Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Δε διαλέγουμε εμπόρευμα

Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Του Τάσου Αναστασίου από τα ΝΕΑ
Διδάσκουν στο παιδί ότι υπέρτατη αξία είναι το κέρδος. Λένε στους δασκάλους να σκίσουν όποιο πτυχίο αναφέρεται στην παιδαγωγική και να εκπαιδευτούν στο μάνατζμεντ σχολείων με κυρίαρχη αξία την ανταγωνιστικότητα. Κι ύστερα έρχονται και κλαίνε γιατί παιδικά κορμιά προσφέρονται στην αγορά ως εμπόρευμα. Αυτοί οι ίδιοι που ήδη έχουν καταξιώσει την πορνογραφία όταν αφορά ενήλικες ως σημαντική πηγή κέρδους.

Από την αντιμετώπιση των σχολείων ως επιχειρήσεων και των δασκάλων ως μάνατζερ, ως το πούλημα παιδιών (είτε σαν εικόνα, είτε αυτό καθαυτό το κορμί τους) η απόσταση είναι πολύ μικρή. Περίπου ανύπαρκτη. Το «χριστεπώνυμο πλήθος» των αστών, βεβαίως, βγάζει μπιμπίκια με κάτι τέτοιες εκτιμήσεις, γιατί αναγνωρίζει σ' αυτές τον εαυτό του σαν μέρος του προβλήματος. Είναι υποχρεωμένοι όλοι τους να λουστούν την πραγματικότητά τους. Εμείς τι θα κάνουμε είναι το ζήτημα. Τα παιδιά της εργατικής τάξης είναι αυτά που αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα.

Η ξανά και ξανά προβολή της άποψης ότι ο ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές, πέρα από απάτη, είναι και συμβολή στην ιδεολογική επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης, που καλείται να κάνει δική της αξία την ανταγωνιστικότητα μεταξύ εκπροσώπων του κεφαλαίου.

Κι ας πάψει το κλάμα περί της κακής επικοινωνίας που βλάπτει την πολιτική. Είναι αυτή η πολιτική που έχει ανάγκη αυτήν την επικοινωνία. Οι δημοσιογράφοι είναι μέρος του προβλήματος ως υπηρέτες αφεντάδων.

Τα ωραία της χτεσινής μέρας, αφορούν στη δίκη Σαντάμ. Λέξη για το γεγονός ότι το Ιράκ είναι υπό κατοχή! Θα δικαστεί, λένε, ο δικτάτορας. Ξανά και ξανά, να συμπληρώσουμε εμείς, τέτοιος που ήτανε. Αλλά ερώτηση αφελούς: Ο Μπους από πού κι ως πού δικαιούται να δικάσει τον Σαντάμ; Από πότε μια «δημοκρατία» που εκλέγει ηγέτη με το 20%, δικαιούται να φορά δικαστική τήβεννο; Να το χοντρύνουμε ακόμα λίγο; Από πότε η δικτατορία του κεφαλαίου (όποιου τύπου κοινοβουλευτικό μανδύα κι αν φορά) δικαιούται να εμφανίζεται ως υπερασπιστής της δημοκρατίας;

Να δείχνεις ένα φασίστα για να κρύψεις το φασισμό, επικοινωνιακά είναι αποτελεσματικό κόλπο. Αλλά το δάσος σας κύριοι είναι εκεί, δεν κρύβεται όσες φορές κι αν ξαναγράψετε την ιστορία.

Σε άμεση αντιστοίχιση με τα ζητήματα της πορνογραφίας, η «εξαγωγή της δημοκρατίας» από τους βιαστές της, πάει πακέτο με τα βαφτίσια του «δημοκρατικού ιμπεριαλισμού». Χτες χάρηκε ο Γιάννος, προχτές ο ΣΥΝ, για την ανάδειξη του Πρόντι. Ξανά αφελής ερώτηση: Αυτοί που πανηγυρίζουν σήμερα είναι αυτοί που έλεγαν ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να στηριχτεί ο «αριστερός» Ντελόρ γιατί έρχεται ο «δεξιός] Πρόντι. Τι έκανε σήμερα τον Πρόντι «ελπίδα της αριστεράς»; Η διακήρυξή του ότι θα προωθήσει την πολιτική ενοποίηση της ΕΕ σε επίπεδο ευρωζώνης!

Μη διαλέγεις βιαστή. Κατάργησέ τους!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ