ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αυλαίες με επαναλήψεις
«Ο κύκλος με την κιμωλία» στο θέατρο «Κάππα»
«Ο κύκλος με την κιμωλία» στο θέατρο «Κάππα»
  • Πρεμιέρα, αύριο, στο θέατρο «Κάππα», όπου το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά ένα από τα σημαντικότερα και πιο πολυπαιγμένα έργα του Μπρεχτ, τον «Κύκλο με την κιμωλία». Ο Μπρεχτ αναπτύσσει στο έργο, την ιδιαίτερη τεχνική του και την ιδεολογία του, συνδυάζοντας τη σκληρή κριτική αλλά και την ελπίδα του για τον άνθρωπο. Πρόκειται για πανάρχαιο κινέζικο μύθο με ένα σοφό δικαστή, που έπρεπε να «μοιράσει» ένα παιδί σε δύο μητέρες. Μια πανέξυπνη αλληγορία με θέμα την αληθινή αγάπη και το συμφέρον, την αυτοθυσία και τον ατομισμό, την αγνότητα του αδύναμου, εκμεταλλευόμενου λαού και τη δολιότητα των εκμεταλλευτών και εξουσιαστών του. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη, σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, σκηνικά Σίμου Καραφύλλη, κοστούμια Ιωάννας Παπαντωνίου, μουσική Τάκη Φαρατζή, φωτισμούς Σπύρου Κάρδαρη. Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Νίκος Μπουσδούκος, Γιάννης Δεγαΐτης, Μελίνα Βαμβακά, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Θεμιστοκλής Πάνου, Μπάμπης Σαρηγιαννίδης, Σωτήρης Τζεβελέκος, Νικολέτα Βλαβιανού, Λευτέρης Λουκαδής κ.ά.
  • Για δεύτερη χρονιά παρουσιάζεται στο «Μουσούρη», η κωμωδία του Αντονι Νίλσον «Ψέμα στο ψέμα», σε μετάφραση Θοδωρή Πετρόπουλου, σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, σκηνικά-κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, φωτισμούς Ελευθερίας Ντεκώ, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Απρόοπτα και παρεξηγήσεις, με δύο αφελείς αστυνομικούς και ένα «θανατηφόρο» ατύχημα. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Ηλίας Λογοθέτης, Μέλπω Ζαρόκωστα, Νεφέλη Ορφανού, Βασίλης Ρίσβας, Μένη Κωνσταντινίδου, Ειρήνη Τσιάρη.
  • Η νεανική ομάδα της καλοκαιρινής παράστασης του «Μόλις χώρισα» συνεχίζεται στο «Λαμπέτη». Η κωμωδία των Βασίλη Μυριανθόπουλου-Βαγγέλη Χατζηνικολάου, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου, σκηνικά Χριστίνας Κωστέα, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν: Ασημάκης Αλεξίου, Βάσω Γουλιελμάκη, Δημήτρης Ζωγραφάκης, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Αντα Λιβιτσάνου, Αννα Μονογιού, Φωτεινή Ντεμίρη, Βασίλης Παλαιολόγος, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Σάννυ Χατζηαργύρη.
  • Πρεμιέρα, αύριο, της μαύρης κωμωδίας των Αλέξανδρου Ρήγα - Δημήτρη Αποστόλου «Μπαμπά... μην ξαναπεθάνεις... Παρασκευή», για δεύτερη σεζόν, στο «ΗΒΗ», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα, σκηνικά Γιώργου Γαβαλά, κοστούμια Αλέξη Φούκου, μουσική Νίκου Βεντουράτου. Παίζουν: Τζέσυ Παπουτσή, Κώστας Κόκλας, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Βασιλική Ανδρίτσου, Σοφία Μουτίδου κ.ά. Οπως σημειώνουν οι συγγραφείς, «κόντρα σε όλη την παλέτα των φόβων, αποφασίσαμε να "πολεμήσουμε" με μια κωμωδία, όχι για να ξεχαστούμε από τα "δεινά" μας, αλλά επειδή θέλουμε να δικαιώσουμε εκείνον τον παλιό που επέμενε ότι δεν υπάρχει άσχημος άνθρωπος όταν γελάει».
  • Για έβδομη συνεχή χρονιά παρουσιάζεται από αύριο, στο θέατρο «Αποθήκη», η αστυνομική κωμωδία των Μέριλιν Αμπραμς και Μπρους Τζόρνταν «Σεσουάρ για δολοφόνους». Σ' ένα κομμωτήριο συναντώνται ετερόκλητα πρόσωπα, όλοι ύποπτοι για φόνο. Ποιος είναι ο αληθινός δολοφόνος; Κάθε βράδυ ένα διαφορετικό φινάλε προκύπτει σε συνεργασία με τους θεατές. Μετάφραση-διασκευή Θόδωρου Πετρόπουλου, σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου. Παίζουν: Τόνι Αντονι, Σοφία Βογιατζάκη, Ζέτα Μακρυπούλια, Παντελής Καναράκης, Θωμάς Παλλιούρας, Χρήστος Πλαΐνης.
Παιδική τέχνη - σύγχρονη τέχνη

Εργο της μικρής Φοίβης Θεοχαράκη (7 ετών) από τις συλλογές του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Εργο της μικρής Φοίβης Θεοχαράκη (7 ετών) από τις συλλογές του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Παιδική τέχνη - σύγχρονη τέχνη» πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο συνεδριακό χώρο του Μουσείου Μπενάκη (νέο κτίριο, Πειραιώς 138), με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, εικαστικοί με εμπειρία στην εκπαίδευση, επιστήμονες, θα αναφερθούν σε ζητήματα που αποτελούν και τους θεματικούς άξονες του συμποσίου: «Φιλοσοφία και πρωτογενής έκφραση της τέχνης», «Τέχνη και εκπαίδευση», «Δημιουργική εξέλιξη του παιδιού μέσω της τέχνης».

Συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα (5 μ.μ. - 8 μ.μ.), θα μιλήσουν οι: Αικ. Κουμαριανού, Αικ. Πολυμέρου - Καμηλάκη, Ελ. Φαίη - Σταμάτη, Χρ. Χρήστου. Αύριο (9.30 π.μ. - 6.30 μ.μ.) θα μιλήσουν οι: Αθ. Τζαβάρας, Κ. Κοσκινά, Τ. Βαλαλά, Ε. Καββαδία, Γ. Καλλιακμάνη, Μ. Φρανσιόλι, Ι. Κρητικού, Λ. Καραπιδάκη, Χ. Μυταρά, Ουρ. Κούβου, Φ. Διαμάντη, Θ. Κοτταρίδη. Η απογευματινή συνεδρίαση περιλαμβάνει ομιλίες των: Κ. Κουτσομάλλη, Λ. Πετρονικολού, Τ. Σάλλα, Μ. Σαντοριναίου, Κ. Ζαχαροπούλου και Ε. Σταμάτη. Η είσοδος στο συμπόσιο είναι ελεύθερη.

Ο Θύμιος Καρακατσάνης και ο Σωτήρης Μουστάκας κάτω από τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Γιάννη Ιορδανίδη, πρωταγωνιστούν στην απολαυστική κωμωδία του Νιλ Σάιμον «Ξανά μαζί», που αναφέρεται στη σχέση δυο βετεράνων κωμικών του μιούζικαλ. Ενα τρυφερό και ταυτόχρονα κωμικό έργο του Νιλ Σάιμον, που αγγίζει τις πιο ευαίσθητες ανθρώπινες χορδές. Η μετάφραση είναι της Ζάνας Αρμάου. Παίζουν επίσης: Γιώργος Γαλίτης, Μιχάλης Αλικάκος, Αλεξία Μουστάκα, Δέσποινα Γιαννοπούλου.

Με λαϊκά τραγούδια

Με τίτλο «Ζήτω το λαϊκό τραγούδι!» και με κεντρικό άξονα ένα αφιέρωμα στους μεγάλους ερμηνευτές του λαϊκού μας τραγουδιού, ξεκινά σήμερα το φετινό πρόγραμμα στο «Χάραμα» (Σκοπευτήριο Καισαριανής, τηλ. 210 7664869). Το ιστορικό μουσικό στέκι της Καισαριανής φιλοξενεί για τρίτη χρονιά τη Μαριώ, καθώς και δύο ακόμα όμορφες λαϊκές φωνές, τη Λένα Αλκαίου και τον Λάμπρο Καρελά. Θα παρουσιάζουν μια αναδρομή στο ρεμπέτικο και λαϊκό, ξεκινώντας από τους Βαμβακάρη, Τσιτσάνη και Μπαγιαντέρα για να φτάσουν στην Μπέλλου, την Βέμπο, την Αλεξίου κ.ά. Ιδέα, σκηνοθεσία, επιμέλεια προγράμματος: Χάρης Ρώμας.

  • Ο Παναγιώτης Κουνάδης υπογράφει την επιμέλεια και του φετινού προγράμματος στην «Καρδιοκλέφτρα» (Λ. Αλεξάνδρας 21, τηλ. 210 6469873). Μουσικές βαθιά ριζωμένες μέσα μας, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο και από 30/10 και Κυριακή (μεσημέρι). Παίζουν και τραγουδούν: Κώστας Κουκουλίνης, Γιώργος Ζορμπάς, Θανάσης Χαλκιάς, Ασπασία Στρατηγού, Θοδωρής Μέρμηγκας, Στέλιος Κατσατσίδης, Δανάη Παπαδοπούλου, Κλαούντια Ροσίνι.
Περί αρχαίας τεχνολογίας

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας διοργανώνουν (17- 21/10), στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Εταιρία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, σε συνεργασία με το ΕΜΠ και το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Εκατό διακεκριμένοι Ελληνες και ξένοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους, ενώ στον προθάλαμο του αμφιθεάτρου θα λειτουργεί έκθεση αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, με ομοιώματα μετρητικών οργάνων, αντλιών, μεταλλοτεχνίας, αυτοματοποιητικής, με πληροφοριακές πινακίδες. Η έκθεση θα λειτουργεί 9 πμ - 2 μμ και 4-7 μμ (είσοδος ελεύθερη).

Μια συνεδρία θα αφιερωθεί στον μηχανισμό των Αντικυθήρων, δηλαδή τον αρχαίο αναλογικό υπολογιστή της κίνησης των ουρανίων σωμάτων. Ο δρ M. Ράιτ θα παρουσιάσει το νέο του ομοίωμα και τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνά του.

Για «φιντανάκια»

«Φιντάνι, φιντανάκι» - Παιδικά Τραγούδια, Παιχνίδια, Παραμύθια» τιτλοφορείται η έκδοση τριών CD audio / CD - ROM που παρουσίασε το Κέντρο Αιγαιακών Λαογραφικών και Μουσικολογικών Ερευνών και η οποία απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 - 12 χρόνων, γονείς και εκπαιδευτικούς. Στην έκδοση, ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει τη μουσική, τα κείμενα των τραγουδιών και του παραμυθιού, νανουρίσματα, ταχταρίσματα, παροιμίες, παιχνίδια, τα μουσικά κείμενα (παρτιτούρες) σε βυζαντινή και ευρωπαϊκή σημειογραφία, πρότυπα παιδικά σχέδια που συνοδεύουν το κάθε κείμενο, καθώς και οδηγίες για τη διδασκαλία του υλικού στις σχολικές τάξεις.

Εκδήλωση για τον σημαντικό ποιητή Αντώνη Φωστιέρη (κρατικό βραβείο 2004) οργανώνει το ελληνικό βιβλιοπωλείο «Δεσμός» στο Παρίσι, σε συνεργασία με την εκεί ελληνική κοινότητα, αύριο στο «Ελληνικό Σπίτι». Η συνάντηση περιλαμβάνεται στην ετήσια τριήμερη παγγαλλική εκδήλωση «Η χαρά της ανάγνωσης» και στις νέες συναντήσεις με θέμα «Λογοτεχνίες της Ευρώπης». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Ανδρέας Τσαπής και η φιλόλογος Βενετία Σαλτερή-Κακούρου. Ποιήματα του τιμώμενου θα διαβάσει η Ναταλί Προχώρη.

«Περιβάλλον - Πολιτισμός και Ειρήνη» είναι το γενικό θέμα του διεθνούς συνεδρίου που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (13-15/10), υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Καρ. Παπούλια, με την ευκαιρία των 60 χρόνων από την ίδρυση του ΟΗΕ. Το συνέδριο, με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Ερευνας και Κατάρτισης, θα πραγματοποιηθεί με τρεις παράλληλες ομάδες εργασιών στους Δελφούς, την Αλίαρτο και το Στείρι Βοιωτίας (μονή Οσίου Λουκά).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ