ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Απεργιακό ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση

Τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων του κλάδου, παρά την τρομοκρατία και την προσπάθεια υπονόμευσης, ανέδειξε η χτεσινή κινητοποίηση

Από τη συγκέντρωση των απεργών έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
Από τη συγκέντρωση των απεργών έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
Με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής, που αγγίζουν το 100%, ολοκληρώθηκε η χθεσινή πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Πρόνοιας και των παιδικών σταθμών, στην εμπορευματοποίηση των αναγκών του παιδιού και της λαϊκής οικογένειας. Και αυτό, παρά την απροκάλυπτη υπονόμευσή της από την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, αλλά και τη στάση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ (ΣΥΝ) - που φρέναρε το συντονισμό της δράσης των εργαζομένων, κηρύσσοντας απεργία μόνο για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς και για τον υπόλοιπο κλάδο στάση εργασίας.

Η αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων εκφράστηκε και με τη μεγάλη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, όπου έντονη ήταν η παρουσία του μπλοκ των ταξικών δυνάμεων. Με συνθήματα και πανό καλούσαν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες, να συγκρουστούν με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και τους φορείς της. Να παλέψουν για: Ενιαίο πλαίσιο αγωγής και φροντίδας του παιδιού στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιωτική παρέμβαση, δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατάργηση των τροφείων, κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και άλλα.

Η προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων από την πλατεία Βάθης πορεύτηκε στην πλατεία Καραϊσκάκη, όπου είχε οριστεί η απεργιακή συγκέντρωση και ακολούθησε πορεία προς τα γραφεία της ΚΕΔΚΕ, στην Ακαδημίας, και στο υπουργείο Εσωτερικών στην Κλαυθμώνος, όπου, όμως, οι ηγεσίες τους απουσίαζαν.

Η Η. Πατσουράκη και η Τ. Ελευθερίου, εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς, ανέδειξαν με δηλώσεις στο «Ρ» τα χρόνια προβλήματα. Οπως το τεράστιο πρόβλημα της υλικοτεχνικής υποδομής, τον κατακερματισμό των εργασιακών σχέσεων, την έλλειψη προσωπικού, τα τροφεία που φθάνουν από 50 έως και 250 ευρώ το μήνα κ.ά. Προβλήματα, που δυσκολεύουν κατά πολύ και το παιδαγωγικό έργο. Σημείωσαν ότι η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει μετατρέψει τους παιδικούς σταθμούς σε πάρκινγκ. Και ότι τα προβλήματα στο χώρο αυτό δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ξεκομμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των εργαζομένων.

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και το νομό της Θεσσαλονίκης. Μοναδική εξαίρεση ο Γ` Παιδικός Σταθμός Καλαμαριάς, εξαιτίας της απεργοσπαστικής κίνησης της Κυριακής Φοροπούλου (ΠΑΣΟΚ), δημοτικού συμβούλου του Δήμου Καλαμαριάς και προέδρου του παιδικού σταθμού, να θέσει σε λειτουργία το σταθμό με προσωπικό ασφαλείας. Πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, από εργαζόμενες κι εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς του νομού, καθώς και αντιπροσωπείες από το Κιλκίς, τα Γιαννιτσά, τις Φέρρες, το νομό Εβρου. Η πορεία που ακολούθησε κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου αντιπροσωπεία επέδωσε ψήφισμα στον γενικό γραμματέα του υπουργείου. Κατά την πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, οι απεργοί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Β. Παπαγεωργόπουλος αρνήθηκε να δεχτεί την αντιπροσωπεία των εργαζομένων.

«ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Μάθημα αντίστασης στην πύλη του εργοστασίου

Μαθητές από τα σχολεία της περιοχής έσμιξαν χτες με τις αγωνιζόμενες εργάτριες

Εκπρόσωπος των μαθητών απευθύνει χαιρετισμό στις εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Εκπρόσωπος των μαθητών απευθύνει χαιρετισμό στις εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Ενα υπαίθριο μάθημα αντίστασης και αξιοπρέπειας στήθηκε χτες το πρωί έξω από το εργοστάσιο της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», κόντρα στη δουλοπρέπεια και το συμβιβασμό, με τα οποία η κυρίαρχη τάξη κι οι υπηρέτες της θέλουν να αλυσοδέσουν τη νέα γενιά. Ο αγώνας που συνεχίζουν αταλάντευτα οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» εδώ και οκτώ ολόκληρες βδομάδες, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους χρωστά η εργοδοσία και τη διασφάλιση της δουλιάς τους, δυνάμωσε με τη συμμετοχή των ίδιων τους των παιδιών. Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, από τέσσερα σχολεία των εργατογειτονιών του Ιλίου, πραγματοποίησαν κοινή πορεία αλληλεγγύης ως τις πύλες του εργοστασίου. Βροντοφώναξαν ξάστερα με ποιους έχει πραγματικό συμφέρον να συστρατευτεί η νέα γενιά: «Μαθητές, εργατιά μια φωνή και μια γροθιά!». Απέδειξαν ότι όχι μόνο αρνούνται να μείνουν αμέτοχοι στη μάχη που δίνουν οι γονείς τους για το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή, αλλά και ότι σ' αυτόν τον αγώνα αναλαμβάνουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης.

«Εχει τύχει και στη μάνα μου...»

Ηταν λίγα λεπτά πριν τις 8.30 π.μ., όταν άρχισαν να κατηφορίζουν την οδό Ασκληπιού πρώτοι οι μαθητές απ' το 2ο Γυμνάσιο Ιλίου. Οι εργάτριες τους υποδέχτηκαν με τα γνώριμα αγωνιστικά τους συνθήματα: «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία».

Γέμισε νιάτα και ελπίδα ο δρόμος έξω από το εργοστάσιο
Γέμισε νιάτα και ελπίδα ο δρόμος έξω από το εργοστάσιο
Ο Αλέξανδρος, ο Μπάμπης, ο Χρήστος εξηγούν στο «Ρ» ότι βρίσκονται έξω απ' το εργοστάσιο γιατί καταλαβαίνουν: Η απειλή είναι ίδια για τις οικογένειες όλων, ο αγώνας είναι κοινός. «Ηρθαμε να συμπαρασταθούμε στις γυναίκες που μένουν άνεργες...». «Εχει τύχει και στη μάνα μου...».

Στις 8.45 π.μ., νεανικές φωνές ακούγονται απ' την οδό Φλέβας Ρουβίκωνος: «Οι μαθητές δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με τους εργάτες αντίσταση και πάλη». Είναι οι μαθητές απ' το 3ο και το 4ο Ενιαίο Λύκειο (ΕΛ) Ιλίου που κάνουν την εμφάνισή τους με το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Ιλίου: «Θέλουμε να μάθουμε και να ζήσουμε, αλληλεγγύη στις εργάτριες της "ΣΕΞ ΦΟΡΜ"».

Ο χαιρετισμός των μαθητών είναι σαφής: «Αυτά που γίνονται στη "ΣΕΞ ΦΟΡΜ" μας αφορούν κι εμάς. Αύριο οι επιχειρήσεις θα κλείσουν και τα σχολεία μας... Εχουμε τον ίδιο εχθρό!». Η αλληλεγγύη των μαθητών δεν είναι απλή συμπαράσταση, είναι μήνυμα κοινού αγώνα.

Η κοινή ανακοίνωση που εδώ και μέρες έχει κυκλοφορήσει σημείωνε: «Η αλληλεγγύη μας είναι μήνυμα για κοινό αγώνα ενάντια στον ίδιο εχθρό: στους βιομήχανους και στα κόμματά τους. Αυτοί αφήνουν τους γονείς μας χωρίς δουλιά, αυτοί μας φτιάχνουν ένα σχολείο που δε μας μορφώνει... Αυτοί εκμεταλλεύονται τους γονείς μας για να αυξάνουν τα κέρδη τους, αυτοί έρχονται τώρα και μέσα στα σχολεία μας για να μας "πουλήσουν γνώσεις", για να μας μαθαίνουν ό,τι θέλουν, για να ζούμε όπως θέλουν.

Ξέρουμε ότι αυτοί δε μας θέλουν ενωμένους. Τρέμουν την αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους και τα παιδιά τους. ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΡΗ!..».

Κόντρα στον αυταρχισμό

Οση ελπίδα και δύναμη αναζωπύρωσε η αγωνιστική πρωτοβουλία των παιδιών, τόσος ήταν και ο θυμός για την προσπάθεια τρομοκράτησής τους απ' την Αστυνομία και ορισμένους καθηγητές. Γεγονός που ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η κυρίαρχη τάξη προσπαθεί με κάθε τρόπο να εγκλωβίσει τη νέα γενιά στην αδρανοποίηση, στην υποταγή.

Με... «συμβουλές» του τύπου «δεν είναι δικό μας πρόβλημα», «εμείς δεν το εγκρίνουμε», αλλά και απειλές ότι «απουσίες θα μπουν κανονικά», κάποιοι που θέλουν να αποκαλούνται «παιδαγωγοί» προσπάθησαν να αποτρέψουν τα παιδιά απ' την κινητοποίηση. Εκείνα όμως ήξεραν πως δεν μπορούσαν να λείπουν απ' την πορεία: «Ηρθαμε να συμπαρασταθούμε γιατί σκεφτόμαστε ότι στη θέση τους θα μπορούσαν να είναι οι γονείς μας», σημείωσε στο «Ρ» ο Δημήτρης απ' το 3ο ΕΛ. Οι μαθητές κατήγγειλαν ακόμα ότι στο 6ο ΕΛ ο διευθυντής φώναξε την Αστυνομία έξω απ' το σχολείο. Ανάλογα εμπόδια αντιμετώπισαν και μαθητές άλλων σχολείων της περιοχής. Οι προσπάθειες όμως «έπεσαν στο κενό». Γύρω στις 9.30 π.μ. περισσότεροι από εκατό μαθητές του 6ου ΕΛ έφτασαν κι αυτοί στο ραντεβού.

Η συγκίνηση των εργατριών έγινε ακόμα πιο έντονη. Γιατί αυτή η συμμετοχή της νέας γενιάς στον αγώνα τους αποτελεί ισχυρή απόδειξη ότι ο αγώνας τους έριξε καρπερή σπορά, όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις. Εργάτριες και μαθητές φώναξαν μαζί ότι «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», αλλά και ότι «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι».

Αντάμωμα αγώνα και προοπτικής

Η εμπειρία απ' τον πολυήμερο αγώνα εμπλούτισε τη συνάντηση. Κι απ' την ντουντούκα των εργατριών ήχησε: «Βλέπουμε τι γίνεται καθημερινά με το κλείσιμο των εργοστασίων, το ζείτε κι εσείς, το ζουν κι οι οικογένειές σας. Εμείς επιλέξαμε τον αγώνα... Ολες αυτές τις μέρες είδαμε πολλά... Είδαμε τα περιπολικά να μπαίνουν μπροστά στις πύλες του εργοστασίου και να λένε οι αστυνομικοί ότι "προστατεύουν το δικαίωμα στην εργασία". Το υπουργείο Εργασίας, Εργοδοσίας το λέμε εμείς, να στηρίζει τον κ. Παπαδόπουλο. Τον εργοδότη να δίνει ψίχουλα σε ελάχιστους εργαζόμενους για να διασπάσουν τον αγώνα μας...».

«Διδάσκετε σαν πρωτοπόρες εργάτριες μανάδες τα παιδιά σας και όλα τα παιδιά πώς να κρατάνε ψηλά το κεφάλι... Η παρουσία των μαθητών δίπλα σας αποτελεί συνάμα και καταδίκη γι' αυτούς που απεργάζονται εργασιακό μεσαίωνα για τη σημερινή, αλλά και αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης. Ο αταλάντευτος, ενωμένος αγώνας είναι μονόδρομος για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής...» σημείωσε εκ μέρους αντιπροσωπείας της Ενωσης Γονέων Ιλίου, που συμμετείχε στην κινητοποίηση, ο πρόεδρος Γρ. Ρήγας.

Επίσης, στο πλευρό των εργατριών βρέθηκε ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Χαϊδαρίου, ο οποίος έχει ξεκινήσει προσπάθεια για την οικονομική τους ενίσχυση.

Με σκοπό να μην αφήσουν αναπάντητη την πρόκληση και καταδικάζοντας τον αυταρχισμό, οι εργάτριες θα ετοιμάσουν την επόμενη εβδομάδα σημείωμα διαμαρτυρίας προς κάθε σχολείο, αναδεικνύοντας την αγωνιστική στάση των μαθητών και απαιτώντας να μην επιβληθεί κανενός είδους κύρωση.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Να τους χαλάσουμε τα σχέδια!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 2 Νοέμβρη από τις οκτώ συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες των συνταξιούχων

Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και για τη διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες, οργανώνουν στις 2 Νοέμβρη οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) και ώρα 10 το πρωί.

Σε ανακοίνωσή τους, οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες αναφέρονται στη διαρκή χειροτέρευση της κατάστασης, σημειώνοντας: «Η ακρίβεια οργιάζει, επίσημη και ανεπίσημη. Τα φάρμακα εξαφανίζονται και ακριβαίνουν». Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική λιτότητας του ΠΑΣΟΚ, «εφαρμόζοντας τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Αλμούνια, του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ, του Γκαργκάνα και μας δίνει αυξήσεις ελεημοσύνης, από 0,40 - 1 ευρώ τη μέρα». Την ίδια στιγμή «αυξάνουν οι πάγιες δαπάνες» σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Δημοτικά τέλη. Το πετρέλαιο έχει ακριβύνει κατά 30 - 40%. «Εφτασαν πολλοί συνταξιούχοι να αγοράσουν τα φάρμακα βερεσέ και άλλοι να ψάχνουν στα σκουπίδια των λαϊκών αγορών, για να βρούνε κάτι από αυτά που πετούν οι λαϊκατζήδες».

Καταλήγοντας, οι συνταξιουχικές Ομοσπονδίες επισημαίνουν ότι γι' αυτή την κατάσταση «δεν πρέπει μόνο να διαμαρτυρόμαστε και να αγανακτούμε, επιβάλλεται την αγανάκτησή μας να την εκφράσουμε αγωνιστικά, να τη μετατρέψουμε σε δύναμη. Είναι αυτό που φοβούνται και τρέμουν, γι' αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν τη συναίνεση και την ανοχή μας. Εμείς πρέπει να τους χαλάσουμε τα σχέδια».

Εσμιξε ο αγώνας με το γλέντι

Ο νους δεν ξέφυγε ούτε στιγμή από τις δυσκολίες του αγώνα. Χτες όμως, το αγωνιστικό πείσμα έγινε χορός και τραγούδι. Το βράδυ, οι εργάτριες της «Σεξ Φορμ» γλέντησαν με την ψυχή τους σε μια γιορτή που έστησαν με το ίδιο μεράκι που πάνω από πενήντα μέρες τώρα δίνουν τον αγώνα τους. Οργάνωσαν το γλέντι τους στα γραφεία της Ομοσπονδίας, με κρασί, νοστιμιές που είχαν ετοιμάσει και κεφάτα λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια από ένα ερασιτεχνικό σχήμα συναδέλφων. Εσμιξαν τον αγώνα με το γλέντι, περήφανες για τη μάχη που δίνουν, πηγαίες και μαχητικές όπως κάθε πρωί έξω από την πύλη του εργοστασίου.

Ηταν μόνο η αρχή...

Ο πολυήμερος αγώνας των εργατριών έχει αναδείξει επανειλημμένα την αναγκαιότητα και τη δύναμη του συντονισμένου αγώνα. Χτες, έγινε ακόμα ένα βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση, με πρωταγωνιστές τους μαθητές. Το νεοσύστατο Τοπικό Συντονιστικό Σχολείων Ιλίου έκανε χτες ποδαρικό στους αγώνες με την πορεία αλληλεγγύης στο εργοστάσιο.

Προχωρώντας σε κοινή συνέλευση δίπλα απ' το εργοστάσιο της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», οι μαθητές υπογράμμισαν ότι δεν μπορούν να μένουν απαθείς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, δηλαδή οι ίδιοι οι γονείς τους. Αποφάσισαν να δυναμώσουν τη συντονισμένη τους δράση, δίνοντας έμφαση στα προβλήματα της Παιδείας αλλά και συνεχίζοντας, έμπρακτα, να εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στις εργάτριες. Ηδη χτες προσέφεραν 300 ευρώ για τη στήριξη του αγώνα. Ενώ αποφάσισανν στις 6 του Νοέμβρη να συμμετάσχουν στο Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ