Τρίτη 25 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΕΜΠΟΡΟΙ
Απαιτούν ενίσχυση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο διοικητή του ΟΑΕΕ από συνδικαλιστές

Από τη χτεσινή παράσταση των ΕΒΕ
Από τη χτεσινή παράσταση των ΕΒΕ
Το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να μείνουν αδρανείς απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που επιδιώκει να ισοπεδώσει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, έδωσαν χτες δεκάδες συνδικαλιστές, από σωματεία και Ομοσπονδίες Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) Κ. Κόντο.

Αφορμή για τη διαμαρτυρία αποτέλεσαν πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή για την ανάγκη αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και αύξησης των εισφορών, προκειμένου να... σωθεί το Ταμείο. Στη συνάντηση με τους συνδικαλιστές, ο διοικητής του Ταμείου προτίμησε να μη σχολιάσει τις συγκεκριμένες απόψεις του - διευκρίνισε κάπως συγκεχυμένα ότι προτείνει την παράταση των ορίων για ορισμένες περιπτώσεις - αναφέρθηκε ωστόσο στα ταμειακά προβλήματα που δημιουργούνται από τα «προβληματικά» ταμεία ΤΣΑ και ΤΑΕ στο σύνολο του ασφαλιστικού οργανισμού και σε πρότασή του για κρατική επιχορήγηση κατά 0,34% του ΑΕΠ, στα πρότυπα του ΙΚΑ. Στις γραπτές διεκδικήσεις που κατέθεσαν, οι συνδικαλιστές επισήμαναν το αίτημά τους για κάλυψη της ασφαλιστικής εισφοράς κατά τα 2/3 από το κράτος και κατά το 1/3 από τον ασφαλισμένο, θεωρώντας ότι μόνο αυτή η ρύθμιση είναι και δίκαιη και διασφαλίζει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων σε βάθος χρόνου.

Από τον διοικητή του ΟΑΕΕ ζητήθηκε να στηρίξει αυτή, αλλά και τις υπόλοιπες διεκδικήσεις τους, αντί με τις δηλώσεις του να διευκολύνει το πέρασμα της αντιασφαλιστικής πολιτικής. Η απάντησή του ήταν να συγκληθεί μία... σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν η ΓΣΕΒΕΕ, Επιμελητήρια και σύλλογοι, να κατατεθούν γραπτώς οι προτάσεις και να υπάρξει συμφωνία. Το γεγονός όμως είναι ότι ο Κ. Κόντος δεν έχει κανένα πρόβλημα να υποστηρίξει αυτοβούλως και χωρίς να προηγηθεί κάποια σύσκεψη αντιασφαλιστικές θέσεις που ταιριάζουν στις κατευθύνσεις της ΕΕ, που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν η κυβέρνηση της ΝΔ τώρα και του ΠΑΣΟΚ προηγουμένως. Είναι εξάλλου δεδομένη η αγωνιστική απαξία που πρεσβεύει η ΓΣΕΒΕΕ και η συναίνεση των ηγεσιών της πλειοψηφίας σε αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις. Γι' αυτό και προτάσεις όπως αυτή της σύσκεψης αποτελούν εύκολη υπεκφυγή.

Ωστόσο, οι συνδικαλιστές δεν περιμένουν από τέτοιου είδους διαβουλεύσεις την προώθηση των αιτημάτων τους, ιδιαίτερα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο με τα πολυκαταστήματα και τους μεγαλοεισαγωγείς να λεηλατούν το μερίδιο αγοράς των μικρών ΕΒΕ, που βλέπουν τζίρο και κέρδη να μειώνονται, ώστε μερικοί να μην μπορούν να πληρώσουν ακόμη και τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Είναι ενδεικτικό άλλωστε, σχετικά με τα όρια ηλικίας, ότι το 35% των συντάξεων του Ταμείου βγαίνουν λόγω θανάτου και άλλο ένα 12% λόγω βαρύτατων ασθενειών. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΕ, πριν τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) Π. Γαλανόπουλος τόνισε ότι «πρέπει να γίνει συζήτηση για τις διεκδικήσεις στα σωματεία, ένας ζωντανός διάλογος και να ενδυναμωθεί ο αγωνιστικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, καθώς συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι απούσες». Σε αυτή την κατεύθυνση, το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ είναι στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 12 του Νοέμβρη στο Πεδίον του Αρεως.

Η συνταξιοδότηση μετά από 30 χρόνια δουλιάς, ανεξαρτήτου ηλικίας και Ταμείου, η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 13,5 χρόνια, η αποζημίωση ατυχήματος για όλο το διάστημα εκτός εργασίας, η άδεια τοκετού για 4 μήνες, η συνταξιοδότηση στα 60 και στα 55, για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, η κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ιατροφαρμακευτικών δαπανών, η καθιέρωση Βαρέων και Ανθυγιεινών με σύνταξη στα 55 για άνδρες και στα 50 για γυναίκες, κατώτερη σύνταξη στο 80% του βασικού μισθού και αύξησή της στα 1.050 ευρώ, είναι μερικά από τα αιτήματα που κατατέθηκαν και στο διοικητή του ΟΑΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνονται κατά 6% οι ασφαλιστικές εισφορές (2009-05-05 00:00:00.0)
Αλλη μια φορά για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (2007-01-21 00:00:00.0)
Η ενοποίηση των Ταμείων και η ημερίδα της ΓΣΕΒΕΕ (2007-01-06 00:00:00.0)
Αγώνας για τα ασφαλιστικά δικαιώματα (2005-10-27 00:00:00.0)
Το Ασφαλιστικό στο τραπέζι της συνάντησης με τη διοίκηση του ΟΑΕΕ (2003-01-15 00:00:00.0)
Να περιφρουρηθεί η Κοινωνική Ασφάλιση των ΕΒΕ (2002-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ