ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Σήμερα οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις
  • Στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια
  • Στη Θεσσαλονίκη, επίσης στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Χημείου
  • Σε δεκάδες ακόμα πόλεις

Μέρα δράσης είναι η σημερινή για φοιτητές και σπουδαστές σε όλη τη χώρα, που με συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας διατρανώνουν την αντίθεσή τους στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ για την ανώτατη εκπαίδευση. Φοιτητές και σπουδαστές απαιτούν την άμεση απόσυρση των νόμων που ψηφίστηκαν πρόσφατα για την ανώτατη εκπαίδευση εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της Μπολόνια και διεκδικούν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι του κεφαλαίου. Παλεύουν για εκπαίδευση που θα είναι αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν, σε ιδρύματα που δε θα αναπτύσσουν επιχειρηματική λειτουργία και, παράλληλα, αγωνίζονται για το εργασιακό τους μέλλον, για δουλιά με δικαιώματα.

Η πρωτοβουλία για τις σημερινές κινητοποιήσεις ανήκει στα Πανελλαδικά Συντονιστικά Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που στο διεκδικητικό τους πλαίσιο έχουν συσπειρωθεί δεκάδες φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, επιτροπές ετών, επιτροπές αγώνα και συνδικαλιστές. Αυτή η συσπείρωση αναμένεται να διευρυνθεί, καθώς μετά τις σημερινές κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη θα ακολουθήσουν συνελεύσεις συντονισμού σε τοπικό επίπεδο. Απόφαση για συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις έχει πάρει και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) των ΤΕΙ.

Τα αγωνιστικά ραντεβού

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, είναι το αγωνιστικό ραντεβού για τους φοιτητές και σπουδαστές της Αθήνας. Σχετικές αποφάσεις - κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνουν οι σύλλογοι σπουδαστών των Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) ΤΕΙ Πειραιά και ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας, Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών ΤΕΙ Αθήνας και της ΣΕΛΕΤΕ και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Φυσικού, ΤΕΦΑΑ (Φυσικής Αγωγής), Γεωπονικής, ΣΕΜΦΕ - Πολυτεχνείου (Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών), Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Βιολογικού, Πολιτικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων, Πανεπιστημίου Πειραιά, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων, Πολιτικού καθώς και πολλές επιτροπές αγώνα από σχολές της Αθήνας. Επίσης, ο σύλλογος φοιτητών Παντείου βρίσκεται σε κινητοποιήσεις ενάντια στις ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής (αίθουσες - εργαστήρια) και διεκδικεί το κτίριο Σαρίδη που βρίσκεται δίπλα στο ίδρυμα, αλλά προορίζεται να στεγάσει το υπουργείο Τύπου.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Ψυχολογικού, Χημικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και οι επιτροπές αγώνα Φιλοσοφικής (των τμημάτων Γερμανικού, Αγγλικού, Ιστορικού και Γαλλικού) και Οδοντιατρικής και Δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, δίνουν αγωνιστικό ραντεβού, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Χημείου.

Στην Πάτρα, το ραντεβού είναι στην πλατεία Τριών Συμμάχων, στις 7 μ.μ., και σχετικό κάλεσμα απευθύνουν οι σύλλογοι Μαθηματικού, Φαρμακευτικού και Οικοτρόφων Εστίας, ενώ απόφαση για κινητοποίηση έχουν πάρει ακόμα οι σύλλογοι Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων, και Αρχιτεκτόνων.

Στα Γιάννενα, οι φοιτητές θα ξεκινήσουν την κινητοποίηση από την Ακαδημία, στις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με τις αποφάσεις των συλλόγων Φυσικού και Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας (ΦΠΨ) και της επιτροπής αγώνα του Οικονομικού.

Στη Λάρισα, οι σπουδαστές του ΤΕΙ θα ξεκινήσουν στις 11.30 το πρωί, από τη στάση του αστικού ΚΤΕΛ έξω από το ίδρυμα και θα πορευτούν στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου θα συναντηθούν με μαθητές και φοιτητές της Ιατρικής και θα συνεχίσουν όλοι μαζί πορεία στους δρόμους της πόλης.

Αντίστοιχα, στο Βόλο, φοιτητές και μαθητές θα ξεκινήσουν πορεία στις 12 το μεσημέρι, από την πλατεία Ελευθερίας.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις, όπου υπάρχουν πανεπιστήμια και ΤΕΙ, και συγκεκριμένα σε Χαλκίδα, Κομοτηνή, Μυτιλήνη, Καλαμάτα, Ρέθυμνο (6 μ.μ., πανεξόρμηση στην πόλη μαζί με δυνάμεις του ΠΑΜΕ), Ηράκλειο (6 μ.μ., στα Λιοντάρια), Σάμο, Χίο, Κέρκυρα (12 το μεσημέρι, από το Ιστορικό) και Αρτα (10 το πρωί, από πλατεία Κιλκίς), Ξάνθη, Κομοτηνή (7 μ.μ. στην πλατεία), Κοζάνη (11.30 το πρωί στο ΤΕΙ), Αλεξανδρούπολη (12 το μεσημέρι, στη Φοιτητική Λέσχη), Ορεστιάδα (11 το πρωί στις γραμματείες των σχολών), Καβάλα (6 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη), Σέρρες (10 το πρωί στη διοίκηση του ΤΕΙ) και Λευκάδα.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Με κριτήρια «μάνατζερ»

Χαρακτηριστικά διαδικασίας διορισμού ημετέρων που ασπάζονται την κυρίαρχη πολιτική έχει η πρόταση σχεδίου νόμου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την επιλογή των στελεχών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης

Με βασικό κριτήριο πειθήνια στελέχη να υλοποιήσουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική των ταξικών φραγμών και στο «τελευταίο» σχολείο, το υπουργείο Παιδείας συνέταξε πρόταση σχεδίου νόμου - την οποία και παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου - για την... επιλογή των στελεχών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την πρόταση όλα τα στελέχη επιλέγονται, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, για 4ετή θητεία. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής είναι υπηρεσιακή και διδακτική εμπειρία. Η προϋπόθεση για την επιλογή σε ανώτερη θέση διοίκησης (διευθυντή Εκπαίδευσης, προϊσταμένου Γραφείου Εκπαίδευσης) η προηγούμενη θητεία σε θέση διευθυντή Σχολικής Μονάδας. Ενώ ως βασικό κριτήριο επιλογής για τους υποψηφίους ανωτέρων στελεχικών θέσεων θα είναι οι γραπτές εξετάσεις τύπου ΑΣΕΠ (οι εξετάσεις θα γίνουν στο υπουργείο Παιδείας, τα κριτήρια και οι διαδικασίες θα καθοριστούν από το ΑΣΕΠ). Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, μετά από 4 χρόνια οι γραπτές εξετάσεις θα αντικατασταθούν από την αξιολόγηση, καθώς, όπως επανέλαβε, «αξιολόγηση θα υπάρξει σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα»... Οι θέσεις που αφορούν τα στελέχη εκπαίδευσης είναι 1.238 (803 σχολικοί σύμβουλοι, 116 διευθυντές Διευθύνσεων, 319 προϊστάμενοι Α'βάθμιας και Β'βάθμιας εκπαίδευσης).

Αν και η υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη Πρόταση διασφαλίζει διαφάνεια και αξιοκρατία, στην ουσία δε διαφοροποιείται σημαντικά από προηγούμενα προεδρικά διατάγματα, καθώς ιδιαίτερο βάρος δίνονται σε υποκειμενικά κριτήρια (όπως προσωπική συνέντευξη), που σίγουρα ανατρέπουν και βάζουν σε δεύτερη μοίρα, το οποιοδήποτε αντικειμενικό προσόν του υποψηφίου.

Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει με τη σειρά της, ότι έχει ανάγκη να διορίσει τα «δικά της παιδιά» στο σβέρκο εκπαιδευτικών και εκπαίδευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει την πιστή εφαρμογή των νόμων της αγοράς στα σχολεία. Τα «καλύτερα παιδιά», είτε φορούν μπλε, είτε πράσινα κοστούμια, πρέπει να υλοποιήσουν κατά γράμμα την αντιεκπαιδευτική πολιτική που έχουν επιβάλλει οι αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Η πρόταση του ταξικού κινήματος για την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης με θητεία, 100% απόλυτα μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια (όπως πείρα, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και άλλα), είναι η μοναδική επιλογή που χτυπάει την «ημετεροκρατία», τις πελατειακές σχέσεις και αίρει την ομηρία των στελεχών.

ΑΣΟΕΕ
Πέταξαν έξω τους «επιχειρηματίες»

Η δυναμική παρουσία φοιτητών απέτρεψε να γίνει εκδήλωση με θέμα «επαγγελματικές προοπτικές και απαιτήσεις στη σύγχρονη αγορά εργασίας»

Δεν τους «παίρνει», μήτε τους περνάει. Κι άλλη μια προπαγανδιστική απόπειρα διείσδυσης των επιχειρήσεων στα εκπαιδευτικά δρώμενα, έμεινε στις ιλουστρασιόν αφίσες. Ο λόγος για την Εσπερίδα που διοργάνωνε το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ), προκειμένου να δώσει βήμα σε διάφορα στελέχη επιχειρήσεων, ανάμεσά τους και στον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ.

«Εξω οι εταιρίες από τις σχολές» και «Τέρμα πια στην κοροϊδία - Ενιαία Ανώτατη Δημόσια Παιδεία» ήταν μερικά από τα συνθήματα - αιτήματα που βροντοφώναξαν χτες το απόγευμα οι φοιτητές, στο Αμφιθέατρο «Αντωνιάδου» του ΟΠΑ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΟ ΟΠΑ του ΚΚΕ και της ΠΚΣ ΟΠΑ, αποτρέποντας με την παρουσία τους να πάρει σάρκα και οστά το «όραμα» πρυτανικών αρχών και επιχειρηματιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ