Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αυλαίες με επαναλήψεις
«Ο κύκλος με την κιμωλία» στο θέατρο «Κάππα»
«Ο κύκλος με την κιμωλία» στο θέατρο «Κάππα»
  • Πρεμιέρα, αύριο, στο θέατρο «Κάππα», όπου το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά ένα από τα σημαντικότερα και πιο πολυπαιγμένα έργα του Μπρεχτ, τον «Κύκλο με την κιμωλία». Ο Μπρεχτ αναπτύσσει στο έργο, την ιδιαίτερη τεχνική του και την ιδεολογία του, συνδυάζοντας τη σκληρή κριτική αλλά και την ελπίδα του για τον άνθρωπο. Πρόκειται για πανάρχαιο κινέζικο μύθο με ένα σοφό δικαστή, που έπρεπε να «μοιράσει» ένα παιδί σε δύο μητέρες. Μια πανέξυπνη αλληγορία με θέμα την αληθινή αγάπη και το συμφέρον, την αυτοθυσία και τον ατομισμό, την αγνότητα του αδύναμου, εκμεταλλευόμενου λαού και τη δολιότητα των εκμεταλλευτών και εξουσιαστών του. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη, σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, σκηνικά Σίμου Καραφύλλη, κοστούμια Ιωάννας Παπαντωνίου, μουσική Τάκη Φαρατζή, φωτισμούς Σπύρου Κάρδαρη. Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Νίκος Μπουσδούκος, Γιάννης Δεγαΐτης, Μελίνα Βαμβακά, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Θεμιστοκλής Πάνου, Μπάμπης Σαρηγιαννίδης, Σωτήρης Τζεβελέκος, Νικολέτα Βλαβιανού, Λευτέρης Λουκαδής κ.ά.
  • Για δεύτερη χρονιά παρουσιάζεται στο «Μουσούρη», η κωμωδία του Αντονι Νίλσον «Ψέμα στο ψέμα», σε μετάφραση Θοδωρή Πετρόπουλου, σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, σκηνικά-κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, φωτισμούς Ελευθερίας Ντεκώ, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Απρόοπτα και παρεξηγήσεις, με δύο αφελείς αστυνομικούς και ένα «θανατηφόρο» ατύχημα. Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Ηλίας Λογοθέτης, Μέλπω Ζαρόκωστα, Νεφέλη Ορφανού, Βασίλης Ρίσβας, Μένη Κωνσταντινίδου, Ειρήνη Τσιάρη.
  • Η νεανική ομάδα της καλοκαιρινής παράστασης του «Μόλις χώρισα» συνεχίζεται στο «Λαμπέτη». Η κωμωδία των Βασίλη Μυριανθόπουλου-Βαγγέλη Χατζηνικολάου, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου, σκηνικά Χριστίνας Κωστέα, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν: Ασημάκης Αλεξίου, Βάσω Γουλιελμάκη, Δημήτρης Ζωγραφάκης, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Αντα Λιβιτσάνου, Αννα Μονογιού, Φωτεινή Ντεμίρη, Βασίλης Παλαιολόγος, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Σάννυ Χατζηαργύρη.
  • Πρεμιέρα, αύριο, της μαύρης κωμωδίας των Αλέξανδρου Ρήγα - Δημήτρη Αποστόλου «Μπαμπά... μην ξαναπεθάνεις... Παρασκευή», για δεύτερη σεζόν, στο «ΗΒΗ», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα, σκηνικά Γιώργου Γαβαλά, κοστούμια Αλέξη Φούκου, μουσική Νίκου Βεντουράτου. Παίζουν: Τζέσυ Παπουτσή, Κώστας Κόκλας, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Βασιλική Ανδρίτσου, Σοφία Μουτίδου κ.ά. Οπως σημειώνουν οι συγγραφείς, «κόντρα σε όλη την παλέτα των φόβων, αποφασίσαμε να "πολεμήσουμε" με μια κωμωδία, όχι για να ξεχαστούμε από τα "δεινά" μας, αλλά επειδή θέλουμε να δικαιώσουμε εκείνον τον παλιό που επέμενε ότι δεν υπάρχει άσχημος άνθρωπος όταν γελάει».
  • Για έβδομη συνεχή χρονιά παρουσιάζεται από αύριο, στο θέατρο «Αποθήκη», η αστυνομική κωμωδία των Μέριλιν Αμπραμς και Μπρους Τζόρνταν «Σεσουάρ για δολοφόνους». Σ' ένα κομμωτήριο συναντώνται ετερόκλητα πρόσωπα, όλοι ύποπτοι για φόνο. Ποιος είναι ο αληθινός δολοφόνος; Κάθε βράδυ ένα διαφορετικό φινάλε προκύπτει σε συνεργασία με τους θεατές. Μετάφραση-διασκευή Θόδωρου Πετρόπουλου, σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου. Παίζουν: Τόνι Αντονι, Σοφία Βογιατζάκη, Ζέτα Μακρυπούλια, Παντελής Καναράκης, Θωμάς Παλλιούρας, Χρήστος Πλαΐνης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απατεώνες και τζέντλεμεν (2012-03-28 00:00:00.0)
Από κομπάρσοι, σταρ (2011-12-17 00:00:00.0)
Θεατρικό καλοκαίρι (2010-08-07 00:00:00.0)
Ταξίδια γέλιου (2010-07-23 00:00:00.0)
Χειμερινές θεατρικές πρεμιέρες (2009-10-08 00:00:00.0)
Θεατρικές διαδρομές παντού... (2004-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ