ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΝΑΤΟ παραγγέλνει «διά βίου εκπαίδευση»!

Σε ημερίδα για τη διαβόητη «Διά Βίου Εκπαίδευση», που διοργανώνεται σήμερα στο ΤΕΙ Λάρισας, θα μιλήσει και ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος

Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο «παράρτημα» των ΤΕΙ Λάρισας

ICON

Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο «παράρτημα» των ΤΕΙ Λάρισας
Εντείνεται η επιχείρηση ιδεολογικής χειραγώγησης των συνειδήσεων των νέων στο χώρο της εκπαίδευσης, με στόχο τη μετατροπή τους σε πειθήνια όργανα του μεγάλου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Σ' αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η ημερίδα, που διοργανώνουν σήμερα η διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Δίκτυο Διά Βίου Εκπαίδευσης, με τίτλο «Διά Βίου Εκπαίδευση και συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και κοινωνικο - οικονομικο - πολιτικών θεσμών». Από τον τίτλο ακόμα, λοιπόν, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι στόχος της «διά βίου εκπαίδευσης» δεν είναι τίποτε άλλο από σκόρπιες γνώσεις και «δεξιότητες» απόλυτα προσαρμοσμένες στις πρόσκαιρες απαιτήσεις του κεφαλαίου, ότι είναι μια διαδικασία, στην οποία έχουν λόγο (ουσιαστικά την καθορίζουν ανάλογα με τις ανάγκες τους) οι επιχειρήσεις και οι μηχανισμοί του ιμπεριαλισμού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημερίδας που ξεκινά το πρωί, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ, μεταξύ εκπροσώπων πανεπιστημίων και κυβερνητικών παραγόντων, θα μιλήσει ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος, Γ. Κιριμκίρογλου, αντισυνταγματάρχης, επικεφαλής επικοινωνίας του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Οπως σημείωσε, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον «Ρ», ο εκπρόσωπος του ΤΕΙ Λάρισας, που είναι από τους υπευθύνους για τη διοργάνωση της ημερίδας, ο εν λόγω ΝΑΤΟικός θα μιλήσει για την εμπειρία της συνεργασίας του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου, που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα στον Τύρναβο, με το ΤΕΙ, αποκαλύπτοντας ότι το στρατηγείο, εκτός των άλλων δραστηριοτήτων του, είχε διεισδύσει και στο χώρο της εκπαίδευσης! Μάλιστα, πλήρωνε στο Ιδρυμα για την εκπαίδευση των αξιωματικών του στην πληροφορική και, προφανώς, ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος θα θελήσει να πείσει ότι αυτό αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και παράδειγμα που πρέπει να ακολουθηθεί και αλλού.

Και οι πολυεθνικές στο ...κόλπο

Τα παραπάνω προκύπτουν σε μια περίοδο γενικότερης εισβολής του ΝΑΤΟ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας μας - βλέπε την προσπάθεια στρατολόγησης φοιτητών που αποκάλυψε ο «Ρ» - αλλά και της εισβολής πολυεθνικών εταιριών - ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ, ΝΟΥΝΟΥ, ΜΑΚ ΝΤΟΝΑΛΤΣ κ.ά. - επιδιώκοντας να διαμορφώσουν υποταγμένες συνειδήσεις και να εκμεταλλευτούν και την Παιδεία, για να προσκομίσουν κέρδη.

Εδώ να σημειώσουμε ότι στο ΤΕΙ της Λάρισας οι σπουδαστές της Σχολής Διοίκησης και Διαχείρισης Εργων διδάσκονται μάθημα για τον τρόπο λειτουργίας επιχειρήσεων, όπως της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και της ΖΗΜΕΝΣ - η ΙΝΤΡΑΚΟΜ έκανε και «δωρεά» μηχανημάτων πληροφορικής στο ΤΕΙ - προκειμένου να εμπεδώσουν αυτό το «μοντέλο» ως «οδηγό» κατεύθυνσης στην επαγγελματική σταδιοδρομία τους.

Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν, βεβαίως, την αμέριστη συμπαράσταση και την έμπρακτη βοήθεια της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ όπως και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, που με τις αποφάσεις τους, όπως με τη «διά βίου εκπαίδευση», στοχεύουν στην κατάργηση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, στη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της, στην παραπέρα εμπορευματοποίησή της, στην πρόσδεση και την υποταγή της στα επιχειρηματικά συμφέροντα.


Θα παλέψουμε «διά βίου» για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση

Δριμεία καταγγελία της Πανσπουδαστικής ΚΣ

Σε ανακοίνωσή της, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας του ΤΕΙ Λάρισας, καταγγέλλοντας την επιχείρηση ιδεολογικής χειραγώγησης των σπουδαστών του Ιδρύματος και γενικότερα σημειώνει: «Από τη μια η πλήρης εγκατάλειψη των ιδρυμάτων, (χωρίς αίθουσες, εργαστήρια, υλικοτεχνική υποδομή κλπ.), κατάργηση κάθε έννοιας δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, (150 ευρώ ενοίκιο, συγγράμματα, σχεδιαστικά κ.ά.), κουρέλιασμα των πτυχίων μας, εξίσωση των ΤΕΙ με τα ΙΕΚ και κάθε λογής ιδιωτικά κολέγια, και από την άλλη να μας μαθαίνουν πόσο "ανταγωνιστικοί" θα γίνουμε, πώς θα βάζουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σπουδάσουμε».

Και συνεχίζει: «Εχουν αναγάγει σε επιστήμη και μόρφωση τις ιδιαίτερες ανάγκες των κάθε λογής επιχειρήσεων, μας ταΐζουν καθημερινά με φούμαρα για την ποιότητα των επιχειρήσεων και των εταιριών τύπου ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΖΗΜΕΝΣ κλπ. (βλ. αντίστοιχα μαθήματα στη ΣΔΟ περί ποιότητας), αποκρύπτουν ότι είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που μας οδηγεί να γίνουμε φτηνό εργατικό δυναμικό στα χέρια των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου. Μας κρύβουν την αλήθεια, όταν μας μιλάνε για τη σύνδεση της παιδείας με την παραγωγή, τη σύνδεση του ΤΕΙ με την παραγωγή, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη "διά βίου εκπαίδευση". Δε μας λένε ότι γι' αυτό που νοιάζονται είναι η σύνδεση των σπουδαστών, απευθείας με την αγορά, η μετατροπή μας σε φτηνό ευέλικτο ανειδίκευτο δυναμικό που θα καταρτίζεται - και δε θα μορφώνεται - διά βίου με βάση τις κάθε φορά ανάγκες της κάθε επιχείρησης».

Αναφερόμενη η ανακοίνωση στην παρουσία του ΝΑΤΟικού εκπροσώπου, επισημαίνει: «Οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ, τα γεράκια του πολέμου που αιματοκύλησαν τα Βαλκάνια, νοιάζονται και αυτοί για τα πτυχία μας! Τους πήρε ο πόνος για την ανεργία και την επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών του ΤΕΙ Λάρισας! Πολύ απλά, όπως κάνουν και σε άλλα πανεπιστήμια, τους ενδιαφέρει κάθε παραγόμενη επιστημονική γνώση για τις ανάγκες των εγκληματικών σχεδίων τους, τους ενδιαφέρει κάθε είδους επιστημονική έρευνα προς χρήση για τις ανάγκες της καθυπόταξης λαών, των πολεμικών σχεδίων τους».

Η ΠΚΣ θεωρεί ότι «τη στιγμή που η λαϊκή οικογένεια στενάζει κάτω από το βάρος της επίθεσης που γίνεται σήμερα στα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη δουλιά, κάτω από το βάρος της ανασφάλειας, της ανεργίας, της ακρίβειας, είναι απαράδεκτο και εξοργιστικό να γίνονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Είναι απαράδεκτο να παρουσιάζονται οι θύτες, (κεφάλαιο, επιχειρήσεις, κυβέρνηση, υπουργείο, ΝΑΤΟ) ως αυτοί που κόπτονται για τη μόρφωσή μας και αυτοί που θα δώσουν λύση.

Θεωρούμε ότι ευθύνη φέρει και η διοίκηση του ΤΕΙ που πρέπει άμεσα να πάρει θέση. Καλούμε κάθε σπουδαστή και σπουδάστρια, κάθε διδάσκοντα, να διαμαρτυρηθεί, να βροντοφωνάξει ότι για μας μονόδρομος είναι οι ανάγκες μας. Οτι "διά βίου" θα παλέψουμε για πτυχία για δουλιά, για πτυχία με αξία. Για Ενιαία, Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση υποταγμένη στις ανάγκες του λαού και όχι της αγοράς και του κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ