Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κινητοποιήσεις χτες στις σχολές

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία για την προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, ο οποίος βάλλεται και συρρικνώνεται ακόμη παραπέρα από την αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προς τέρψη των συμφερόντων των επιχειρήσεων, πραγματοποίησαν φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων χτες το πρωί στα Γιάννενα στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας των διδασκόντων των πανεπιστημίων.

Μετά από πορεία, η οποία κατέληξε στη Νομαρχία με πρωτοβουλία της ΠΚΣ, αντιπρόσωποι διοικητικών συμβουλίων μαζί με τους φοιτητές εξέθεσαν στον νομάρχη κ. Καχριμάνη τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στα Γιάννενα και τον προσανατολισμό που υπάρχει για το χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία παραδίδει βορά στις επιχειρήσεις περιεχόμενο, τίτλους σπουδών και έρευνα που διεξάγουν τα πανεπιστήμια.

Οι απαντήσεις του νομάρχη όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της ΠΚΣ ήταν στη λογική ότι τα Πανεπιστήμια αλλάζουν σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι πρέπει να συνδεθούν με την τοπική κοινωνία, εκφράζοντας παράλληλα και την πίκρα του που η νομαρχία δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο πακέτο μετοχών του Τεχνολογικού Πάρκου Ιωαννίνων που φέρνει σε επαφή το Πανεπιστήμιο με τις επιχειρήσεις.

Σ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας, άνδρες της οποίας έφτασαν και παρέμειναν ως και στο γραφείο του νομάρχη σ' όλη τη διάρκεια της συνάντησης.

Στο Βόλο

Παράσταση διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ως αποτέλεσμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων, πραγματοποίησαν χτες, το μεσημέρι, φοιτητές στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, ύστερα από κάλεσμα της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, φέτος, ο προϋπολογισμός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι μειωμένος κατά 5% και εγκρίθηκαν πιστώσεις μειωμένες σε αριθμό, ακόμα και για τις προσλήψεις συμβασιούχων καθηγητών. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην μπορούν να διδαχτούν, επαρκώς έως καθόλου, 58 μαθήματα.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία της ΠΚΣ επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κ. Μπαγιάτη.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαζική κινητοποίηση ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση πραγματοποίησε η Πανσπουδαστική ΚΣ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Θράκης. Η ΠΚΣ κάλεσε τους φοιτητές να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, που καλεί το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΑΕΙ και ειδικότερα το τοπικό Συντονιστικό στις 20 του Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου.

Με ντουντούκα και προκηρύξεις η ΠΚΣ ενημέρωσε ότι η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει στο φόντο της συνέχισης της επίθεσης στα δικαιώματα των νέων και του λαού με το νέο κύμα των μεταρρυθμίσεων και των αναδιαρθρώσεων, όπου εντάσσονται και οι τέσσερις νόμοι για την ανώτατη εκπαίδευση που ψηφίστηκαν πέρσι και που προωθούνται προς εφαρμογή φέτος. Η ΠΚΣ κάλεσε τους φοιτητές να αντιπαλέψουν την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, να παλέψουν για τις ανάγκες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ