ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δήμιοι στην «εκτέλεση» του οκτάωρου

Οι παρατάξεις της συναίνεσης αποφάσισαν να στείλουν αντιπρόσωπο στην Επιτροπή διευθέτησης

Στη γραμμή της ταξικής συναίνεσης και της υποταγής στις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου συνεχίζει να κινείται η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ) στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (ΕΚΠ), κάτι που επαναβεβαιώθηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, στην οποία πάρθηκαν μια σειρά από αποφάσεις που ουσιαστικά αφοπλίζουν τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων.

Η πλειοψηφία του ΕΚΠ αποφάσισε να συμμετάσχει στην Επιτροπή για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δίνοντας απροκάλυπτα τη στήριξή της στην καταστρατήγηση του οχτάωρου, με τη φαιδρή δικαιολογία ότι «οφείλει στους εργαζόμενους την παρουσία του παντού». Και μάλιστα τη στιγμή που οι ίδιοι ομολογούν, δημαγωγώντας προκλητικά στις πλάτες των εργαζόμενων, ότι «το παιχνίδι» σε αυτές τις Επιτροπές «είναι από πριν ξεπουλημένο»!

Η απόφαση των συμβιβασμένων παρατάξεων δέχτηκε τα οργισμένα πυρά των συνδικαλιστών της Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΔΕΣΚ), οι οποίοι χαρακτήρισαν υποκριτικές αυτές τις δικαιολογίες και τους κάλεσαν να απαντήσουν - χωρίς φυσικά να πάρουν απάντηση - για το πού βρίσκονταν το τελευταίο διάστημα, όταν οι εργαζόμενοι αγωνίζονταν ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου.

Επίσης, σε ό,τι αφορά στα σχέδια της πολυεθνικής εταιρίας «UNILEVER» (ΓΙΟΥΝΙΛΕΒΕΡ) για την απόλυση 2.500 εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη (100 - 120 στην Ελλάδα), μέσω της παράδοσης δραστηριοτήτων ορισμένων τμημάτων της σε άλλες εταιρίες και με στόχο την εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερων κερδών, οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας υιοθέτησαν τη λογική του μικρότερου κακού απέναντι στην κατηγορηματική θέση της ΔΕΣΚ να αναπτυχθούν άμεσα αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ώστε να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας.

Τέλος, αναφορικά με την επικείμενη υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η πλειοψηφία του ΕΚΠ συντάχθηκε με το γνωστό πλαίσιο της ΓΣΕΕ. Στον αντίποδα, τα στελέχη της ΔΕΣΚ πρόβαλαν τα αγωνιστικό ταξικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ και την ανάγκη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να «βγούνε μπροστά» και να παλέψουν, απαιτώντας αυτά που τους ανήκουν.


ΝΑΟΥΣΑ
Ολη η πόλη στον αγώνα

Πανναουσαϊκή απεργία για τις 26 Οκτώβρη κήρυξε το ΕΚΝ. Τη φωνή τους με τους εργάτες ενώνουν επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι και εκπαιδευτικοί

Στιγμές σαν αυτές της απεργίας στις 9 του Οκτώβρη (φωτό) αναμένεται να ζήσει ξανά η Νάουσα την ερχόμενη Τετάρτη

Motion Team

Στιγμές σαν αυτές της απεργίας στις 9 του Οκτώβρη (φωτό) αναμένεται να ζήσει ξανά η Νάουσα την ερχόμενη Τετάρτη
Η υπεράσπιση του δικαιώματος στη σταθερή δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ο αγώνας για να μην κλείσουν τα εργοστάσια και για ουσιαστική προστασία των ανέργων είναι υπόθεση όλου του εργαζόμενου λαού και κάθε φορέα. Γι' αυτό ο λαός της Νάουσας ετοιμάζεται σύσσωμος να στείλει άλλο ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία που έχει καταδικάσει την περιοχή στην ανεργία και τη φτώχεια. Ετοιμάζεται να συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Νάουσας για την Τετάρτη 26 Οκτώβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση που ορίστηκε να γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία Καρατάσου, ως ένα ακόμη βήμα στην πορεία κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην απόλυση των 110 εργαζομένων από τα «Κλωστήρια Νάουσας».

Το ΕΚ Νάουσας καλεί εργάτες - αγρότες - μικρομεσαίους - νέους - ανέργους σε γενικό ξεσηκωμό, σε μέτωπο αντίστασης και ταξικής προοπτικής, σε καταδίκη της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κλείνει τα εργοστάσια και διευρύνει την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Τους καλεί να πουν «όχι» στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και επιδότησης της εργοδοσίας, να πουν «όχι» στον αφανισμό των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων και αγροτών.

Στο πλευρό των απολυμένων εργατών από τα εργοστάσια «Β» και «Ολυμπιακή» των «Κλωστηρίων Νάουσας», που με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο συνεχίζουν τον αγώνα, στέκονται οι φορείς της Νάουσας, οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι που καθημερινά καταγράφουν στον τζίρο τους τη φτώχεια του εργαζόμενου λαού και σήμερα περισσότερο από ποτέ και οι ίδιοι βιώνουν τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής. Στο πλευρό τους με απόφαση να συμμετέχει στην απεργία της Τετάρτης είναι και ο Σύλλογος Δασκάλων, οι άνθρωποι που καθημερινά βλέπουν στις τάξεις τους να πληθαίνουν τα παιδιά που οι οικογένειές τους καταδικάζονται στην ανεργία.

Οι κήρυκες της υποταγής

Νιώθουν την οργισμένη ανάσα των απολυμένων εργατών στο σβέρκο τους και δηλώνουν συμπαραστάτες στον αγώνα τους. Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να την υπερασπίζονται και να μην αναγνωρίζουν τις ευθύνες της πολιτικής τους. Ο λόγος για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Σιδηρόπουλο, τον νομάρχη Ημαθίας Γ. Σπάρτση (ΝΔ) και τον δήμαρχο Νάουσας Α. Καραμπατζό (ΠΑΣΟΚ), που συνεχίζουν από κοινού να καλλιεργούν την «εναλλακτική προοπτική» που υπόσχεται φτώχεια και μισή ζωή για τους εργάτες και τους ανέργους και νέα κίνητρα για τους εργοδότες. Να μιλούν για προγράμματα απασχόλησης και αναπτυξιακά κίνητρα ως τη διέξοδο για το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας.

Είναι οι ίδιοι που επιχείρησαν να φιμώσουν την γραμματέα της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ Ι. Σοφρόνοφ, όταν μέσα από την παρέμβασή της, στη σύσκεψη που κάλεσε το ΕΚΝ, ανέδειξε τις αιτίες που έχουν καταδικάσει το λαό της περιοχής στη φτώχεια και την ανεργία, την πολιτική της ανταγωνιστικότητας που υπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τελικά μίλησε και απευθυνόμενη στους απολυμένους τους κάλεσε να βγάλουν συμπεράσματα γιατί τα όσα διαπιστώνει το ΚΚΕ δεν είναι θεωρία, είναι εμπειρία που τη βιώνουν οι χιλιάδες άνεργοι, στη Νάουσα και σε κάθε πόλη της χώρας.


ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ
Εφτασαν τους 30 οι απολυμένοι

Σε εφτά νέες απολύσεις εργαζομένων προχώρησε την περασμένη βδομάδα στο βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας η κοινοπραξία των «ΑΚΤΟΡΑΣ - ΑΘΗΝΑ - ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ» κι άλλων δύο μικρότερων εταιριών που έχουν αναλάβει τη συντήρηση και λειτουργία του έργου, ανεβάζοντας τον αριθμό των απολυμένων στους 30 από τον περασμένο Μάρτη.

Το κλίμα εργασιακής αβεβαιότητας που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους αυτής της ευαίσθητης μονάδας εντείνεται ακόμα περισσότερο, καθώς με πολιορκητικό κριό τις απολύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία καταφέρνει να κρατά χαμηλά τους μισθούς των εργαζομένων, να μη δίνει άδειες και αναδρομικά και να μην αποδίδει το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Πέρα από τις ευθύνες της ΕΥΔΑΠ, στην εποπτεία της οποίας ανήκει ο βιολογικός καθαρισμός, σοβαρές ευθύνες φέρει και η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων, που στα πλαίσια της «κοινής γλώσσας» και της «καλής συνεννόησης» με την εργοδοσία, όπως ισχυρίζεται, όχι μόνο δεν έχει εμποδίσει καμιά απόλυση μέχρι τώρα αλλά δεν έχει αντιδράσει καν. Μάλιστα - όταν πιέστηκε από εργαζόμενους για να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να μπει φρένο σε αυτή την κατάσταση των συνεχών και τμηματικών απολύσεων - ακόμα και αποφάσεις που είχε πάρει το ίδιο το ΔΣ για καταδίκη αυτών των απολύσεων, δεν τόλμησε ουδέποτε να τις υλοποιήσει.


ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Με τερτίπια «κόβουν» τη μονιμοποίησή τους

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας

Την πολιτική εμπαιγμού σε βάρος χιλιάδων καθαριστών - καθαριστριών των σχολείων Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης, καταγγέλλει, σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας.

«Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης σε βάρος χιλιάδων καθαριστών - καθαριστριών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνεχίζεται με τα στοιχεία που παίρνει υπόψη το υπουργείο για τη μετατροπή των σχέσεων εργασίας από σύμβαση έργου σε αορίστου χρόνου», επισημαίνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση.

«Με βάση λοιπόν αυτά τα στοιχεία, από 9.602 αιτήσεις που κατατέθηκαν, βρέθηκαν 41 εκπρόθεσμες και άλλες 1.795 που δεν πληρούν τους όρους του ΠΔ167/2004. Οι υπόλοιπες 7.766 αιτήσεις πληρούν τους όρους του ΠΔ, όμως η κυβέρνηση βάζει ως όριο τις 9 αίθουσες και πάνω για να έχει πλήρη απασχόληση η κάθε καθαρίστρια και από 8 αίθουσες και κάτω κάθε καθαρίστρια θα είναι μερικής απασχόλησης, υπολογίζοντας ότι για τον καθαρισμό κάθε αίθουσας χρειάζεται μισή ώρα. Δεν υπολόγισαν, όμως, ότι η καθαρίστρια σε κάθε σχολείο καθαρίζει και τις σκάλες, τους διαδρόμους, το προαύλιο του σχολείου, τα γραφεία δασκάλων - καθηγητών και τις τουαλέτες. Οσο χρόνο χρειάζεται να καθαρίσει τις 8 αίθουσες, άλλος τόσος χρόνος χρειάζεται να καθαριστούν και όσα αναφέραμε παραπάνω», καταλήγει.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει την υπουργό Παιδείας, εάν προτίθεται να μην πάρει υπόψη το ισχύον μέτρο, γιατί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ώστε να γίνουν όλες οι καθαρίστριες αορίστου χρόνου με πλήρες ωράριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ