Τρίτη 25 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ»
Οιονεί ύποπτοι όλοι οι πολίτες...

Νέο βήμα προς τον αυταρχισμό και την ενίσχυση της κρατικής καταστολής αποτελεί το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση από το τραπεζικό σύστημα των εσόδων που προέρχονται από ξέπλυμα χρήματος, το οποίο ωστόσο κυρίως αφορά στο λεγόμενο αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μαζί με αυτό της προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκε την προηγούμενη βδομάδα από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, συζητήθηκαν χτες στην Κυβερνητική Επιτροπή, ενώ δηλώσεις έκαναν, τόσο ο αρμόδιος υπουργός Γ. Αλογοσκούφης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Με το πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί προσαρμογή του ελληνικού Δικαίου σε κοινοτική οδηγία του 2001, που αποφασίστηκε υπό την πίεση του χτυπήματος στους δίδυμους πύργους γίνονται νέα βήματα στην ενσωμάτωση της Ελλάδας στην «αντιτρομοκρατική εκστρατεία». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου «τα τελευταία χρόνια, κεφαλαιώδη σημασία απέκτησε διεθνώς το θέμα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», ο οποίος στη συνέχεια διευκρίνισε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, «ενσωματώνονται στο ελληνικό Δίκαιο οι οκτώ συστάσεις της διεθνούς ομάδας δράσης, ενώ άλλες αναθεωρημένες συστάσεις της διεθνούς ομάδας δράσης - 25 από τις υπάρχουσες 40 - που αφορούν στα εγκλήματα της νομιμοποίησης εσόδων από διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες θα ενσωματωθούν αργότερα στη νομοθεσία μας...».

Με το νομοσχέδιο, διευρύνεται ο αριθμός των ατόμων που μπορεί να κατηγορηθούν για σχέσεις με την τρομοκρατία, ενώ η διαβόητη αρχή του άρθρου 7 αποκτά υπεραρμοδιότητες. Ετσι, επεκτείνονται οι ποινικές κυρώσεις και σε εκείνους που δεν υποβάλουν αρμοδίως αναφορά ύποπτης συναλλαγής από βαριά αμέλεια... Με άλλα λόγια, οιονεί ύποπτος για διασυνδέσεις με την... τρομοκρατία, θα μπορεί να θεωρηθεί ο κάθε Ελληνας πολίτης. Κατά δεύτερον, η Επιτροπή του άρθρου 7 του Ν. 2331/95, την οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να αναβαθμίσει σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, αποκτά αρμοδιότητες που της δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού βίου των πολιτών. Με το νομοσχέδιο «παρέχεται στην Επιτροπή η δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, χωρίς να δεσμεύεται από το φορολογικό απόρρητο, ενώ διευρύνονται οι αρμοδιότητές της και ως προς την αξιολόγηση και διερεύνηση πληροφοριών και αναφορών που διαβιβάζονται από τους αρμόδιους φορείς της χώρας μας, αλλά και των διεθνών οργανισμών που αφορά το έγκλημα της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας καθώς και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη δέσμευση της περιουσίας των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτό». Η διαβόητη, δηλαδή, Επιτροπή θα έχει πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία, όλων των Ελλήνων πολιτών, χωρίς να διευκρινίζεται, αν στις αρμοδιότητές της εμπίπτει και ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων, κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, φορέων που συστήνουν αλλοδαποί πολίτες (π.χ. παλαιστινιακές οργανώσεις). Διευκρινίσεις απαιτούνται και στην αναφορά περί διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής ως προς την αξιολόγηση και διερεύνηση πληροφοριών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ