Τρίτη 25 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων

Πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ, με θέμα το ελαιόλαδο, χτες στην Αθήνα. Ορόσημο στο συντονισμό δράσης των αγροτών το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 του Νοέμβρη

Eurokinissi

Η ανάγκη ετοιμότητας των ελαιοπαραγωγών, ώστε να απαντήσουν αγωνιστικά στην περίπτωση που η κυβέρνηση με πρόσχημα την προστασία των καταναλωτών απελευθερώσει τις εισαγωγές ελαιολάδου, τονίστηκε κατά τη χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη ελαιοκαλλιεργητών από όλη τη χώρα που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην Αθήνα, έπειτα από πρωτοβουλία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης. Κύριος στόχος για το επόμενο διάστημα είναι ο συντονισμός του αγώνα με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ της υπαίθρου. Ορόσημο στο συντονισμό αυτό θα αποτελέσει το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα στις 12 Νοέμβρη, στο οποίο επισημάνθηκε η ανάγκη να απευθυνθεί μαζικό προσκλητήριο συμμετοχής όλων των μικρομεσαίων αγροτών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι ελαιοπαραγωγών από τη Φωκίδα, την Αχαΐα, την Ηλεία, τη Λακωνία, τη Λέσβο, την Ικαρία, τη Φθιώτιδα, το Ηράκλειο, τα Χανιά κ.ά. Εισηγητής ήταν ο Στ. Σκοπελίτης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αγροτών Λέσβου και βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις αντιαγροτικές αναθεωρήσεις της ΚΑΠ που ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του '90 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στον κανονισμό 865/2004, το οποίο υπερψήφισε η ΝΔ, βάσει του οποίου θεσμοθετήθηκαν δραστικά μέτρα για να μην ανεβαίνουν οι τιμές πάνω από ένα όριο και απειλούνται τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων, επιτρέποντας αθρόες αδασμολόγητες εισαγωγές ελαιολάδου από τρίτες χώρες.

Οπως υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, κύριο μέλημα των τοπικών επιτροπών της ΠΑΣΥ, είναι να κρατούν ενήμερους τους παραγωγούς για τις εξελίξεις, αλλά και να συντονίσουν τη δράση όλων των παραγωγών, ανεξάρτητα ποιο προϊόν καλλιεργούν, αφού τα προβλήματα που απορρέουν από την αντιαγροτική ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, είναι κοινά, και επηρεάζουν αρνητικά το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών. Τα αιτήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης και αφορούν στα άμεσα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών, είναι: Επαναφορά και αναβάθμιση του μηχανισμού και της τιμής παρέμβασης, έτσι ώστε να διασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους ελαιοπαραγωγούς και να περιορίζει την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων. Κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, για να δίνεται ολόκληρη η επιδότηση σε ολόκληρη την πραγματική παραγωγή και αναπροσαρμογή του ύψους της επιδότησης, ίση με τον πληθωρισμό. Απαγόρευση των εισαγωγών βρώσιμων ελιών. Κατάργηση του κανονισμού που νομιμοποιεί τη νοθεία του ελαιολάδου με σπορέλαια. Κατάργηση της απαγόρευσης της συσκευασίας και διακίνησης του ελαιολάδου σε συσκευασίες μεγαλύτερες των 5 λίτρων. Κρατική επιχορήγηση στον ΕΛΓΑ για άμεση καταβολή ολόκληρων των αποζημιώσεων στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Σύνταξη και διαρκής ενημέρωση του ελαιοκομικού μητρώου από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των Νομαρχιών. Σύγχρονη και αποτελεσματική δακοκτονία με ευθύνη του κράτους. Μέτρα ουσιαστικής μείωσης του κόστους παραγωγής. Ενεργητική εξαγωγική πολιτική με εξαγωγικές επιδοτήσεις, διαφημιστικά προγράμματα και όπλο την ποιότητα και τη διατροφική αξία του ελαιόλαδου.

Ταυτόχρονα, όμως, με τα παραπάνω το προοδευτικό αγωνιστικό αγροτικό κίνημα διεκδικεί:

  • Σύγκρουση και ανατροπή του νέου κανονισμού για το ελαιόλαδο και τη νέα ΚΑΠ συνολικότερα.
  • Ανάπτυξη της γεωργίας χωρίς ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, τις ανάγκες του λαού, με σεβασμό στο περιβάλλον και προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Ανάδειξη του παραγωγικού συνεταιρισμού των μικρομεσαίων αγροτών σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της γεωργίας.
  • Πολύπλευρη κρατική στήριξη της γεωργίας με εκτέλεση από το κράτος βασικών αγροτικών έργων υποδομής, με δημιουργία κρατικών βιομηχανικών παραγωγής βασικών αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων.
  • Σύγχρονη αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου συνολικά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ