Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Με κριτήρια «μάνατζερ»

Χαρακτηριστικά διαδικασίας διορισμού ημετέρων που ασπάζονται την κυρίαρχη πολιτική έχει η πρόταση σχεδίου νόμου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την επιλογή των στελεχών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης

Με βασικό κριτήριο πειθήνια στελέχη να υλοποιήσουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική των ταξικών φραγμών και στο «τελευταίο» σχολείο, το υπουργείο Παιδείας συνέταξε πρόταση σχεδίου νόμου - την οποία και παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου - για την... επιλογή των στελεχών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την πρόταση όλα τα στελέχη επιλέγονται, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, για 4ετή θητεία. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής είναι υπηρεσιακή και διδακτική εμπειρία. Η προϋπόθεση για την επιλογή σε ανώτερη θέση διοίκησης (διευθυντή Εκπαίδευσης, προϊσταμένου Γραφείου Εκπαίδευσης) η προηγούμενη θητεία σε θέση διευθυντή Σχολικής Μονάδας. Ενώ ως βασικό κριτήριο επιλογής για τους υποψηφίους ανωτέρων στελεχικών θέσεων θα είναι οι γραπτές εξετάσεις τύπου ΑΣΕΠ (οι εξετάσεις θα γίνουν στο υπουργείο Παιδείας, τα κριτήρια και οι διαδικασίες θα καθοριστούν από το ΑΣΕΠ). Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, μετά από 4 χρόνια οι γραπτές εξετάσεις θα αντικατασταθούν από την αξιολόγηση, καθώς, όπως επανέλαβε, «αξιολόγηση θα υπάρξει σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα»... Οι θέσεις που αφορούν τα στελέχη εκπαίδευσης είναι 1.238 (803 σχολικοί σύμβουλοι, 116 διευθυντές Διευθύνσεων, 319 προϊστάμενοι Α'βάθμιας και Β'βάθμιας εκπαίδευσης).

Αν και η υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη Πρόταση διασφαλίζει διαφάνεια και αξιοκρατία, στην ουσία δε διαφοροποιείται σημαντικά από προηγούμενα προεδρικά διατάγματα, καθώς ιδιαίτερο βάρος δίνονται σε υποκειμενικά κριτήρια (όπως προσωπική συνέντευξη), που σίγουρα ανατρέπουν και βάζουν σε δεύτερη μοίρα, το οποιοδήποτε αντικειμενικό προσόν του υποψηφίου.

Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει με τη σειρά της, ότι έχει ανάγκη να διορίσει τα «δικά της παιδιά» στο σβέρκο εκπαιδευτικών και εκπαίδευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει την πιστή εφαρμογή των νόμων της αγοράς στα σχολεία. Τα «καλύτερα παιδιά», είτε φορούν μπλε, είτε πράσινα κοστούμια, πρέπει να υλοποιήσουν κατά γράμμα την αντιεκπαιδευτική πολιτική που έχουν επιβάλλει οι αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Η πρόταση του ταξικού κινήματος για την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης με θητεία, 100% απόλυτα μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια (όπως πείρα, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και άλλα), είναι η μοναδική επιλογή που χτυπάει την «ημετεροκρατία», τις πελατειακές σχέσεις και αίρει την ομηρία των στελεχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ