ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ανέβασε τον «πυρετό» της γρίπης...

Δημιουργήθηκε πρόβλημα χωρίς να υπάρχει, εξαιτίας των άστοχων κυβερνητικών χειρισμών

Πολλαπλά προβλήματα εκ του μη όντως δημιούργησε με τις δηλώσεις του τις δύο προηγούμενες μέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Μπασιάκος. Εχοντας κατά νου τη δημιουργία θετικών επικοινωνιακών εντυπώσεων για το... πόσο έγκαιρα αντιδρά και το... πόσο έτοιμη είναι η κυβέρνηση σε όποιο πρόβλημα προκύψει ενδεχομένως από τη γρίπη των πτηνών, έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης τελικά είναι ότι χωρίς να υπάρχει, μέχρι στιγμής, κρούσμα γρίπης των πτηνών, η κυβέρνηση κατάφερε να σπείρει ακόμα μεγαλύτερο πανικό στους ανυπεράσπιστους καταναλωτές, επέφερε αισθητό πλήγμα στην ελληνική πτηνοτροφία, έδωσε την ευκαιρία στην ΕΕ να εγκαλεί και να στέλνει επιθεωρητές, δόθηκε η αφορμή για την άσκηση προκαταρκτικής έρευνας από τη Δικαιοσύνη, φούσκωσαν τα πανιά για ακόμα μεγαλύτερο θόρυβο από τα κανάλια. Οπως έγινε γνωστό ήδη η Ουκρανία, η Βουλγαρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν απαγόρευση των εισαγωγών πτηνοτροφικών προϊόντων από την Ελλάδα. Η Κομισιόν επίσης, όπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας, δεν έχει λάβει κανένα αποτέλεσμα αναλύσεων, όπως επίσης και το εργαστήριο Ουέιμπριζ της Μ. Βρετανίας.

Ο Ε. Μπασιάκος αφού ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι βρέθηκε θετικό δείγμα σε μια γαλοπούλα από τις Οινούσες, χωρίς να περιμένει δεύτερη επιβεβαίωση, προχτές βράδυ αντί να πείσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα - αφού από το Εργαστήριο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν πως δεν υπάρχει πρόβλημα - προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση και καχυποψία, αφού δεν ήταν σε θέση να απαντήσει απλά και πειστικά σε εύλογες ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Και οι όποιες δηλώσεις και ανακοινώσεις έκανε στη συνέχεια δεν μπορούσαν να αναστρέψουν το κλίμα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, η εμμονή του Ε. Μπασιάκου να επιβάλει απαγόρευση ανακοίνωσης του αποτελέσματος από το Εργαστήριο Αναφοράς μέχρι να κάνει τις σχετικές δηλώσεις ο ίδιος προχτές βράδυ, εκνεύρισαν τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, που ήξεραν πόση ώρα διαρκούν οι σχετικές εξετάσεις, ενώ επίσης δημιούργησαν υπόνοιες πως κάτι «μαγειρεύεται».

Από τα λεγόμενα του Ε. Μπασιάκου στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως χάθηκε το δείγμα αίματος που βρέθηκε θετικό στην Αθήνα και δεν εξετάστηκε στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη. Η αλήθεια είναι ότι στις 14/10 στάλθηκαν στο εργαστήριο της Αθήνας 3 νεκρές γαλοπούλες, 6 δείγματα αίματος από την εκτροφή που υπήρχε πρόβλημα και άλλα τρία δείγματα αίματος από γαλοπούλες γειτονικών εκτροφών. Στις 17/10 πάρθηκαν άλλα 8 δείγματα αίματος από την ίδια εκτροφή και η πιο άρρωστη γαλοπούλα σφάχτηκε και όλα στάλθηκαν στο εργαστήριο της Θεσσαλονίκης. Από τα πρώτα δείγματα βγήκαν τα οκτώ αρνητικά και το ένα από 6 έδειξε θετικό, ενώ από τα δεύτερα βγήκαν όλα αρνητικά. Δε χάθηκε κανένα δείγμα αίματος, αλλά όπως λένε οι αρμόδιοι κτηνίατροι τα πουλερικά ζωντανά δεν μπορούν να δώσουν ποσότητα αίματος που να φτάνει για περισσότερες από μία εξετάσεις. Θα πρέπει να σφαγούν για να συμβεί αυτό. Και το δείγμα αίματος που βγήκε θετικό στην Αθήνα δεν μπορούσε να ξαναεξεταστεί. Επίσης αρμόδιοι κτηνίατροι αναφέρουν πως δε χρειάζονταν να μαρκαριστούν οι γαλοπούλες από τις οποίες πάρθηκαν δείγματα αίματος. Το σημαντικότερο όμως είναι πως αν όντως υπήρχε γρίπη των πτηνών θα είχαν ψοφήσει όλες οι γαλοπούλες και τα κοτόπουλα της συγκεκριμένης εκτροφής και οι αιματολογικές εξετάσεις θα έδειχναν το πρόβλημα και σε κάποιο άλλο δείγμα αίματος. Βέβαια αναμένονται και οι ιολογικές εξετάσεις, αλλά όπως αναφέρουν γνωρίζοντες το θέμα οι γαλοπούλες στις Οινούσες δεν έχουν τον ιό της γρίπης των πουλερικών.

Οι γεωτεχνικοί

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις της νόσου των πτηνών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών (ΠΟΓΕΔΥ) σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «το πρόβλημα δεν είναι ο ιός της γρίπης αλλά η χρόνια ασθένεια της "διοικητικής αρρυθμίας" του κατ' όνομα υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» και συνεχίζει: «Οι Γεωτεχνικοί υπερβάλλοντας τους εαυτούς τους προφυλάσσουν τόσο την υγεία του ζωικού κεφαλαίου, όσο και των καταναλωτών. Εχουν επανειλημμένα τονίσει και καταγγείλει τη "νόσο της διοικητικής αρρυθμίας του υπουργείου" εδώ και δέκα χρόνια. Οι ευθύνες ανήκουν στην προηγούμενη Κυβέρνηση που τη γέννησε και στη σημερινή που συνεχίζει και τη συντηρεί».

Αύξηση κερδών της «ΡΟΣ» κατά 263%!

Χρυσές δουλιές για την εταιρία που παράγει τα χάπια «Ταμιφλού»

ΜΟΣΧΑ - ΣΚΟΠΙΑ - ΠΕΚΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Στελέχη του ιού H5Ν1 εντοπίστηκαν στις πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις δειγμάτων από μερικές εκατοντάδες πουλερικά, που πέθαναν ξαφνικά πριν από ένα 48ωρο στο χωριό Γιαντόφκα έξω από τη ρωσική πόλη Τούλα (300 χλμ. νοτίως της Μόσχας). Τα διαδραματιζόμενα, γύρω από τη γρίπη των πουλερικών, επιφυλάσσουν νέο πεδίο δόξης λαμπρό για χρυσοφόρες μπίζνες από τις πολυεθνικές εταιρίες φαρμάκου. Ετσι, την ώρα που πολλές χώρες εντείνουν τις δοκιμές φαρμάκων και εμβολίων, για τη γρίπη των πουλερικών, η ελβετική βιομηχανία «Ρος» (παράγει τα χάπια «Ταμιφλού») ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της κατά 263%, μέσα στο τελευταίο 9μηνο (περίπου 554 εκατ. δολάρια)!

Σε ό,τι αφορά τα νεκρά πουλερικά, που βρέθηκαν στη Γιαντόφκα, οι ρωσικές αρχές - αν και θα ακολουθήσουν και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις - πήραν άμεσα μέτρα: Προληπτική θανάτωση οικόσιτων πουλερικών, εμβολιασμός πληθυσμού (τουλάχιστον 200.000 ατόμων), επιβολή καραντίνας στο χωριό Γιαντόφκα...

Στη νοτιοδυτική ΠΓΔΜ, με επίκεντρο το χωριό Μόγγιλα (έξω απ' την πόλη Μοναστήρι), οι προσπάθειες ειδικών συνεργείων εστιάζονταν και χτες στη θανάτωση χιλιάδων πουλερικών. Επιπλέον, γνωστοποιήθηκε πως σε περίπου μία βδομάδα ειδικευμένο εργαστήριο στη Βρετανία θα ανακοινώσει εάν υπάρχει ο ιός Η5Ν1 στα δείγματα.

Στη Ρουμανία, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη στελεχών του ιού Η5Ν1 σε νεκρά πτηνά που βρέθηκαν στο χωριό Μάλιουτς, που είναι το δεύτερο χωριό στο Δέλτα του Δούναβη με διαπιστωμένα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών.

Στη βορειοδυτική Κίνα (περιοχή Χουχότ) ανακοινώθηκαν χτες για πρώτη φορά απ' τις αρχές του χρόνου νέα κρούσματα της νόσου (θετικά στον ιό Η5Ν1). Οι αρχές ανακοίνωσαν πως η υπόθεση είναι «υπό έλεγχο» και πως δεν υπάρχει ανησυχία για επιδημία...

Στην Ουκρανία, όπου δεν αναφέρθηκαν κρούσματα της νόσου, ανακοινώθηκε νέα δέσμη προληπτικών μέτρων, όπως απαγόρευση των εισαγωγών κρέατος από χώρες με ύποπτα κρούσματα (μεταξύ αυτών η Ελλάδα), αλλά και εντατικοί έλεγχοι σε όλες τις πτηνοτροφικές και τις βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας κρέατος.

Ολα αυτά, ενώ χτες εκπρόσωπος της ΕΕ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση άσκησης με την κωδική ονομασία «Κόμον Γκράουντ», σε σχέση με τη «διαδικασία επικοινωνίας» μεταξύ διοικητικών υγειονομικών κέντρων στις 25 χώρες - μέλη.

Στο επίκεντρο τα εμβόλια...

Ο υπουργός Υγείας της Ουγγαρίας εμφανίστηκε χτες αισιόδοξος για τα πρώτα κλινικά αποτελέσματα ενός εμβολίου για ανθρώπους (κατά της γρίπης των πουλερικών) με στελέχη του ιού Η5Ν1. Είπε ότι το εμβόλιο, που κατά τις πρώτες εκτιμήσεις θα μπορεί να παράγει η Ουγγαρία κατά 500.000 δόσεις ανά βδομάδα, θα χρησιμοποιηθεί ευρέως μόνο σε περίπτωση πανδημίας γρίπης...

Στην Ταϊλάνδη, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη των κλινικών δοκιμών ενός αντιγράφου - φαρμάκου των χαπιών «Ταμιφλού» και τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής έως τον Οκτώβρη του 2006. Είπε ότι το φάρμακο θα παραχθεί σε ποσότητες για να καλύψει τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού της χώρας και διευκρίνισε ότι ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου, επειδή η φαρμακοβιομηχανία «Ρος» δεν έχει κατοχυρώσει στην Ταϊλάνδη πατέντα του συγκεκριμένου φαρμάκου. Ομως, όπως σημείωσε, ακόμη και εάν η «Ρος» κάνει τη σχετική κίνηση, ο κυβερνητικός Φαρμακευτικός Οργανισμός θα συνεχίσει τις προσπάθειες για μαζική παραγωγή, κάνοντας χρήση του νόμου περί εκτάκτων καταστάσεων και κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

Η βρετανική κυβέρνηση απηύθυνε χτες ανοιχτή πρόσκληση σε φαρμακοβιομηχανίες να υπογράψουν συμβόλαια για τη μαζική παραγωγή εμβολίων κατά της γρίπης στη χώρα σε περίπτωση επιδημίας.

Τέλος, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία «Σανόφι - Αβέντις» ανακοίνωσε πως έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα είναι γνωστά τα πρώτα κλινικά αποτελέσματα απ' τη δοκιμή εμβολίου σε 400 εθελοντές (από 18-60 ετών) κατά της γρίπης των πουλερικών. Είπε πως οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, αλλά αυτό που μελετάται επίσης είναι η ακριβής δοσολογία των εμβολίων.

Δραματικές ελλείψεις

Εκατό δέκα δείγματα νεκρών πουλιών από διάφορες περιοχές της χώρας έφτασαν προχτές Τρίτη στο Ινστιτούτο Αναφοράς στο Κέντρο Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων Θεσσαλονίκης, ενώ χθες στον αριθμό αυτό προστέθηκαν άλλα 47 δείγματα. Ηδη, από την αρχή της βδομάδας, το Ινστιτούτο έχει πολλαπλάσιο φόρτο εργασίας λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει το ύποπτο κρούσμα στις Οινούσες. Μονάχα δύο επιστήμονες εργάζονται σ' αυτό και έτσι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο όγκο δουλιάς που συσσωρεύεται κάθε μέρα.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Δικομματικός καυγάς εις βάρος της δημόσιας υγείας

Τις άστοχες ενέργειες κυβέρνησης και υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσπάθησε ανεπιτυχώς να καλύψει χτες στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος. Το «κρούσμα ιού της νόσου των πουλερικών» όπως ανέφερε τη Δευτέρα το βράδυ ο υπουργός, μεταβλήθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε «στοιχείο υποψίας», προσθέτοντας επίσης ότι «αυτή τη στιγμή, όλα τα στοιχεία που έχουμε από το εργαστήριο της Θεσσαλονίκης δείχνουν ότι είναι αρνητικά».

Κριτική για τις εντυπώσεις και το «θεαθήναι», άσκησε στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ν. Αθανασάκη. Οι άστοχες ενέργειες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκου, έδωσαν αφορμή στην εκκίνηση του γνωστού δικομματικού παιχνιδιού, με φόντο, αυτήν τη φορά, τη δημόσια υγεία, αλλά και τους μικρομεσαίους πτηνοτρόφους και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, που απειλούνται από οικονομική καταστροφή. Ο Ν. Αθανασάκης εκτόξευσε ξανά τις γνωστές κατηγορίες περί ανικανότητας της κυβέρνησης και των υπουργών της, με αποτέλεσμα «να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί σύγχυσης, πανικού, να δημιουργήσουν προβλήματα σε ένα δυναμικό κλάδο της οικονομίας, όπως είναι η πτηνοτροφία και να εκθέσουν τη χώρα διεθνώς».

Εισαγγελική παρέμβαση

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός, παρήγγειλε χτες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης να διενεργήσει ποινική προκαταρκτική έρευνα, με αφορμή τα δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με το ύποπτο δείγμα γαλοπούλας από τις Οινούσες που βρέθηκε θετικό για γρίπη των πουλερικών στο κτηνιατρικό εργαστήριο της Αθήνας και φέρεται να χάθηκε στη συνέχεια. Οπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις υπηρεσίες τους στάλθηκα νέα δείγματα για αιματολογικές και ιολογικές εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με χρεοκοπία απειλούνται οι πτηνοτρόφοι

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Προ των ευθυνών της φέρνει την κυβέρνηση το ΚΚΕ αλλά και προσωπικά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όσον αφορά τη γρίπη των πουλερικών και τον κίνδυνο χρεοκοπίας που αντιμετωπίζουν πλέον οι μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι και οι πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της χώρας. Σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, Τ. Τσιόγκας και Αγγ. Τζέκης, επισημαίνουν τις επιπτώσεις που επιφέρουν στον κλάδο της πτηνοτροφίας τα πρόσφατα γεγονότα με τη γρίπη των πτηνών.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ, στο κείμενο της Ερώτησής τους τονίζουν: «Με κίνδυνο χρεοκοπίας απειλούνται οι μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι και οι πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της χώρας και με καταστροφή ο κλάδος της πτηνοτροφίας εξαιτίας της παραπληροφόρησης και του πανικού που προκλήθηκε και από τις άστοχες ενέργειες και δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο καταναλωτικό κοινό με αφορμή τη γρίπη των πτηνών, με αποτέλεσμα να πέσει κατακόρυφα η κατανάλωση πτηνοτροφικών προϊόντων παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών επιστημόνων ότι σήμερα η κατανάλωσή τους δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, «τι ενέργειες θα κάνει για να αποτραπεί η χρεοκοπία των μικρομεσαίων πτηνοτρόφων και των πτηνοτροφικών συνεταιρισμών και να στηριχτεί ο κλάδος της πτηνοτροφίας;».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Επικοινωνιακή απόβαση στις Οινούσες

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα για τους κατοίκους όχι μόνο των Οινουσών, αλλά και όλης της Ελλάδας», δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, κατά την επίσκεψή του στις Οινούσες.

Ο υπουργός πήγε στις Οινούσες για να «παραδώσει ο ίδιος τα είκοσι εμβόλια κατά της κοινής γρίπης, που του είχαν ζητηθεί για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων» και «να συγχαρεί τις δύο γιατρούς του Περιφερειακού Ιατρείου του νησιού, που έκαναν αυτό που επιτάσσει η προληπτική ιατρική», όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας. Φαίνεται ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης επιχείρησε αφ' ενός να υπερκεράσει με επικοινωνιακή κάλυψη τις παρενέργειες που δημιουργήθηκαν στην αντιμετώπιση του περιστατικού των Οινουσών και αφ' ετέρου να δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε ότι το «υπουργείο Υγείας θα παίξει ουσιαστικό ρόλο, εάν και όποτε νοσήσει άνθρωπος». Επίσης ο υπουργός Υγείας είπε ότι έχει φροντίσει να έχει το «Ταμιφλού», το αντιικό φάρμακο που μειώνει τα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο. Ηδη, έχουν μπει στην αγορά «Ταμιφλού» και θα μπουν και άλλα, πέραν των όσων έχει δεσμεύσει ο ΕΟΦ και πέραν της παραγγελίας που έχει κάνει το κράτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ