ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απαίτησαν δυναμικά εστίες και αίθουσες διδασκαλίας

Με δυο συμβολικές κινητοποιήσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στην ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ), η Πανσπουδαστική ΚΣ διατράνωσε χτες την απαίτηση των φοιτητών για πλήρη κάλυψη των αναγκών των ιδρυμάτων για υποδομές και φοιτητική στέγη. Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με πρωτοβουλία της ΠΚΣ δεκάδες φοιτητές προχώρησαν σε συμβολική περικύκλωση του κτιρίου του «Σαρίδη» που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ίδρυμα και πρόκειται να στεγάσει το υπουργείο Τύπου. Το κτίριο το διεκδικούσε για αρκετά χρόνια το πανεπιστήμιο, που αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε χώρους (αίθουσες, αμφιθέατρα κ.ά.), ωστόσο χτες ξεκίνησε η μετακόμιση υπηρεσιών του υπουργείου. Με τη δυναμική κινητοποίησή τους από τις 7 έως τις 10 το πρωί οι φοιτητές διέκοψαν τις εργασίες της μετακόμισης κι απαίτησαν το κτίριο να παραδοθεί στο πανεπιστήμιο και να καλύψει τις ανάγκες σε αίθουσες και εστίες.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποίησαν το πρωί σπουδαστές της ΠΚΣ στη ΣΕΛΕΤΕ απαιτώντας το Ολυμπιακό Κέντρο Τύπου και άλλα κτίρια που φτιάχτηκαν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων να δοθούν για να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών και σπουδαστών.

Στελέχη της ΠΚΣ δηλώνουν ότι αν όλα αυτά τα κτίρια αξιοποιηθούν ως φοιτητικές εστίες, θα δημιουργηθούν περίπου 20.000 δωμάτια, αριθμός που θα ανακούφιζε κάπως το τεράστιο πρόβλημα φοιτητικής στέγης που, ειδικά στην Αθήνα, είναι διογκωμένο, αφού οι υπάρχουσες εστίες καλύπτουν μόλις το 2% των συνολικών αναγκών.


ΔΑΣΚΑΛΟΙ
Στις πλάτες του ΠΑΜΕ το βάρος της οργάνωσης του ταξικού αγώνα

Ανακοίνωση της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, με αφορμή το πλαίσιο που προωθεί η πλειοψηφία της διοίκησης της ΔΟΕ

Στη λογική της υποχώρησης και του συμβιβασμού με την κυρίαρχη πολιτική κινούνται τα αιτήματα που διατυπώνονται στο διεκδικητικό πλαίσιο της πλειοψηφίας της διοίκησης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) για την εκπαίδευση και τη δράση του κλάδου των εκπαιδευτικών. Τα παραπάνω επισημαίνει η παράταξη ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζοντας τα αιτήματα που προβάλλονται «γενικά και αόριστα» και την πλειοψηφία της διοίκησης της ΔΟΕ να «κινείται στη ρότα της συναίνεσης και της υποταγής».

«Μιλούν για "μαζικούς διορισμούς" χωρίς να λένε με ποιο τρόπο, "νέα βιβλία και αναλυτικά προγράμματα" χωρίς να λένε με ποιο περιεχόμενο και σε ποια κατεύθυνση. Ούτε κουβέντα δε γίνεται για την "Ευέλικτη Ζώνη" και το σχολείο που θα χωρίζεται σε τρία κομμάτια - πάγιο πρόγραμμα, ευέλικτο και ολοήμερο - δηλαδή ένα σχολείο στα 2/3 παζάρι και αγορά και στο 1/3 "δημόσιο και δωρεάν" με ελάχιστη γενική μόρφωση. Αυτό είναι άλλωστε το σχολείο που οραματίζονται, η διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της γνώσης, η διαφοροποίηση, η περίφημη αποκέντρωσή τους», επισημαίνεται. Ενώ για το αίτημα αύξησης της αμοιβής των νεοδιόριστων τονίζει πως «η διεκδίκησή τους επικεντρώνεται στο επίδομα των 175 ευρώ».

Η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ δικαιώθηκε στην εκτίμησή της ότι η πλειοψηφία εσκεμμένα καθυστέρησε το πρόγραμμα δράσης - κινητοποιήσεων, όπως άλλωστε κάνει κάθε χρόνο, για να φτάσει στο σημείο που ο χρόνος θα περιορίζει ασφυκτικά τις όποιες δυνατότητες αγωνιστικών κινητοποιήσεων. «Είναι η παλιά και δοκιμασμένη τακτική, η οποία οδηγεί στην υπονόμευση των αγώνων, την καλλιέργεια της ηττοπάθειας και της απογοήτευσης».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ στην προχτεσινή συνεδρίαση της ΔΟΕ πρότεινε: 24ωρη απεργία στις 3 Νοέμβρη (α΄ βήμα)- 48ωρη στις 9 και 10 Νοέμβρη (β΄ βήμα) με γενικές συνελεύσεις την πρώτη μέρα (9 Νοέμβρη) για εκτίμηση της κατάστασης και κλιμάκωση και απεύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη. Τελικά, οι ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ κατέληξαν σε πρόταση προς τις Γενικές Συνελεύσεις, με διεκδικητικό πλαίσιο που συνδιαμόρφωσαν στη βάση της πλήρους αποδοχής των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και της πολιτικής του κεφαλαίου στην εκπαίδευση και 48ωρη απεργία στις 10 και 11 Νοέμβρη.

«Στις Γενικές Συνελεύσεις θα δώσουμε τη μάχη για την καταδίκη της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΔΟΕ, την καταψήφιση του εισηγητικού πλαισίου που προτείνει, την υπερψήφιση του ταξικού πλαισίου των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, ως του μόνου πλαισίου διεκδικήσεων που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες και μπορεί να δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στην απεργιακή κινητοποίηση στις 10 και 11 Νοέμβρη. Ταυτόχρονα θεωρούμε απαραίτητο να ληφθεί απόφαση για νέες Γενικές Συνελεύσεις και κλιμάκωση του αγώνα, σε κοινή δράση και άμεσο συντονισμό με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, κόντρα στη λογική αποκλιμάκωσης και συντεχνιακής απομόνωσης που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΔΟΕ. Η λύση βρίσκεται στα χέρια όλων μας, παρά και ενάντια στη θέληση των δυνάμεων της ενσωμάτωσης, στη συντονισμένη και πρωτόβουλη δράση μας, στη ριζική αλλαγή των συσχετισμών σε όφελος του ταξικού μπλοκ, την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, στις πλάτες του οποίου πέφτει το βάρος της οργάνωσης του ταξικού αγώνα», καταλήγει η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ.


ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κινητοποιήσεις χτες στις σχολές

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία για την προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, ο οποίος βάλλεται και συρρικνώνεται ακόμη παραπέρα από την αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προς τέρψη των συμφερόντων των επιχειρήσεων, πραγματοποίησαν φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων χτες το πρωί στα Γιάννενα στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας των διδασκόντων των πανεπιστημίων.

Μετά από πορεία, η οποία κατέληξε στη Νομαρχία με πρωτοβουλία της ΠΚΣ, αντιπρόσωποι διοικητικών συμβουλίων μαζί με τους φοιτητές εξέθεσαν στον νομάρχη κ. Καχριμάνη τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στα Γιάννενα και τον προσανατολισμό που υπάρχει για το χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία παραδίδει βορά στις επιχειρήσεις περιεχόμενο, τίτλους σπουδών και έρευνα που διεξάγουν τα πανεπιστήμια.

Οι απαντήσεις του νομάρχη όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της ΠΚΣ ήταν στη λογική ότι τα Πανεπιστήμια αλλάζουν σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι πρέπει να συνδεθούν με την τοπική κοινωνία, εκφράζοντας παράλληλα και την πίκρα του που η νομαρχία δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο πακέτο μετοχών του Τεχνολογικού Πάρκου Ιωαννίνων που φέρνει σε επαφή το Πανεπιστήμιο με τις επιχειρήσεις.

Σ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας, άνδρες της οποίας έφτασαν και παρέμειναν ως και στο γραφείο του νομάρχη σ' όλη τη διάρκεια της συνάντησης.

Στο Βόλο

Παράσταση διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ως αποτέλεσμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων, πραγματοποίησαν χτες, το μεσημέρι, φοιτητές στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, ύστερα από κάλεσμα της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, φέτος, ο προϋπολογισμός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι μειωμένος κατά 5% και εγκρίθηκαν πιστώσεις μειωμένες σε αριθμό, ακόμα και για τις προσλήψεις συμβασιούχων καθηγητών. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην μπορούν να διδαχτούν, επαρκώς έως καθόλου, 58 μαθήματα.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία της ΠΚΣ επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κ. Μπαγιάτη.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαζική κινητοποίηση ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση πραγματοποίησε η Πανσπουδαστική ΚΣ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Θράκης. Η ΠΚΣ κάλεσε τους φοιτητές να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, που καλεί το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΑΕΙ και ειδικότερα το τοπικό Συντονιστικό στις 20 του Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου.

Με ντουντούκα και προκηρύξεις η ΠΚΣ ενημέρωσε ότι η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει στο φόντο της συνέχισης της επίθεσης στα δικαιώματα των νέων και του λαού με το νέο κύμα των μεταρρυθμίσεων και των αναδιαρθρώσεων, όπου εντάσσονται και οι τέσσερις νόμοι για την ανώτατη εκπαίδευση που ψηφίστηκαν πέρσι και που προωθούνται προς εφαρμογή φέτος. Η ΠΚΣ κάλεσε τους φοιτητές να αντιπαλέψουν την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, να παλέψουν για τις ανάγκες τους.


ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Γνωριμία με τα «Θέματα Παιδείας»

Η Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού «Θέματα Παιδείας» και ο πολυχώρος «Στοά Βιβλίου & Τέχνης» στη Λιβαδειά (πεζόδρομος Μπουφίδου) διοργανώνουν εκδήλωση γνωριμίας με το περιοδικό σήμερα, Πέμπτη, στις 8 το βράδυ. Θα ακολουθήσει συζήτηση για εκπαιδευτικά θέματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ