ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
Κι όμως σαπίζει...

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Αναπτύσσοντας το δόγμα της «μηδενικής ανοχής», ο τότε δήμαρχος της Νέας Υόρκης κ. Τζουλιάνι, ζητούσε να τιμωρείται ως εγκληματίας ο πιτσιρικάς που έσπαγε με πέτρα ένα τζάμι, λέγοντας πως αυτό είναι δείγμα ότι αργά ή γρήγορα θα εγκληματήσει. Τώρα η ΕΕ ζητάει να φακελώνονται όχι μόνο οι παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου αλλά και όλη η οικογένειά τους. Είναι κι αυτό ένα δείγμα αυτοπροστασίας της ...δημοκρατίας, που θα 'λεγαν και οι προπαγανδιστές του «δημοκρατικού κεκτημένου» της ΕΕ. Κάτι τέτοια δεν έλεγαν όταν πανηγύριζαν για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ;

Ευτυχώς που υπάρχει και ο ...Κουφοντίνας να θυμίζει πως το όραμα της «μεγάλης αριστεράς» παραμένει. 'Η μήπως το μπράβο πρέπει στον «Ιό»; Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για θρίαμβο της δημοκρατίας. Αρκεί οι εργάτες να μην έχουν στόχο την κατάληψη της εξουσίας κι όλοι οι καλοί χωράνε στη δημοκρατία. Η συνέχεια του έργου της πληγωμένης, πλην μεγαλόκαρδης δημοκρατίας αναμένεται με ενδιαφέρον.

Προς το παρόν ας ετοιμαζόμαστε να διαχειριστούμε την «εθνική ήττα». Η κολυμπήθρα είναι από καιρό στη θέση της.

Ενδιαφέρουσες και οι αλληλοαποκαλύψεις. Κλέφτες οι μεν, αργόμισθοι οι δε. Συμβαίνουν κι αυτά στις δημοκρατίες.

Ελεύθεροι από δουλείες του παρελθόντος εργάτες σπεύδουν να πιάσουν δουλιά πριν ακόμα «σφυρίξει η φάμπρικα». Πώς αλλιώς θα μάθουν την ιστορία της τάξης τους αν δεν κάνουν πρακτική στη δουλιά ήλιο με ήλιο;

Το σύνθημα είναι «κανένας παραπονεμένος»! Γι' αυτό και τα παιδιά δε φτάνει να φεύγουν με κουρκούτι το κεφάλι απ' το σχολείο. Πρέπει να συνεχίζουν αυτήν την εκπαίδευση και μετά το σχολείο.

Εν τέλει, είμαστε μια ωραία δημοκρατία!

Ωσπου οι διαδηλώσεις δε θα αναγγέλλονται από τα ράδια σαν κυκλοφοριακό πρόβλημα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΣΤΙΣ ... ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ»: «Την υποχρεωτική ανταλλαγή ιδιαίτερα ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων πολιτών, που φτάνουν μέχρι τη γενετική τους ταυτότητα, τον πλήρη κατάλογο των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων, ακόμη και την ...οικογενειακή τους μερίδα (δηλαδή τα στοιχεία όλων των μελών μιας οικογενείας με βάση το ληξιαρχείο) εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η νέα πρωτοβουλία της Επιτροπής υπερβαίνει κατά πολύ τον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" καθώς υποχρεώνει τις εθνικές αρχές να παραδίδουν προσωπικά δεδομένα πολιτών σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος τα ζητήσει για κάθε ποινικού χαρακτήρα υπόθεση. Εμφαση δίνεται και στην αντιτρομοκρατική συνεργασία με τρίτες χώρες και ιδίως με τις ΗΠΑ» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

«ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»: «Η ανθρωπότητα θα προχωρήσει προς τα εμπρός και όχι προς μια νέα σκοτεινή εποχή. Μόνη εγγύηση γι' αυτό αποτελούν οι αγώνες των λαών από τους πιο μικρούς μέχρι τους πιο μεγάλους καθώς και η δημιουργία μιας μεγάλης Αριστεράς, αυτής που δε θα αντιμετωπίζει την κρίση του συστήματος ως "συμφορά", όπως σωστά επισημαίνει ο Σενέ, αλλά που θα την αξιοποιήσει για να προωθήσει μια άλλη κοινωνική οργάνωση, που θα ανταποκρίνεται στα όνειρα και τις ελπίδες της ανθρωπότητας» (ο Δ. Κουφοντίνας στον «Ιό» της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

ΕΡΧΕΤΑΙ: «Από μέρα σε μέρα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες τρίτη και τελική πρόταση για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η πρόταση θα περιέχει το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ (Δημοκρατία της Μακεδονίας) στη σλαβική εκφορά και με αγγλικούς χαρακτήρες» (η Αγγελική Σπανού στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΑ: «Ας μην ζούμε πια σε έναν "κήπο με αυταπάτες". Εθνική είναι η ήττα, εθνικός πρέπει να είναι και ο συμβιβασμός. Είτε η διαπραγμάτευση παραμείνει σε επίπεδο ΟΗΕ είτε μετακομίσει στην "Ευρωπαϊκή Ενωση" την τελική λύση πρέπει να τη δώσουν οι πολιτικοί αρχηγοί σε συμβούλιο υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πλησιάζει η ώρα που όλοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να κρυφτεί δεν έχει δικαίωμα κανείς» (ο Μ. Κοττάκης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγώνας για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Υπέρ - κράτος αστυνόμων στην Ευρώπη

ΕΘΝΟΣ: ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ έφερε το νέο ωράριο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ αρχηγών για την τρίτη πρόταση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εμπάργκο Ε.Ε. στην Τουρκία για πουλερικά

Ο ΛΟΓΟΣ: ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ για τη γρίπη των πτηνών

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πετρέλαιο απλά και φθηνά

Η ΑΥΓΗ: Ακριβότερο πετρέλαιο χωρίς επίδομα θέρμανσης

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΔΗΓΙΕΣ προς διαχειριστές για το πετρέλαιο θέρμανσης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΑ «ΟΡΦΑΝΑ ΣΗΜΙΤΗ» σε αναζήτηση ρόλου

Η ΧΩΡΑ: Το 3ο παιδί «εισιτήριο» για πρόσληψη στο Δημόσιο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Πώς ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ κάνουν την τρίχα τριχιά!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ με διαδικασίες - εξπρές

Η ΝΙΚΗ: Εθελοτυφλεί η κυβέρνηση

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τιτλοποίηση τέλος έρχονται νέα μέτρα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΑΤΑΜΑΥΡΗ προπαγάνδα Σπήλιου

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αρπαγή και στον Βόλο!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΛΗΣΤΑΡΧΟΣ Ο ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Σαν τον παλιό καλό καιρό

«Καθημερινότητα πια η εργασία 12 ωρών, ενώ η δουλειά ξεκινά από τις 5 το πρωί χωρίς επιπλέον αμοιβή. Τέσσερις παραιτήσεις την ημέρα σε μεγάλο πολυκατάστημα» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

«Να πηγαίνω στο σχολειό να μαθαίνω γράμματα»

«Ρεκόρ στα φροντιστήρια αλλά και στις κατ' οίκον εργασίες κάνουν τα 15χρονα Ελληνόπουλα μεταξύ των συνομηλίκων τους από 30 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ: Το 40% της εκπαίδευσής τους πραγματοποιείται εκτός σχολείου!» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

Αναμενόμενο

«Κανένα αυθαίρετο που έχει κτιστεί πριν από τον Νόμο Τρίτση, το 1983, δεν πρόκειται να κατεδαφιστεί. Αυτό αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας ύστερα από προσφυγή που είχε κάνει ιδιώτης» (η είδηση στη «ΧΩΡΑ»).

Συμβαίνουν τέτοια πράγματα;

«Αθλιότητα και αργομισθία στον δημοσιογραφικό χώρο. Πάνω από 4.000 δημοσιογράφοι είναι βολεμένοι στο Δημόσιο. Οι περισσότεροι με 3 και 4 και 5 αργομισθίες» (ο Δ. Ρίζος στον «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ»).

Πάρε τα λεφτά και τρέχα

«Κλέβουν και τους εαυτούς τους. Νέο "γαλάζιο" κρούσμα διαφθοράς αναμένεται να "σκάσει" αυτή τη φορά στη Μαγνησία, όπου οι φήμες για σκάνδαλα οργιάζουν (...) Στη Ρηγίλλης έχουν φθάσει καταγγελίες ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ στη Μαγνησία υπεξαίρεσε χρήματα από το κομματικό ταμείο» (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ