ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αναμόρφωση του Ψυχιατρείου σε δημόσιο κέντρο

Καταγγέλλει ότι με το κλείσιμό του θέλουν να στήσουν στη θέση του μιαν επιχείρηση, που θα πουλάει ακριβοπληρωμένες υπηρεσίες αμφιβόλου ποιότητας ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο της τουριστικής ιατρικής ανάπτυξης

Την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ η οποία ακολουθώντας τα χνάρια του ΠΑΣΟΚ οδηγεί στο κλείσιμο το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας(ΨΝΚ), επιδιώκοντας να ωφεληθεί και να επεκταθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα σ' αυτόν τον τομέα Υγείας, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Το ΨΝΚ θα είναι το τρίτο στη σειρά ψυχιατρείο, που θα κλείσει στα πλαίσια της διαβόητης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, στις 10.10.2005. «Κανείς δεν αμφισβητεί τα επιστημονικά δεδομένα, που αποδεικνύουν την ανάγκη της αποασυλοποίησης, ούτε στοχεύουμε σε ψυχιατρεία - άσυλα, που θα λειτουργούν σαν "αποθήκες" ατόμων με βαριά ψυχικά και νοητικά νοσήματα», υπογραμμίζει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και συνεχίζει: «Αυτή ήταν, χρόνια τώρα, η πολιτική των αστικών κομμάτων, που ήταν και οι δημιουργοί των ασύλων».

«Ομως, τονίζει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, η κυβέρνηση κλείνει ψυχιατρικό νοσοκομείο, που έχει τεράστια εμπειρία στη φροντίδα ατόμων με ψυχικά νοσήματα της ευρύτερης περιοχής της ΒΔ Ελλάδας. Στη θέση του θέλουν να στήσουν επιχείρηση, που να πουλάει ακριβοπληρωμένες, αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες δήθεν ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο της τουριστικής ιατρικής ανάπτυξης και με το ξεπούλημα των όποιων ψυχιατρικών στοιχείων του ΨΝΚ».

«Ουσιαστικά, συνεχίζει, το πρόγραμμα "Ψυχαργώς" χρησιμοποιείται σαν όχημα για το χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν Ψυχικής Υγείας, της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησής της. Στοχεύει όχι στην αποασυλοποίηση και στην ανάπτυξη δημόσιων δωρεάν μονάδων παροχής ψυχικής υγείας, αλλά σε σταδιακή απαλλαγή του κράτους και μετατόπιση των ευθυνών και της χρηματοδότησής του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους ιδιωτικούς και μη φορείς».

Η ΝΕ Κέρκυρας καλεί τους εργαζόμενους και τους φορείς της Κέρκυρας να παλέψουν για την κατάργηση της απάνθρωπης ασυλικής μορφής ψυχιατρικής περίθαλψης, που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και να διεκδικήσουν ένα δίκτυο δημόσιων δωρεών υπηρεσιών, που θα έχει βασική προτεραιότητα την πρόληψη σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Να παλέψουν για Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν Ισότιμο Σύστημα Υγείας με αναβαθμισμένες και ενταγμένες σε αυτό τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, χρηματοδοτούμενο αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες.

Συγκεκριμένα, για το ΨΝΚ προτείνει την επάνδρωσή του με επαρκές, μόνιμο επιστημονικό προσωπικό και την αναμόρφωσή του σε δημόσιο κέντρο, που θα παρέχει δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε όλη την κλίμακα των ηλικιών και σε ένα ευρύ φάσμα των νόσων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τους ασθενείς που νοσούν, αλλά η περίθαλψή τους δεν απαιτεί τη μόνιμη ιατρική νοσηλευτική φροντίδα.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Η ιδιωτικοποίηση προηγείται της λειτουργίας!

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή και Τάκη Τσιόγκα προς τον υπουργό Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη

Απογοήτευση νιώθουν οι γονείς των αυτιστικών παιδιών που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη λειτουργία του Κέντρου Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας (ΚΕΣΑΑΜ) για μερική έστω ανακούφιση από το κοινωνικό και οικογενειακό δράμα που βιώνουν. Εδώ και τέσσερα χρόνια, απ' την ανέγερση του κτιρίου του KEΣAAM, δεν έχει λειτουργήσει το Ιδρυμα.

Τα παραπάνω επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη, υπογραμμίζοντας: «Οι δικαιολογίες είναι έωλες και το πρόβλημα παίρνει χαρακτηριστικά κοινωνικής αναλγησίας από τους υπεύθυνους και την κυβέρνηση, πολύ περισσότερο όταν γνωρίζουν πως δεκάδες οικογένειες βιώνουν καθημερινά το Γολγοθά των συνεπειών της σοβαρής ασθένειας των παιδιών τους. Παράλληλα, επιβάλλεται να γίνει και να εγκριθεί άμεσα ο Οργανισμός λειτουργίας του Ιδρύματος. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, αφού ήδη διαπραγματεύεται με ιδιωτικούς φορείς και ήδη υπάρχει συμφωνία, για τη μεταβίβαση του ΚΕΣΑΑΜ και τη μετακύληση του κόστους λειτουργίας του στα ασφαλιστικά ταμεία και στις οικογένειες των αυτιστικών ατόμων. Ακόμα και αν λυθούν όμως τα προβλήματα του Ιδρύματος στη Μαγνησία, το πιο σημαντικό παραμένει, αφού οι σημερινές υποδομές καλύπτουν μόνο το 34% των αυτιστικών ατόμων της χώρας μας! Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για την επέκταση και στελέχωση Δημόσιων Ιδρυμάτων, που με επιστημονικό τρόπο θα αναλαμβάνουν δωρεάν την ανοιχτή ή κλειστή, μόνιμη ή προσωρινή, περίθαλψη, εκπαίδευση και στήριξη όλων των αυτιστικών ατόμων και των οικογενειών τους».

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας τι μέτρα θα πάρει ώστε να ανακαλέσει την απόφαση ιδιωτικοποίησης του ΚΕΣΑΑΜ και να λειτουργήσει άμεσα το Ιδρυμα και να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες των δεκάδων οικογενειών της Μαγνησίας.

Χυδαιότητες

Χυδαία αντικομμουνιστική επίθεση, και μάλιστα με ψευδείς ισχυρισμούς, εξαπέλυσε η παράταξη «Πλατιά Δημοκρατική Συνεργασία» (ΠΔΣ) της Περιφερειακής Ενωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ), που στηρίζεται από την ΠΑΣΚΕ.

Ενόψει των εκλογών, που γίνονται στις 5-6 Νοέμβρη στον ΠΣΤ, η ΠΔΣ τοποθέτησε μήνυμα στον τηλεφωνητή της, με το οποίο καταγγέλλει το ΚΚΕ ότι δυναμίτισε πρόταση της κυβέρνησης για χορήγηση επιδόματος απολύτου αναπηρίας μόνο στους τυφλούς συνταξιούχους του Δημοσίου! Πρόκειται, βέβαια, για ξεκάθαρο ψέμα, αφού η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή στις 5.10.2005, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ συμφωνεί με την αύξηση των επιδομάτων.

Ομως, το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή και ολοκληρωμένη πρόταση για τους αναπήρους όλων των κατηγοριών, ξεκαθαρίζοντας ότι η κατηγοριοποίηση δε λύνει τα προβλήματα και ζητώντας επέκταση των επιδομάτων.

Η Ελ. Παντελάκη (βλέπε πρακτικά της Βουλής) είπε: «Στο άρθρο 5, δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς να πάρουν παραπάνω επίδομα. Από το 25% το πήγατε στο 40% των τυφλών και των παραπληγικών του Δημοσίου. Συμφωνούμε και επαυξάνουμε... Εμείς προτείνουμε συγκεκριμένα: Επέκτασή του σε όλους τους συνταξιούχους αναπήρους, αλλά και στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Λέμε: Ενοποίηση όλων των επιδομάτων αναπηρίας και μετατροπή σε κοινωνική σύνταξη, που θα επιβαρύνει 100% τον κρατικό προϋπολογισμό και επέκτασή του σε κατηγορίες, που σήμερα δεν παίρνουν, όπως ημιπληγικοί, ακρωτηριασμένοι, κωφοί από τα 18 και πάνω, πάσχοντες από γεροντική άνοια, Αλτσχάιμερ κλπ. Το ύψος της να καλύπτει τις ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία, ύψος που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τα 650 ευρώ για εργαζόμενους και συνταξιούχους και τα 1.050 ευρώ για ανέργους και ανίκανους προς εργασία».

Πόσο ξεκάθαρη πρόταση και τοποθέτηση μπορούσε να υπάρξει;

Οταν όμως κάποιος αποδέχεται - όπως η ΠΔΣ - τη συναίνεση στην αντιαναπηρική πολιτική, τότε διολισθαίνει σε αντικομμουνιστικές χυδαιότητες παλαιότερων εποχών...


Ν. Π.

Δεν πληρώνονται οι υπό αποασυλοποίηση

Επί εννέα μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία αποασυλοποίησης περίπου 344 εργαζόμενοι ψυχικά πάσχοντες του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ).

Το ΨΝΘ στα τέλη του 2004 υπέβαλε προς έγκριση στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας διψήφιο αριθμό ολοκληρωμένων προγραμμάτων αποκατάστασης. Η έγκριση αυτή καθυστερεί μέχρι σήμερα, αν και τα προγράμματα υλοποιούνται, πλην του σκέλους των αμοιβών των συμμετεχόντων ψυχικά πασχόντων, εν αναμονή της έγκρισης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2716/1999, ορίζεται ότι στα άτομα που έχουν ενταχθεί στα οργανωμένα προγράμματα αποκατάστασης καταβάλλεται αμοιβή για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Η αμοιβή αυτή δεν αποτελεί επίδομα ανικανότητας, σύνταξη ή μισθό, αλλά παρακινεί το άτομο για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων του προγράμματος.

Αν και είναι ιδιαίτερα χαμηλά αυτά τα κίνητρα (θεραπευτικό κίνητρο και κίνητρο επανένταξης) δεν καταβάλλονται στους εργαζόμενους ψυχικά πάσχοντες. Συγκεκριμένα, το θεραπευτικό κίνητρο είναι 117 ευρώ το μήνα και το κίνητρο επανένταξης 176 ευρώ.

Σύσκεψη για τον «Ερυθρό Σταυρό»

Το νοικοκύρεμα και η αξιοποίηση της περιουσίας του «Ερυθρού Σταυρού» ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομίας και Υγείας Γ. Αλογοσκούφη και Ν. Κακλαμάνη. Αυτό προκύπτει από ανεπίσημες δηλώσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση της υπουργικής συνάντησης.

Σήμερα η συγκέντρωση γονιών των αναπήρων

Ανοιχτή συγκέντρωση πραγματοποιεί σήμερα στις 10.30 π.μ. η Επιτροπή Αγώνα Γονιών και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, στην αίθουσα της οδού Χαλκοκονδύλη 37 στο δεύτερο όροφο.

Θα συζητηθούν το πρόγραμμα δράσης της Επιτροπής για το επόμενο διάστημα, τα θέματα που προκύπτουν απ' τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την Κάρτα Αναπηρίας, τα προβλήματα των ειδικών σχολείων, αλλά και μέτρα για τη μαζική συμμετοχή των γονιών και ΑμΕΑ στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ