ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ»
Οιονεί ύποπτοι όλοι οι πολίτες...

Νέο βήμα προς τον αυταρχισμό και την ενίσχυση της κρατικής καταστολής αποτελεί το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση από το τραπεζικό σύστημα των εσόδων που προέρχονται από ξέπλυμα χρήματος, το οποίο ωστόσο κυρίως αφορά στο λεγόμενο αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μαζί με αυτό της προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκε την προηγούμενη βδομάδα από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, συζητήθηκαν χτες στην Κυβερνητική Επιτροπή, ενώ δηλώσεις έκαναν, τόσο ο αρμόδιος υπουργός Γ. Αλογοσκούφης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Με το πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί προσαρμογή του ελληνικού Δικαίου σε κοινοτική οδηγία του 2001, που αποφασίστηκε υπό την πίεση του χτυπήματος στους δίδυμους πύργους γίνονται νέα βήματα στην ενσωμάτωση της Ελλάδας στην «αντιτρομοκρατική εκστρατεία». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου «τα τελευταία χρόνια, κεφαλαιώδη σημασία απέκτησε διεθνώς το θέμα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», ο οποίος στη συνέχεια διευκρίνισε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, «ενσωματώνονται στο ελληνικό Δίκαιο οι οκτώ συστάσεις της διεθνούς ομάδας δράσης, ενώ άλλες αναθεωρημένες συστάσεις της διεθνούς ομάδας δράσης - 25 από τις υπάρχουσες 40 - που αφορούν στα εγκλήματα της νομιμοποίησης εσόδων από διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες θα ενσωματωθούν αργότερα στη νομοθεσία μας...».

Με το νομοσχέδιο, διευρύνεται ο αριθμός των ατόμων που μπορεί να κατηγορηθούν για σχέσεις με την τρομοκρατία, ενώ η διαβόητη αρχή του άρθρου 7 αποκτά υπεραρμοδιότητες. Ετσι, επεκτείνονται οι ποινικές κυρώσεις και σε εκείνους που δεν υποβάλουν αρμοδίως αναφορά ύποπτης συναλλαγής από βαριά αμέλεια... Με άλλα λόγια, οιονεί ύποπτος για διασυνδέσεις με την... τρομοκρατία, θα μπορεί να θεωρηθεί ο κάθε Ελληνας πολίτης. Κατά δεύτερον, η Επιτροπή του άρθρου 7 του Ν. 2331/95, την οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να αναβαθμίσει σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, αποκτά αρμοδιότητες που της δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού βίου των πολιτών. Με το νομοσχέδιο «παρέχεται στην Επιτροπή η δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, χωρίς να δεσμεύεται από το φορολογικό απόρρητο, ενώ διευρύνονται οι αρμοδιότητές της και ως προς την αξιολόγηση και διερεύνηση πληροφοριών και αναφορών που διαβιβάζονται από τους αρμόδιους φορείς της χώρας μας, αλλά και των διεθνών οργανισμών που αφορά το έγκλημα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας καθώς και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη δέσμευση της περιουσίας των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτό». Η διαβόητη, δηλαδή, Επιτροπή θα έχει πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία, όλων των Ελλήνων πολιτών, χωρίς να διευκρινίζεται, αν στις αρμοδιότητές της εμπίπτει και ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων, κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, φορέων που συστήνουν αλλοδαποί πολίτες (π.χ. παλαιστινιακές οργανώσεις). Διευκρινίσεις απαιτούνται και στην αναφορά περί διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής ως προς την αξιολόγηση και διερεύνηση πληροφοριών...

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Προμήθεια 1,20 ευρώ στις τράπεζες

Στο διάστημα 1η Νοέμβρη - 30 Δεκέμβρη θα γίνεται η προμήθεια των ειδικών σημάτων κυκλοφορίας, από τα οποία το δημόσιο θα εισπράξει 700 εκατ. ευρώ

Πάνω από 700 εκατ. ευρώ πρόκειται να εισπράξει το δημόσιο από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το έτος 2006. Ηδη από πέρσι η κυβέρνηση προχώρησε σε τσουχτερή ανατίμηση για το τελόσημο που φτάνει στο 15%, ποσοστό που είναι δυο και πλέον φορές πάνω από τη σωρευτική αύξηση που εμφανίζει ο επίσημος τιμάριθμος στην τελευταία διετία. Από την όλη διαδικασία επωφελούνται και οι τράπεζες, οι οποίες θα αναλάβουν - με το αζημίωτο - τη διάθεση των σημάτων. Με κυβερνητικές αποφάσεις, οι τράπεζες θα εισπράττουν από το δημόσιο για κάθε σήμα 1,20 ευρώ προμήθεια, ενώ παράλληλα τους δίνεται η ευχέρεια να κρατήσουν τα χρήματα και να τα εκμεταλλευτούν σε δικό τους λογαριασμό για 5 μέρες. Πρόκειται για την ίδια τακτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και η οποία συνεχίζεται με ευλάβεια από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Η προμήθεια των ειδικών σημάτων κυκλοφορίας θα γίνεται από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ στο διάστημα από 1η Νοέμβρη μέχρι και 30 Δεκέμβρη 2005. Το «τελόσημο» μετά τις «τσουχτερές» κατά 15% ανατιμήσεις του προηγούμενου έτους παραμένει αμετάβλητο στα επίπεδα του 2005.

Τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ οχημάτων, για το έτος 2006, ανάλογα με τον κυβισμό τους, έχουν ως εξής:

  • Μέχρι 300 κ.ε.: 15 ευρώ
  • 301-785 κ.ε.: 38 ευρώ
  • 786-1.357 κ.ε.: 93 ευρώ
  • 1.358-1.928 κ.ε.: 168 ευρώ
  • 1.929-2.357 κ.ε.: 371 ευρώ
  • Για περισσότερα κυβικά: 483 ευρώ
  • Για τα ρυμουλκούμενα: 93 ευρώ

Από τις ΔΟΥ θα διατίθενται σε περίπτωση που ο κάτοχος δεν έχει πάρει ειδοποιητήριο μέχρι 15 Δεκέμβρη ή το έχει απολέσει, σε περίπτωση λαθεμένης αναγραφής των στοιχείων (αριθμός κυκλοφορίας, ΑΦΜ) καθώς και σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής (μετά τις 30 Δεκέμβρη). Το πρόστιμο σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής ξεκινά από τα 30 ευρώ και για οχήματα πάνω από 786 κ.ε. φτάνει στο 50% του προβλεπόμενου τέλους κυκλοφορίας. Το ίδιο πρόστιμο (30 ευρώ) επιβάλλεται και για κλοπή, απώλεια η καταστροφή του σήματος.

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Αναθεωρείται το νομικό πλαίσιο

Τη συγκρότηση Επιτροπής για την «αναθεώρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου έρευνας στην Ελλάδα», αποφάσισαν ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου. Συντονιστής της Επιτροπής θα είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Α. Καραμάνος, με αναπληρωτή τον γενικό γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας Ι. Τσουκαλά. Σε 4 μήνες θα πρέπει να είναι έτοιμο το τελικό, νομικό, κείμενο της Επιτροπής.

Η αναθεώρηση κινείται στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για ενεργοποίηση των ερευνητικών φορέων και της έρευνας γενικότερα σε συνδυασμό, όμως, με τον αυστηρότερο έλεγχο ώστε να ενισχυθεί η πρόσδεσή τους με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή θα εργαστεί με βάση τα κείμενα εργασίας του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να τα επεξεργαστεί, συμπληρώσει και αναδιατυπώσει! Η αναθεώρηση των νόμων 1514/85 και 2083/92, η χρηματοδότηση της έρευνας, τα διοικητικά όργανα, είναι μερικά από τα θέματα που θα εξεταστούν.

Βασικότατος στόχος είναι η ενσωμάτωση των κατευθύνσεων που προέρχονται από τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Ερευνας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ερευνας, το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Ερευνα και την Τεχνολογία. Δεν είναι τυχαίο ότι θα επιδιωχτεί ο επανακαθορισμός του ρόλου των πανεπιστημίων και του ερευνητικού έργου τους στη βάση υλοποίησης της στρατηγικής της Λισαβόνας!!!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλήρης συνεργασία με την Επίτροπο

Ο ...ερχομός της «καινοτομίας» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν ένα από τα πολλά θέματα που συζήτησαν την Κυριακή ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας με την Επίτροπο της Κομισιόν για την Περιφερειακή Πολιτική Ντ. Χούμπνερ. Ωστόσο, η ατζέντα των συζητήσεων ήταν αρκετά μεγάλη από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ) μέχρι τον τουρισμό, αλλά και το συντονισμό των ...υπουργείων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η Επίτροπος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «υπήρξε ορθή εκτίμηση της συνεργασίας μας, όπως επίσης και εξαιρετικές ιδέες για το μέλλον». Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι ι «οι υπηρεσιακοί παράγοντες και συνεργάτες της Επιτρόπου και τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα έχουν το επόμενο διάστημα ακόμα πιο συστηματική συνεργασία, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ