ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντίπαλός σας είναι ο καπιταλισμός

Οι κομμουνιστές από τη συνοικιακή και τις κλαδικές Οργανώσεις του Κόμματος, δεν έχουν λείψει λεπτό από το πλευρό των εργατριών. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, βρέθηκε έξω από το εργοστάσιο και μίλησε στις εργάτριες: «Αντίπαλός σας είναι ένα ολόκληρο σύστημα, ένα κράτος και οι κυβερνήσεις που υπερασπίζονται αποκλειστικά την εργοδοσία», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στο πόδι όλη η γειτονιά

Η τοπική κοινωνία δεν έμεινε αμέτοχη. Κηρύσσοντας δίωρη στάση εργασίας, οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ιλίου κατηφόρισαν στο εργοστάσιο. «Ηρθαμε αλληλέγγυοι στον αγώνα σας, αλλά όχι με αλληλεγγύη μιας μέρας, η αλληλεγγύη των εργαζομένων και της εργατικής τάξης πρέπει να είναι καθημερινή...». Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιλίου, το τοπικό Σωματείο Συνταξιούχων συνέδραμαν και οικονομικά.

Τα μηνύματα συμπαράστασης από σωματεία εργαζομένων σε δήμους φτάνουν το ένα μετά το άλλο: απ' τους εργαζόμενους στο Δήμο Καματερού, Φυλής. Στα Ανω Λιόσια, στην Πετρούπολη, στο Περιστέρι, στον Αγ. Δημήτριο. Με κοινές πιέσεις, οι εργαζόμενες πέτυχαν να «παγώσουν» τα τροφεία στους δημοτικούς σταθμούς Ιλίου και Αγ. Αναργύρων. Στο πλευρό των εργατριών κι οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, απ' το Ζεφύρι, τους Αγ. Αναργύρους.

Μηνύματα συμπαράστασης από παντού

Δεκάδες είναι οι φορείς του προοδευτικού κινήματος που διαδήλωσαν μαζί με τις εργαζόμενες έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για τις πλάτες που κάνει στον Παπαδόπουλο: η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Η ΕΣΚ Ολυμπιακής και ΕΥΔΑΠ, που έδωσαν και χρήματα.

Η νεολαία στο πλευρό τους

Ξεχωριστής σημασίας είναι η αλληλεγγύη της νεολαίας, της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, αλλά και των αυριανών εργαζόμενων: η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ παρουσίασε για τις εργάτριες «Τα όπλα της κυρα-Καράρ» του Μπρεχτ, στέλνοντας το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να μένει αμέτοχος στην πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Χημικού, Παντείου, ΠΑΠΕΙ οργάνωσαν για τον αγώνα των εργατριών οικονομική εξόρμηση με ειδικό κουπόνι.

«Ηρθαμε να πάρουμε μαθήματα αξιοπρέπειας, εμείς, τα παιδιά σας, οι αυριανοί εργαζόμενοι που προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι εργάτες φταίνε για τα εργοστάσια που κλείνουν. Εμείς τους απαντάμε συντονίζοντας τα βήματά μας με τον αγώνα σας...», τόνισαν στις εργάτριες οι νέοι απ' το Συντονιστικό ΑΕΙ-ΤΕΙ που αντάμωσαν τις εργάτριες στην πλατεία Βάθης και διαδήλωσαν μαζί.

Με στίχους του Μπρεχτ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, που επισκέφτηκαν τις εργάτριες έξω απ' το εργοστάσιο: «Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ' το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα/Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάν θυσίες...».

Από τα χαράματα μαζί στην πύλη

Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη: Οι εργάτριες συναντήθηκαν από τα ξημερώματα, έξω από το εργοστάσιο, με εργαζόμενους από άλλα συνδικάτα. Μαζί περιφρουρούν τον αποκλεισμό της πύλης και μαζί «αφοπλίζουν» τους μηχανισμούς της εργοδοσίας, που προσπαθούν να διασπάσουν τον αγώνα τους. Με εργάτες από τα συνδικάτα Μετάλλου, Οικοδόμων, Φαρμάκου, Τροφίμων και Ποτών, Εμποροϋπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού και Τουρισμού, μερικών μόνο από τους συνδικαλιστικούς φορείς που βρέθηκαν και βρίσκονται αταλάντευτα στο πλευρό τους. Οπως και το Σωματείο εργαζομένων στη ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος Λάρισας. Οι εργαζόμενες της ΠΕΤΙΤ, οι απολυμένες της ΤΡΙΚΟΛΑΝ, το σωματείο της ΗΛΙΟΦΙΝ. Και τόσοι άλλοι...

Στήριξη με κάθε τρόπο

Κάθε βδομάδα, νέες παρουσίες καταγράφονται έξω απ' το εργοστάσιο. Σε χειροκροτήματα «πνίγηκε» ο χαιρετισμός του Χ. Χουρδάκη (φωτ.), που μετέφερε την αλληλεγγύη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων. Η στήριξη είναι πολύμορφη. Οι εργαζόμενοι στη Φαρμακοβιομηχανία προσπαθούν να διασφαλίσουν φάρμακα που χρειάζονται οι οικογένειες των εργατριών. Ενας περαστικός σταμάτησε το αυτοκίνητό του και πρόσφερε από το υστέρημά του 15 ευρώ στη Σωματειακή Επιτροπή.

Τσάκισαν την τρομοκρατία κυβέρνησης - εργοδοσίας

Στη δυναμική αντίδραση των εργατριών και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, σκόνταψε η επιχείρηση τρομοκρατίας εργοδοσίας και κυβέρνησης. Η αστυνομία προσπάθησε ακόμα και να συλλάβει τον πρόεδρο της ΟΕΚΙΔΕ αλλά η κατακραυγή των εργαζομένων ματαίωσε τα σχέδιά της. Στη φωτογραφία, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ απαιτούν μαζί με τις εργάτριες από τους αστυνομικούς να φύγουν απ' την είσοδο του εργοστασίου, όπως κι έγινε. «Στηρίζετε μόνο τους εργοδότες...», «Γιατί δεν έρχεστε όταν απολύονται εργάτες;...» ήταν μερικά απ' όσα φώναξαν οι εργάτριες στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων.

Παίρνουμε κουράγιο από τον αγώνα σας

Το αγωνιστικό κλίμα αναθέρμανε χτες αντιπροσωπεία εργαζομένων απ' την ΕΘΕΛ που βρέθηκε έξω από το εργοστάσιο: «Η αλληλεγγύη δεν είναι λέξη ν' ακούγεται όμορφα στ' αυτιά - είναι έμπρακτη. Η αγωνιστικότητα η δικιά σας περνά και σε μας. Το κουράγιο το δικό σας δίνει κουράγιο και σε μας», επισήμαναν οι εργαζόμενοι, τονίζοντας μάλιστα ότι και ο δικός τους κλάδος δέχεται επίθεση η οποία θα ενταθεί άμεσα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ προσέφεραν 1.000 ευρώ, αλλά και 4.500 εισιτήρια που κατόρθωσε με πίεση να διασφαλίσει απ' τη διοίκηση του ΟΑΣΑ. Ψήφισμα συμπαράστασης έφτασε επίσης από το σωματείο συνταξιούχων ΤΕΒΕ Πειραιά, μαζί με 200 ευρώ ως οικονομική στήριξη.

Με το «Ρ» στο χέρι

Ο «Ριζοσπάστης» έγινε ο καθημερινός σύντροφος των εργατριών της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ». Στις σελίδες του καταγράφεται βήμα βήμα ο αγώνας τους. Η πρώτη Γενική Συνέλευση και πορεία, οι μάχες έξω από την πύλη του εργοστασίου, οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας και οι αλλεπάλληλες «πολιορκίες» του υπουργείου Εργασίας. Η αγωνία τους, η οργή και η αγανάκτησή τους. Αλλά και οι πραγματικές πολιτικές αιτίες του προβλήματος που αντιμετωπίζουν, η διέξοδος της ταξικής πάλης, της λαϊκής συσπείρωσης ενάντια στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του. Ενα αναντικατάστατο όπλο στον αγώνα τους...

ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Ενας για όλους και όλοι για έναν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΚΕΙΜΕΝΑ: Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μανόλης ΠΑΚΙΑΣ, Χρήστος ΖΟΥΛΙΑΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ