ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Οι ασθενείς βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

Οι συνολικές δαπάνες ξεπέρασαν το 47,1% ενώ οι αυξήσεις για τα φάρμακα ήταν 10,3% το 2003

Τα πρωτεία των ιδιωτικών δαπανών Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθεί να έχει η Ελλάδα, ενώ φαρμακερές ήταν οι αυξήσεις για τα φάρμακα που πλήρωσαν οι άρρωστοι τον περασμένο χρόνο.

Οπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ)το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αιδηψό, η ιδιωτική δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα για το 2003 ήταν 7,05 δισ. ευρώ και η δημόσια δαπάνη 7,78%. Δηλαδή, η ιδιωτική δαπάνη είναι το 47,1% της συνολικής δαπάνης Υγείας, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (22,8%).

Τα στοιχεία επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ (το Ινστιτούτο των Βιομηχάνων) και σύμφωνα με αυτά η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα το 2003 ανήλθε στα 2,4 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένη σε σχέση με το 2002 κατά 10,3%. Η φαρμακευτική δαπάνη αποτελεί το 15% των ιδιωτικών δαπανών Υγείας. Το μεγαλύτερο μερίδιο των ιδιωτικών δαπανών Υγείας το καταλαμβάνουν οι οδοντιατρικές δαπάνες με 34% και ακολουθούν οι υπηρεσίες γιατρών με 24%, η νοσοκομειακή περίθαλψη με 12%, τα παραϊατρικά επαγγέλματα με 11% και τα λοιπά είδη με 4%.

Αναφορικά με τον νέο τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων που ψήφισε η κυβέρνηση (μέσος όρος των χαμηλότερων τιμών δύο χωρών της ευρωζώνης και της χαμηλότερης απ' τις δέκα νέες χώρες) οι φαρμακοβιομήχανοι είπαν ότι είναι σωστή η κατεύθυνση αλλά θα ήθελαν οι τιμές να υπολογίζονται με βάση το μέσο όρο όλων των χωρών της ευρωζώνης, «έτσι ώστε να διασφαλίζεται αντικειμενικότερη τιμή». Δηλαδή να έχουν υψηλότερες τιμές και να έχουν μεγαλύτερα κέρδη.

Οι φαρμακοβιομήχανοι εμφανίστηκαν και παραπονεμένοι γιατί καθυστερεί η καθιέρωση της λίστας που θα απελευθερώσει περισσότερο την αγορά φαρμάκου, καθώς η κυβέρνηση δημιουργεί μια άλλη λίστα με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, η οποία θα επιτρέψει την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών. Και όπως ήταν φυσικό εξέφρασαν την κάθετη αντίθεση του ΣΦΕΕ στην επιστροφή κάποιων ψίχουλων στα ασφαλιστικά ταμεία γιατί «συνιστά μέτρο διακριτικής μεταχείρισης και ευθεία παράβαση συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών».

Νέα χρέη απ' τα νοσοκομεία

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΦΕΕ, το 2005 τα δημόσια νοσοκομεία δημιούργησαν νέα χρέη προς τους φαρμακοβιομηχάνους τα οποία ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις δέκα μήνες μετά την τελευταία ρύθμιση χρεών, ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, των νοσοκομείων. Απ' τα 500 εκατ. ευρώ συνολικά τα 400 εκατ. ευρώ είναι οφειλές απ' την προηγούμενη ρύθμιση.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, και το βάρος μετακυλίεται στα νοσήλια των Ταμείων αλλά και στις τσέπες των ασθενών.

ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
Εργαλείο χειραγώγησης των υπαλλήλων θέλει η κυβέρνηση

Νέο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα - εργαλείο για τη χειραγώγηση και τον πειθαναγκασμό των δημόσιων υπαλλήλων προωθεί η κυβέρνηση, ακολουθώντας τα χνάρια της προκατόχου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και αξιοποιώντας θέσεις και απόψεις της σημερινής πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ.

Για το νέο δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Πρ. Παυλόπουλος είχε χτες συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Για το θέμα θα υπάρξει νέα συνάντηση στις 2 Νοέμβρη.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση συζητήθηκαν το ζήτημα της σύνθεσης των υπηρεσιακών συμβουλίων και τα κριτήρια αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Για το πρώτο ζήτημα, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η σύνθεση των συμβουλίων πρέπει να αποτελείται από δύο άτομα της διοίκησης του κάθε δημόσιου οργανισμού, δύο άτομα αιρετά από τους εργαζόμενους και από ένα άτομο κοινής αποδοχής. Αντίθετα, η ΑΔΕΔΥ αντιπρότεινε η σύνθεση να είναι 3/3/1 αντίστοιχα, γεγονός που δεν αλλάζει το χαρακτήρα των συμβουλίων, αφού και πάλι η πλειοψηφία θα είναι φιλοκυβερνητική, αλλά δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερη και πλατύτερη αντιπροσώπευση των εργαζομένων, δεδομένου ότι με το σχήμα 2/2/1 στα συμβούλια συμμετείχαν μόνο συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Για το δεύτερο ζήτημα, η κυβέρνηση πρότεινε τα κριτήρια αξιολόγησης να έχουν την εξής βαρύτητα: Τα αντικειμενικά κριτήρια να βαρύνουν κατά 30%, η έκθεση αξιολόγησης των προϊσταμένων των υπηρεσιών για τους υπαλλήλους τους κατά 60% και η συνέντευξη στην οποία θα υπόκειται ο υπάλληλος - την οποία αποδέχεται ως μέσο αξιολόγησης η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ - 10%. Στην πραγματικότητα τα υποκειμενικά κριτήρια αξιολόγησης κυριαρχούν απόλυτα στο εξωφρενικό ποσοστό του 70%, αφού υποκειμενικό κριτήριο είναι και η έκθεση αξιολόγησης και η συνέντευξη.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Δε λειτουργεί το νέο νοσοκομείο

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου για τον υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη

«Παρ' όλο που έγινε τελικά η παράδοση του κτιρίου του νέου Νοσοκομείου Τρικάλων, μετά από αρκετά χρόνια καθυστέρησης και ύστερα από αλλεπάλληλες παρατάσεις, ακόμη δεν είναι δυνατή η λειτουργία του», υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος σε Επίκαιρη Ερώτησή του για τον υπουργό Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη.

Οπως σημειώνει ο βουλευτές του ΚΚΕ, καθυστερεί η έγκριση του νέου Οργανισμού για την πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και του προσωπικού τεχνικής υποστήριξης και η παράδοση του νέου ξενοδοχειακού και ιατρικού εξοπλισμού. «Για την καθυστέρηση αυτή, συνεχίζει, σοβαρότατες ευθύνες φέρουν τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και η σημερινή της ΝΔ γιατί τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν επιλυθεί, ώστε με την παράδοση του κτιρίου να είναι δυνατή και η έναρξη της λειτουργίας του, όπως επανειλημμένα είχαμε επισημάνει με Ερωτήσεις μας, που είχαμε καταθέσει τα προηγούμενα χρόνια στη Βουλή. Οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια βάζουν σε ανησυχία για το πότε θα ολοκληρωθεί το νοσοκομείο».

Ο Αντώνης Σκυλλάκος ερωτά τον υπουργό Υγείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την άμεση έγκριση του νέου Οργανισμού στο Νοσοκομείο Τρικάλων, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και του τεχνικού που είναι αναγκαίο για τη σωστή λειτουργία του. Τέλος, ερωτά τι μέτρα θα πάρει για την άμεση προμήθεια του ξενοδοχειακού αλλά και του αναγκαίου και σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού.

ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΣΤΟ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Ανησυχία για τον τρόπο απομάκρυνσης

Ανησυχία στους εργαζόμενους του «Θριάσιου» Νοσοκομείου προκάλεσε η ενημέρωση που τους έγινε χτες από τη διοίκηση, τον εκπρόσωπο της ΔΕΠΑΝΟΜ - της εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο της απομάκρυνσης της εξωτερικής επένδυσης του νοσοκομείου, που περιέχει αμίαντο - και το Κέντρο Ερευνών ο «Δημόκριτος». Οι εργασίες απομάκρυνσης πρόκειται να ξεκινήσουν έως τα τέλη του Οκτώβρη.

Σοβαρά ερωτηματικά προκάλεσε η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου μέτρων προστασίας, που θα περιλάμβανε και ειδικά μέτρα σε περίπτωση διαρροής ινών αμιάντου κατά τη διάρκεια των εργασιών απομάκρυνσης. Σε έκτακτη συνέλευση που ακολούθησε μετά την ενημέρωση, οι εργαζόμενοι απέρριψαν το σχέδιο που τους παρουσιάστηκε και ζήτησαν ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο, με λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, ασθενών και επισκεπτών του νοσοκομείου, που θα περιλαμβάνει ακόμα και τη διακοπή της λειτουργίας του νοσοκομείου, κατά τη διάρκεια των εργασιών απομάκρυνσης. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν μεθαύριο Τετάρτη νέα γενική συνέλευση για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.

ΗΛΠΑΠ
Στάση εργασίας για τη σύμβαση

Σε 4ωρη στάση εργασίας, από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ., κατέρχονται αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ), διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2005.

Την απόφαση για την αυριανή στάση εργασίας στα τρόλεϊ πήρε το προεδρείο της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, ενώ προς αγωνιστικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι διοικητικοί υπάλληλοι της επιχείρησης, για τον ίδιο λόγο: την υπογραφή ΣΣΕ 2005.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων ΗΛΠΑΠ, αναφέρεται ότι η ευθύνη για τη μη υπογραφή της σύμβασης ανήκει αποκλειστικά στη διοίκηση ΗΛΠΑΠ, η οποία ακολουθεί την παρελκυστική τακτική των προκατόχων της και αντί για διαπραγματεύσεις ουσίας, απαντά στα αιτήματα που έχουν υποβάλει οι εργαζόμενοι από τις αρχές του χρόνου, με πενιχρές αυξήσεις, που δε φτάνουν ούτε για το πετρέλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ