ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Στρατηγική σας οι διά βίου πειθήνιοι εργάτες

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θ. Παφίλη

Την αντίθεση του ΚΚΕ, στο να μετατραπεί η Παιδεία σε ακόμα ένα μέσο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, με παρέμβασή του στις εργασίες της χτεσινής Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ευρωβουλευτής κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «Εκθεση σχετικά με την εκπαίδευση, ακρογωνιαίο λίθο της διαδικασίας της Λισαβόνας», τόνισε, ότι «η σύνδεση της εκπαίδευσης με τη στρατηγική της Λισαβόνας έχει στόχο την υποκατάσταση της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης από αποσπασματικές και αντιεπιστημονικές γνώσεις και πληροφορίες εξαρτημένες από τις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς. Και αυτό, κατά τη γνώμη μας, αλλάζει τον χαρακτήρα της Παιδείας και τη μετατρέπει σε ένα χυδαίο εμπόρευμα.

Στόχος της διά βίου κατάρτισης είναι η ικανοποίηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου, οι ελαστικές μορφές εργασίας και η δημιουργία ισόβια ημιμαθών εργαζομένων, που θα αναγκάζονται να επανακαταρτίζονται για να προσφέρουν συνεχώς νέα κέρδη.

Ανοίγει ο δρόμος για την εισβολή των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση και την έρευνα, που θα οδηγήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και σε δραματική υποβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου των εργαζομένων με στόχο την αποσύνδεση της μόρφωσης και των πτυχίων από την εργασία και την ενίσχυση της χειραγώγησης και του ελέγχου των συνειδήσεών τους. Θέλετε να διαμορφώσετε φτηνούς, πειθήνιους εργάτες για να παράγουν μεγάλα κέρδη: αυτή είναι η στρατηγική σας.

Αληθινός εκδημοκρατισμός για την Παιδεία δεν είναι η πρόσβαση όλων των νέων στην επανακατάρτιση και σε αποσπασματικές γνώσεις, αλλά ένα ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης έως τα 18 χρόνια, που θα τους προσφέρει ένα ολοκληρωμένο μορφωτικό υπόβαθρο. Η Παιδεία πρέπει να μορφώνει και όχι να παράγει φτηνούς και πειθήνιους εργάτες».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΑΕΙ -ΤΕΙ
Συλλαλητήρια σε κάθε πόλη στις 20 Οκτώβρη

Σε δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές όλης της χώρας έχει φτάσει το κάλεσμα των Πανελλαδικών Συντονιστικών ΑΕΙ και ΤΕΙ, προκειμένου σε κάθε τμήμα και ίδρυμα να γίνουν το επόμενο διάστημα κινητοποιήσεις ενάντια στην υλοποίηση των αντιδραστικών και αντιεκπαιδευτικών μέτρων της κυβέρνησης. Το κάλεσμα των Συντονιστικών έχει βρει μαζική ανταπόκριση σε φοιτητές και σπουδαστές, καθώς έχουν παρθεί ήδη οι πρώτες αποφάσεις, ενώ ο αριθμός αποφάσεων αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο, αφού ξεκινάει νέος κύκλος Γενικών Συνελεύσεων στις σχολές.

Το κάλεσμα των Συντονιστικών καλεί σε πανελλαδικά συλλαλητήρια στις 20 Οκτώβρη, σε κάθε πόλη. Ενώ απαραίτητη είναι η συμμετοχή και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη στην Αθήνα.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στην πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, πιστή στην παραπέρα προώθηση των μέτρων που άφησε στη μέση το ΠΑΣΟΚ, προχωρά στην κατεδάφιση του εργασιακού, του ασφαλιστικού, στην παράδοση της λαϊκής περιουσίας στις επιχειρήσεις, στην προώθηση της πλήρους υποταγής της παιδείας στο κεφάλαιο», επισημαίνουν τα Πανελλαδικά Συντονιστικά των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Και ξεκαθαρίζουν ότι «οι αποφάσεις της Συνόδου στο Μπέργκεν των υπουργών Παιδείας για τη συνέχιση των αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι η πυξίδα τους. Για να υποτάξουν την Παιδεία, στο στόχο της Λισαβόνας: Να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των επιχειρήσεων, στον πόλεμο του παγκόσμιου ανταγωνισμού τους».

Οπως υπογραμμίζουν τα Πανελλαδικά Συντονιστικά, «πέρσι, κάναμε ένα ακόμα βήμα στη μαζικοποίηση των αγώνων μας, στο να βάλουμε εμπόδια στην πολιτική τους, να διεκδικήσουμε τις πραγματικές ανάγκες μας κόντρα στις Σειρήνες της υποταγής και της ενσωμάτωσης. Βρεθήκαμε στους δρόμους χιλιάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα, μαζί με τους μαθητές, τους καθηγητές». Και καλούν φοιτητές και σπουδαστές να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό για «ενιαία ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι του κεφαλαίου. Να μη μεταφερθεί το κόστος σπουδών στις δικές μας πλάτες και των οικογενειών μας». Και ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι μαζικός προκειμένου να μην υλοποιηθεί κανένα μέτρο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για αποφασιστική στροφή της δουλιάς στη νεολαία

Εκδήλωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ ενόψει της συνδιάσκεψης του Κόμματος για τη νεολαία

Την ανάγκη να συμβάλλουν, αποφασιστικά, στην ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εξέφρασαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που συμμετείχαν στη συζήτηση που οργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) του ΚΚΕ, με θέμα τη δράση του Κόμματος για τα προβλήματα της νεολαίας και για τη στήριξη της ΚΝΕ. Εισηγητής της συζήτησης ήταν ο Χρήστος Κόφφας, εκπαιδευτικός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος ανέπτυξε τις θέσεις του κειμένου της ΚΕ, ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τη νεολαία.

Ο Χρήστος Κόφφας υπογράμμισε ότι με το πανελλαδικό σώμα το ΚΚΕ «ανοίγει» το θέμα της νεολαίας, που σημαίνει ότι η συζήτηση αυτή είναι η αρχή της όλης διαδικασίας. Η ίδια η απόφαση, σημείωσε, για την οργάνωση πανελλαδικού σώματος δείχνει την κρισιμότητα του προβλήματος, ενώ η διαδικασία που σήμερα ξεκινάει είναι ένα είδος «συναγερμού», για να επιστήσει την προσοχή στη σοβαρότητα του θέματος αυτού. Πρόσθεσε ακόμη ότι η συζήτηση αυτή φιλοδοξεί να συμβάλλει πιο αποτελεσματικά στη στροφή της δουλιάς του Κόμματος στη νεολαία, ανανεώνοντας τον τρόπο δουλιάς σε αυτή. Οπως τόνισε, σχετικά, χρειάζεται να αναπροσαρμοστεί καθοδηγητικά η δουλιά στη νεολαία με βάση την ιστορική πείρα και τις σημερινές εξελίξεις, με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Αναφέρθηκε στα δύο βασικά σημεία - καθήκοντα που αναλαμβάνει το Κόμμα: πρώτον να ανανεώσει την ηλικιακή και κοινωνική - ταξική σύνθεση του Κόμματος με νέους ανθρώπους κάνοντας αποφασιστική στροφή στη δράση του μέσα στη νεολαία και δεύτερον να συμβάλει στην ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος, ώστε η νεολαία να δώσει αντίστοιχη απάντηση στην επίθεση που δέχεται. Τόνισε, επίσης, ότι το ζητούμενο είναι σε ποιο βαθμό το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ θα αγκαλιάσουν τα προβλήματα της νεολαίας, θα ενσωματώσουν τα αντίστοιχα τμήματά της και πώς αυτά θα συντονιστούν σε επίπεδο κινήματος. Σε αυτή την προσπάθεια, σημείωσε, σοβαρό εμπόδιο στέκεται το αντικειμενικό πλέγμα, που ασκεί επίδραση στη διαμόρφωση της συνείδησης της νεολαίας σήμερα. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα τι κάνει κανείς για να αμβλύνει τις παρενέργειες από την επίδραση του πλέγματος αυτού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, τέλος, για τη δράση των κομμουνιστών εκπαιδευτικών.

Μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας

Μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας και δυναμική παρέμβαση πραγματοποίησε η ΠΚΣ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: «Ξεκινώντας τη δική σου επιχείρηση: Από τη θεωρία στην πράξη», που διοργάνωσαν το Γραφείο Διασύνδεσης και το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης χτες το πρωί. Η εκδήλωση είχε ως θέμα το πώς υλοποιούνται επιχειρηματικές ιδέες από τους πτυχιούχους του ΤΕΙΘ.

Λίγο μετά την έναρξη της εκδήλωσης, η ΠΚΣ με πανό και φωνάζοντας συνθήματα διατράνωσε την αντίθεσή της στη σύνδεση των ΤΕΙ με τις επιχειρήσεις. Με το πανό «Εξω οι επιχειρήσεις από το ΤΕΙ» η ΠΚΣ έδινε το σύνθημα ενώ βροχή έπεφταν τα συνθήματα: «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται», «Αντίσταση, αγώνας, ανυπακοή, έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές».

Σε παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της ΠΚΣ άσκησε κριτική στη συζήτηση που προηγήθηκε από τους εισηγητές της εκδήλωσης, οι οποίοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν το άσπρο μαύρο για την κατάσταση της αγοράς και να δημιουργήσουν ψεύτικες ελπίδες στους σπουδαστές, ότι δηλαδή μπορούν να γίνουν μεγαλο - επιχειρηματίες. Κάλεσε τους σπουδαστές σε συσπείρωση και πάλη για τα εργασιακά - μορφωτικά τους δικαιώματα, για την ίδια τους τη ζωή.

Στις Σέρρες

Το «πάγωμα» της διαδικασίας για την έγκριση οδηγίας του ΙΤΕ, που προτείνει την εφαρμογή συστήματος πιστωτικών μονάδων, αποφάσισε το Συμβούλιο του Τμήματος Πολιτικών - Δομικών Εργων του ΤΕΙ Σερρών, μετά και τις αντιδράσεις των σπουδαστών. Η ΠΚΣ καλεί τους σπουδαστές να μην επαναπαύονται με το «πάγωμα» του μέτρου. Τους καλεί σε μαζικό αγωνιστικό συντονισμό για να μη νομιμοποιηθεί καμία αντιδραστική κατεύθυνση γενικότερα και σε μαζικοποίηση της Επιτροπής Αγώνα που στήθηκε και λειτουργεί στο συγκεκριμένο Τμήμα. Η ΠΚΣ σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι για άλλη μια φορά η στάση των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ, και καθηγητών, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ήταν αποπροσανατολιστική καθώς έβαλαν μπροστά συντεχνιακές και άλλες, διάφορες λογικές, μακριά από τα πραγματικά της αίτια. Και σημειώνει ότι οι τοποθετήσεις τους κινήθηκαν γύρω από το αν η επικάλυψη είναι σύννομη ή όχι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ