ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
Δε διαλέγουμε εμπόρευμα

Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Διδάσκουν στο παιδί ότι υπέρτατη αξία είναι το κέρδος. Λένε στους δασκάλους να σκίσουν όποιο πτυχίο αναφέρεται στην παιδαγωγική και να εκπαιδευτούν στο μάνατζμεντ σχολείων με κυρίαρχη αξία την ανταγωνιστικότητα. Κι ύστερα έρχονται και κλαίνε γιατί παιδικά κορμιά προσφέρονται στην αγορά ως εμπόρευμα. Αυτοί οι ίδιοι που ήδη έχουν καταξιώσει την πορνογραφία όταν αφορά ενήλικες ως σημαντική πηγή κέρδους.

Από την αντιμετώπιση των σχολείων ως επιχειρήσεων και των δασκάλων ως μάνατζερ, ως το πούλημα παιδιών (είτε σαν εικόνα, είτε αυτό καθαυτό το κορμί τους) η απόσταση είναι πολύ μικρή. Περίπου ανύπαρκτη. Το «χριστεπώνυμο πλήθος» των αστών, βεβαίως, βγάζει μπιμπίκια με κάτι τέτοιες εκτιμήσεις, γιατί αναγνωρίζει σ' αυτές τον εαυτό του σαν μέρος του προβλήματος. Είναι υποχρεωμένοι όλοι τους να λουστούν την πραγματικότητά τους. Εμείς τι θα κάνουμε είναι το ζήτημα. Τα παιδιά της εργατικής τάξης είναι αυτά που αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα.

Η ξανά και ξανά προβολή της άποψης ότι ο ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές, πέρα από απάτη, είναι και συμβολή στην ιδεολογική επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης, που καλείται να κάνει δική της αξία την ανταγωνιστικότητα μεταξύ εκπροσώπων του κεφαλαίου.

Κι ας πάψει το κλάμα περί της κακής επικοινωνίας που βλάπτει την πολιτική. Είναι αυτή η πολιτική που έχει ανάγκη αυτήν την επικοινωνία. Οι δημοσιογράφοι είναι μέρος του προβλήματος ως υπηρέτες αφεντάδων.

Τα ωραία της χτεσινής μέρας, αφορούν στη δίκη Σαντάμ. Λέξη για το γεγονός ότι το Ιράκ είναι υπό κατοχή! Θα δικαστεί, λένε, ο δικτάτορας. Ξανά και ξανά, να συμπληρώσουμε εμείς, τέτοιος που ήτανε. Αλλά ερώτηση αφελούς: Ο Μπους από πού κι ως πού δικαιούται να δικάσει τον Σαντάμ; Από πότε μια «δημοκρατία» που εκλέγει ηγέτη με το 20%, δικαιούται να φορά δικαστική τήβεννο; Να το χοντρύνουμε ακόμα λίγο; Από πότε η δικτατορία του κεφαλαίου (όποιου τύπου κοινοβουλευτικό μανδύα κι αν φορά) δικαιούται να εμφανίζεται ως υπερασπιστής της δημοκρατίας;

Να δείχνεις ένα φασίστα για να κρύψεις το φασισμό, επικοινωνιακά είναι αποτελεσματικό κόλπο. Αλλά το δάσος σας κύριοι είναι εκεί, δεν κρύβεται όσες φορές κι αν ξαναγράψετε την ιστορία.

Σε άμεση αντιστοίχιση με τα ζητήματα της πορνογραφίας, η «εξαγωγή της δημοκρατίας» από τους βιαστές της, πάει πακέτο με τα βαφτίσια του «δημοκρατικού ιμπεριαλισμού». Χτες χάρηκε ο Γιάννος, προχτές ο ΣΥΝ, για την ανάδειξη του Πρόντι. Ξανά αφελής ερώτηση: Αυτοί που πανηγυρίζουν σήμερα είναι αυτοί που έλεγαν ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να στηριχτεί ο «αριστερός» Ντελόρ γιατί έρχεται ο «δεξιός] Πρόντι. Τι έκανε σήμερα τον Πρόντι «ελπίδα της αριστεράς»; Η διακήρυξή του ότι θα προωθήσει την πολιτική ενοποίηση της ΕΕ σε επίπεδο ευρωζώνης!

Μη διαλέγεις βιαστή. Κατάργησέ τους!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ: «Σήμερα αρχίζει η "δίκη του αιώνα" για το Ιράκ. Ο πρώην δικτάτορας του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν καλείται τώρα να απολογηθεί για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για άλλες αποτρόπαιες πράξεις του κατά τη διάρκεια των δεκαετιών που παρέμεινε στην εξουσία» (ο Γ. Πολίτης στα «ΝΕΑ»).

ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ: «Καθώς έχει αποκλειστεί από τη θεματολογία της δίκης του Σαντάμ Χουσεΐν οποιαδήποτε αναφορά στη δυτική υποστήριξη στο καθεστώς του, οι τηλεθεατές όλου του κόσμου, παρακολουθώντας την υποτιθέμενη ακριβή ανασύνθεση των εγκλημάτων του, στην πραγματικότητα θα δουν να ξαναγράφεται η Ιστορία» (ο Barry Lando σε «Le Monde»/ «TO BHMA»).

Η ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: «Στο πλαίσιο της νέας αυτής πολιτικής εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε σε Ελληνες δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσφατα, να συνδράμει την κυβέρνηση Μπους στο γνωστό σχέδιό της για την εξαγωγή "δημοκρατίας και ελευθερίας" στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα υποσχέθηκε ότι θα φιλοξενήσει συνέδριο των πολιτικών ηγετών των χωρών της περιοχής στην Αθήνα, που θα έχει θέμα τη δημοκρατία» (ο Τ. Μίχας στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ: «"Η Ιταλία δημιουργεί τις συνθήκες για νίκη του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα". Η εκτίμηση ανήκει στον Γιάννο Παπαντωνίου, που συνάντησε τον Ρομάνο Πρόντι μετά τις εσωκομματικές εκλογές που τον ανέδειξαν σε υποψήφιο πρωθυπουργό της ιταλικής κεντροαριστεράς. Ο Γιάννος ενθουσιάστηκε ακόμη περισσότερο όταν ο Πρόντι του είπε ότι συμφωνεί με την πρότασή του για την πολιτική ενοποίηση της ΕΕ με βάση τις χώρες της ευρωζώνης και ότι θα την προωθήσει αν εκλεγεί πρωθυπουργός» (το παραπολιτικό στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εστησαν ΕΥΡΩ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ δίκτυα παρακολούθησης

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ στα σχολεία με εξετάσεις

Η ΧΩΡΑ: Ακίνητα στο τραπέζι η φορολογία για τα παλαιά κτίσματα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σκόπελοι στις ρυθμίσεις για τράπεζες και ΟΤΕ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αδικαιολόγητος πανικός από τον ιό των πτηνών

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Παγκόσμια απειλή» η γρίπη των πτηνών, λέει η ΕΕ

ΤΑ ΝΕΑ: Στην ουρά η Ελλάδα για 210.000 εμβόλια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΣΩΤΟΣ ΙΟΣ

Η ΝΙΚΗ: Επιδημία γκαφών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΩ εμβόλιο, συνεχίζω να τρώω κοτόπουλο»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «ΟΜΠΡΕΛΑ» ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ για τη γρίπη των πτηνών

ΕΘΝΟΣ: ΑΛΑΛΟΥΜ με τη γρίπη των πτηνών

Η ΑΥΓΗ: «Ιός Μπασιάκου» στην ενημέρωση για τη γρίπη

Ο ΛΟΓΟΣ: Η ΓΡΙΠΗ... των σεισμών

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 2.486 θέσεις χωρίς διαγωνισμό

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Η μεγαλύτερη υπόθεση παιδικής πορνογραφίας

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: e - ΦΡΙΚΗ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το κυνήγι του κέρδους...

«Πάνω από 20 άτομα δημιούργησαν πανελλαδικό δίκτυο διακίνησης παιδικής πορνογραφίας στο Ιντερνετ. Εικόνες που κόβουν την ανάσα. Παιδιά 6-7 χρόνων δεμένα και φιμωμένα, που βιάζονται από σκύλους. Η διαφθορά έχει πλέον καταστεί ψυχωσική διαστροφή (...) το έσχατο σημείο κατάπτωσης είναι ο παροξυσμός της κοινωνικής αδιαφορίας. Ολα στη χοάνη της αγοράς, όλα ακόμη και ο βιασμός των παιδιών εξιλεώνονται από το πνεύμα του επιχειρείν και του κέρδους» (το άρθρο στη «ΒΡΑΔΥΝΗ»).

...διδάσκεται στα σχολεία

«Ετσι όπως γίνεται πολύπλοκη πλέον η εκπαιδευτική διαδικασία, τα άτομα τα οποία διαχειρίζονται σχολεία με εκατοντάδες (και μερικές φορές χιλιάδες ) μαθητές πρέπει να έχουν πολλά περισσότερα εφόδια, απ' όσα η πανεπιστημιακή μόρφωση τους προσέφερε χρόνια πριν. Πρέπει (...) να αποκτούν δεξιότητες μάνατζμεντ (...) να γίνουν μάνατζερ (...) το μέτρο που νομοθετεί τώρα το ΥΠΕΠΘ είναι ένα τολμηρό βήμα μπροστά και μακάρι να το αγκαλιάσουν όλοι, με πρώτη την εκπαιδευτική κοινότητα» (από το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Οφθαλμαπάτη η διαρκής ακρίβεια

«Θεαματικότερα αποτελέσματα καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε να επιτύχει γιατί η αγορά είναι αυτορρυθμιζόμενη και μόνο ο ανταγωνισμός είναι εκείνος που τελικά συγκρατεί τις τιμές. Στον βαθμό λοιπόν που νέοι παίκτες θα μπαίνουν στην αγορά (υπό τη μορφή νέων οίκων ή υπό τη μορφή ενεργοποίησης του ενιαίου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων) οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις της κυβερνήσεως θα αποφέρουν περισσότερα και μεγαλύτερα οφέλη στον καταναλωτή» (ο Ν. Νικολάου στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Τόνα χέρι νίβει τ' άλλο

«Κάθε φορά που η πολιτική επικαιρότητα - πραγματική ή κατασκευασμένη - δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στην εικόνα της κυβέρνησης, η εύκολη δικαιολογία που πολλοί σπεύδουν να επικαλεστούν είναι ότι για όλα φταίει η κακή επικοινωνιακή πολιτική (...) η άποψη ότι για όλα τα δεινά της παράταξης φταίνε οι ελλείψεις στην επικοινωνία οδηγεί συχνά σε λάθος πολιτικά συμπεράσματα» (το άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ