσει απ' αυτήν. Ξεγέλασαν μια μερίδα κόσμου και του έστησαν σκηνικό αποπροσανατολισμού κρατώντας τον μακριά από τα προβλήματά του, ενώ οι ατζέντηδες, το «γιόρταζαν» σε αίθουσες πολυτελείας με πλούσια εδέσματα και σαμπάνια. Ολοι παρόντες, πρώην και νυν πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, επιχειρηματίες και βιομήχανοι, πλοιοκτήτες και τραπεζίτες, έτρωγαν, έπιναν και εύχονταν μεταξύ τους καλά και πολλά κέρδη!

Αλήθεια αναρωτηθήκατε όλα αυτά τα έξοδα, ποιος τα πλήρωσε; Πάντως, όχι αυτοί. Για τα «σπασμένα», πάντα είναι ο λαός εκείνος που «πληρώνει τη νύφη».

Τώρα έχουμε μπει στην προεκλογική περίοδο και οι πολιτικοί του τόπου, κυβερνώντες και της αντιπολίτευσης, προσπαθούν να εμφανιστούν στο λαό σαν «αθώες περιστερές». Εχουν τώρα να πουν ότι πολύ ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του κοσμάκη και ότι πάντα το λαό έχουν στο μυαλό τους για ό,τι κάνουν. Εχουνε επιδοθεί στο λιβανωτό των έργων τους, οι πρώτοι, και στις υποσχέσεις ότι θα λύσουν ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα, οι δεύτεροι. Αυτά όμως επειδή τα έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές, δεν είναι δυνατόν να μας ξεγελάσουν. Κανέναν σκληρά εργαζόμενο δεν πρέπει να παραπλανήσουν τα λόγια και οι ψεύτικες υποσχέσεις. Σ' αυτές τις εκλογές που σύντομα θα πάμε, πρέπει να ξεκαθαρίσει οριστικά το θολό τοπίο.

Η συμπεριφορά του κ. Γιαννόπουλου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΗΣ, Καρλόβασι Σάμου. Ο κύριος Γιαννόπουλος ως υπουργός Δικαιοσύνης, πιστεύω πως πρώτα θα έπρεπε να αναλογιστεί τις δικές του ευθύνες για τα υβριστικά λόγια και την απρεπή στάση και συμπεριφορά που έχει εξαπολύσει όλα τα χρόνια σε προέδρους κομμάτων, όπως στον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ κ. Δ. Τσοβόλα που τον αποκάλεσε «ψώνιο» δημόσια, σε βουλευτές της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους και συνδικαλιστές και όχι να καταφύγει σε μήνυση κατά του «Ριζοσπάστη», που είναι η μοναδική εφημερίδα, που γράφει, αποκαλύπτει και αντικειμενικά εξετάζει τα γεγονότα, όπως έγραψε και αυτά που ειπώθηκαν και έγιναν στη δίκη Γιαννόπουλου - Κατριβάνου.

Η αμαρτωλή όψη της κυβέρνησης

O ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ εκπαιδευτικός(Γρηγορίου Ε΄ 28, Λάρισα) σε ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη αναφέρει: «Ο ελληνικός λαός από καιρό τώρα σημειώνει ενδείξεις προεκλογικών δραστηριοτήτων σας. Και σεις και όλοι οι παρατρεχάμενοι του κόμματός σας, εμφανίζεστε από τα ΜΜΕ και διαφημίζετε τα έργα που εκάματε κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σας θητείας και όσα θα κάνετε κατά την επανεκλογή σας.

Ομως, αποτελεί σκανδαλώδη πρόκληση η απόκρυψη της αμαρτωλής όψης της κυβέρνησής σας, την οποία αποκαλύπτω παρακάτω:

- Συνυπογράψατε με τους άλλους 14 σοσιαλ-κέντρο-αριστερίζοντες ομολόγους σας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το σχεδιασμό του Προέδρου των ΗΠΑ Κλίντον για τον αεροπορικό 70ήμερο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. Συνοπτικός απολογισμός του εγκλήματός σας αυτού: 2.153 νεκροί, από τους οποίους 486 παιδιά κάτω των 16 ετών, 517 στρατιώτες νεκροί και 6.414 τραυματίες. Καταστροφή 50 γεφυρών του Δούναβη και καταστροφή οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

- Επιτρέψατε δίοδο παντός μεταφορικού μέσου, μέσω Θεσσαλονίκης, μισθοφορικού στρατού και κάθε μορφής πολεμικών μέσων και υλικών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με στόχο την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησής της.

-Συναποστείλατε μονάδα Ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών στο αλληλοσπαρασσόμενο Κόσσοβο, με άγνωστη μελλοντική τύχη και άγνωστες μελλοντικές ΑμερικανοΝΑΤΟικές βλέψεις και σχεδιασμούς.

- Ανανεώσατε τη συμφωνία παραμονής και δράσης των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας ανά πάσα στιγμή.

- Ευθύνεστε τα μέγιστα για τα όσα τραγικά συνέβησαν στον ηγέτη των Κούρδων Οτσαλάν, μετά την άρνηση παροχής ασύλου στη χώρα μας και την παράδοσή του στην Τουρκία.

- Διαθέσατε ποσά πολλών τρισεκατομμυρίων δρχ. για αγορά από τις αμερικανικές αποθήκες κάθε είδους εξοπλιστικών συστημάτων, προφανώς όχι για αμυντικές ανάγκες της χώρας μας, αλλά για εξοπλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που στοχεύουν ενάντια σε χώρες και λαϊκά κινήματα που δεν πειθαρχούν στη «νέα τάξη πραγμάτων». Οταν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Τα στοιχεία αυτά που αναφέρω, δίνουν τη μορφή ξενικής κατοχής της χώρας μας και δεν απέχουν πολύ να χαρακτηριστούν προδοσία σε βάρος της.

Αυτές τις μορφές της κυβερνητικής σας πολιτικής, κύριε πρωθυπουργέ που επιμελώς αποσιωπάτε, αποκαλύπτω με την παρούσα ανοιχτή μου επιστολή στους οπαδούς σας και σ' όλο τον ελληνικό λαό, για να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα ενόψει των εκλογών».

Ο «Ριζοσπάστης» τούς ενοχλεί...

Την Κυριακή 31 Γενάρη, είδα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας να γράφει η σύνταξη για τις διώξεις του «Ριζοσπάστη», που στοχεύουν, από το 1918 έως σήμερα, το 2000, στο αποδυνάμωμα τόσο των αγώνων του λαού μας, όσο και στο «ξόφλημα» του κομμουνιστικού κόμματος. Καθώς επίσης και την αποσιώπηση και διαστρέβλωση των ιδεών μας, για ένα καλύτερο μέλλον, για μια πιο ανθρώπινη ζωή...

Εμείς αγωνιζόμαστε γι' αυτά. Οι «άλλοι» για το πώς θα κάνουνε τα 10 εκατομμύριά τους 100, καθώς και με το τι θα σκαρφιστούνε για τα δήθεν «φαντάσματα του παρελθόντος» και πώς θα τα διώξουνε από το μυαλό των εργατών -όπου γης- για να μην ξεσηκωθούν!

Τόσες διώξεις, λοιπόν, και φαντάζομαι τι «άγριο» αντικομμουνισμό έχουνε κάνει, από το 1918 και δώθε, όλο αυτό το πλιάτσικο της ολιγαρχίας που κυβερνάει ίσα με τα τώρα. Ετσι είναι!

Λοιπόν, νομίζω, ότι η εφημερίδα μας και επειδή έχει βελτιωθεί πολύ τώρα τελευταία, αλλά και επειδή δικαιώνονται οι θέσεις μας, ενοχλεί... Και ενοχλεί πολύ περισσότερο αυτούς που είναι ένοχοι!

Και ένοχοι είναι, αλλά και γελοίοι, αν νομίζουν ότι με την τρομοκρατία και τον αντικομμουνισμό θα χτυπήσουν το «Τιμημένο ΚΚΕ»!!!

Αναρωτιέμαι -ειλικρινά- αν θα πρέπει ο κάθε Γιαννόπουλος, να τα παρατήσει και να πάει σπίτι του και όχι να τα βάζει κάθε μέρα με το υπερ-80χρονο ΚΚΕ.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Πύργος Ηλείας

Ανίερη επίθεση

Σαν αναγνώστης και διακινητής του «Ριζοσπάστη» από το 1932, κάνω γνωστό στους διώκτες του, ιδιαίτερα στον υπουργό Δικαιοσύνης πως οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και γενικά ο ελληνικός λαός σ' όλους τους λαϊκούς και εθνικούς αγώνες τους τον «Ρ» γνωρίζουν για συμπαραστάτη τους.

Επίσης, τους κάνω γνωστό, πως στα 80 χρόνια πορείας του, δέχτηκε βάρβαρες επιθέσεις, τόσο από ξένους φασίστες κατακτητές, όσο κι από τους ντόπιους, δικτάτορες και μη. Ομως βγήκε πάντα νικητής, κι αυτό γιατί οι ρίζες του βρίσκονται βαθιά στην ψυχή του ελληνικού λαού.

Γι' αυτό, από πολύχρονη πείρα θέλω να συμβουλέψω τους διώκτες του, να σταματήσουν τις άσκοπες ενέργειες εναντίον του. Οι δίκες δεν πρόκειται να τους σώσουν από την κατρακύλα τους.

Ως αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης δηλώνω τη συμπαράστασή μου στην εφημερίδα του λαού, τον «Ριζοσπάστη», που αυτή τη στιγμή δέχεται την ανίερη και φασιστικού τύπου επίθεση από την κυβέρνηση, με εκτελεστικό όργανο τον υπουργό της Δικαιοσύνης.

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣΑΡΡΗΣ

αντιστασιακός, συγγραφέας

μέλος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Μελισσιών

Παριστάνουν τους αντιφασίστες

Πιστός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη» δηλώνει ο επιστολογράφος μας ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ από τον Πειραιά και σχολιάζει σε γράμμα του τις «συστάσεις» και «πιέσεις», που έγιναν από μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Αυστρία, για την είσοδο στην κυβέρνησή της, του ακροδεξιού Γ. Χάιντερ:

«Ακροδεξιός βασικά είναι ο αντικομμουνιστής. Κι αυτό το στοιχείο του αντικομμουνισμού είναι που ξεσκεπάζει την απάτη των ακροδεξιών, που εμφανίζονται ως "προοδευτικοί", "κεντροαριστεροί" κλπ. Η ΕΕ, λοιπόν, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι τόσο αφηνιασμένοι αντικομμουνιστές, δηλαδή ακροδεξιοί, που ο διευθυντής της έφτασε ν' αναφωνεί σε άρθρο του στο τεύχος Μαΐου '99: "Είμαστε όλοι κομμουνιστές"! Και εξηγούσε μέσα σ' αυτό το άρθρο πως η επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας γινόταν μέσα στα πλαίσια της "προσπάθειας" του "φιλελεύθερου κόσμου", να εξαφανίσει και τα τελευταία υπολείμματα του κομμουνισμού! Προσπάθεια, έγραφε, που στηριζόταν απ' όλα τα δυτικά ΜΜΕ.

Μην ξεχνάμε πως πριν απ' τη Γιουγκοσλαβία υπήρξε η αποτρόπαια σύλληψη του Οτσαλάν και η διάλυση του εργατικού κόμματος... απ' τη Χεζμπολά. Κυρώσεις, όμως, δεν είδαμε σ' αυτήν την περίπτωση, διότι η Χεζμπολά δεν είχε μόνο να κάνει με το τουρκικό καθεστώς, αλλά είναι δημιούργημά της... όπως και όλοι οι ισλαμιστές «αντάρτες».

Και ο στόχος πάντα, οτιδήποτε θυμίζει το μεγάλο τους εχθρό που είναι η κομμουνιστική ιδεολογία. Και έρχονται σήμερα αυτοί, οι πραγματικοί μελανοχίτωνες, οι πραγματικοί διάδοχοι του Χίτλερ, ν' ανατριχιάζουν, δήθεν, με το χιτλερισμό του Χάιντερ; ΄Η, μήπως, δεν καταλαβαίνουμε πόσο πολύτιμος τους είναι ο κάθε Χάιντερ, που τους δίνει την ευκαιρία να παριστάνουν τους αντιφασίστες και να θολώνουν ακόμα περισσότερο τα νερά;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ