Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αύξηση κερδών της «ΡΟΣ» κατά 263%!

Χρυσές δουλιές για την εταιρία που παράγει τα χάπια «Ταμιφλού»

ΜΟΣΧΑ - ΣΚΟΠΙΑ - ΠΕΚΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Στελέχη του ιού H5Ν1 εντοπίστηκαν στις πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις δειγμάτων από μερικές εκατοντάδες πουλερικά, που πέθαναν ξαφνικά πριν από ένα 48ωρο στο χωριό Γιαντόφκα έξω από τη ρωσική πόλη Τούλα (300 χλμ. νοτίως της Μόσχας). Τα διαδραματιζόμενα, γύρω από τη γρίπη των πουλερικών, επιφυλάσσουν νέο πεδίο δόξης λαμπρό για χρυσοφόρες μπίζνες από τις πολυεθνικές εταιρίες φαρμάκου. Ετσι, την ώρα που πολλές χώρες εντείνουν τις δοκιμές φαρμάκων και εμβολίων, για τη γρίπη των πουλερικών, η ελβετική βιομηχανία «Ρος» (παράγει τα χάπια «Ταμιφλού») ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της κατά 263%, μέσα στο τελευταίο 9μηνο (περίπου 554 εκατ. δολάρια)!

Σε ό,τι αφορά τα νεκρά πουλερικά, που βρέθηκαν στη Γιαντόφκα, οι ρωσικές αρχές - αν και θα ακολουθήσουν και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις - πήραν άμεσα μέτρα: Προληπτική θανάτωση οικόσιτων πουλερικών, εμβολιασμός πληθυσμού (τουλάχιστον 200.000 ατόμων), επιβολή καραντίνας στο χωριό Γιαντόφκα...

Στη νοτιοδυτική ΠΓΔΜ, με επίκεντρο το χωριό Μόγγιλα (έξω απ' την πόλη Μοναστήρι), οι προσπάθειες ειδικών συνεργείων εστιάζονταν και χτες στη θανάτωση χιλιάδων πουλερικών. Επιπλέον, γνωστοποιήθηκε πως σε περίπου μία βδομάδα ειδικευμένο εργαστήριο στη Βρετανία θα ανακοινώσει εάν υπάρχει ο ιός Η5Ν1 στα δείγματα.

Στη Ρουμανία, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη στελεχών του ιού Η5Ν1 σε νεκρά πτηνά που βρέθηκαν στο χωριό Μάλιουτς, που είναι το δεύτερο χωριό στο Δέλτα του Δούναβη με διαπιστωμένα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών.

Στη βορειοδυτική Κίνα (περιοχή Χουχότ) ανακοινώθηκαν χτες για πρώτη φορά απ' τις αρχές του χρόνου νέα κρούσματα της νόσου (θετικά στον ιό Η5Ν1). Οι αρχές ανακοίνωσαν πως η υπόθεση είναι «υπό έλεγχο» και πως δεν υπάρχει ανησυχία για επιδημία...

Στην Ουκρανία, όπου δεν αναφέρθηκαν κρούσματα της νόσου, ανακοινώθηκε νέα δέσμη προληπτικών μέτρων, όπως απαγόρευση των εισαγωγών κρέατος από χώρες με ύποπτα κρούσματα (μεταξύ αυτών η Ελλάδα), αλλά και εντατικοί έλεγχοι σε όλες τις πτηνοτροφικές και τις βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας κρέατος.

Ολα αυτά, ενώ χτες εκπρόσωπος της ΕΕ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση άσκησης με την κωδική ονομασία «Κόμον Γκράουντ», σε σχέση με τη «διαδικασία επικοινωνίας» μεταξύ διοικητικών υγειονομικών κέντρων στις 25 χώρες - μέλη.

Στο επίκεντρο τα εμβόλια...

Ο υπουργός Υγείας της Ουγγαρίας εμφανίστηκε χτες αισιόδοξος για τα πρώτα κλινικά αποτελέσματα ενός εμβολίου για ανθρώπους (κατά της γρίπης των πουλερικών) με στελέχη του ιού Η5Ν1. Είπε ότι το εμβόλιο, που κατά τις πρώτες εκτιμήσεις θα μπορεί να παράγει η Ουγγαρία κατά 500.000 δόσεις ανά βδομάδα, θα χρησιμοποιηθεί ευρέως μόνο σε περίπτωση πανδημίας γρίπης...

Στην Ταϊλάνδη, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη των κλινικών δοκιμών ενός αντιγράφου - φαρμάκου των χαπιών «Ταμιφλού» και τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής έως τον Οκτώβρη του 2006. Είπε ότι το φάρμακο θα παραχθεί σε ποσότητες για να καλύψει τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού της χώρας και διευκρίνισε ότι ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου, επειδή η φαρμακοβιομηχανία «Ρος» δεν έχει κατοχυρώσει στην Ταϊλάνδη πατέντα του συγκεκριμένου φαρμάκου. Ομως, όπως σημείωσε, ακόμη και εάν η «Ρος» κάνει τη σχετική κίνηση, ο κυβερνητικός Φαρμακευτικός Οργανισμός θα συνεχίσει τις προσπάθειες για μαζική παραγωγή, κάνοντας χρήση του νόμου περί εκτάκτων καταστάσεων και κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

Η βρετανική κυβέρνηση απηύθυνε χτες ανοιχτή πρόσκληση σε φαρμακοβιομηχανίες να υπογράψουν συμβόλαια για τη μαζική παραγωγή εμβολίων κατά της γρίπης στη χώρα σε περίπτωση επιδημίας.

Τέλος, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία «Σανόφι - Αβέντις» ανακοίνωσε πως έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα είναι γνωστά τα πρώτα κλινικά αποτελέσματα απ' τη δοκιμή εμβολίου σε 400 εθελοντές (από 18-60 ετών) κατά της γρίπης των πουλερικών. Είπε πως οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, αλλά αυτό που μελετάται επίσης είναι η ακριβής δοσολογία των εμβολίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιθανό κρούσμα από επαφή μεταξύ ανθρώπων (2006-06-23 00:00:00.0)
Νέα θύματα, αλλά και πρόοδος ερευνητών (2006-01-27 00:00:00.0)
Εν αναμονή των εργαστηριακών εξετάσεων (2005-10-12 00:00:00.0)
Προληπτικά μέτρα στη Ρουμανία για ύποπτα κρούσματα... (2005-10-08 00:00:00.0)
Πιθανή πανδημία από ιούς και μονοπώλιο (2005-09-20 00:00:00.0)
Νέο κρούσμα στη Σιβηρία (2005-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ